Se aleg urzicile, se îndepărtează rădăcinile și se spală bine în 4-5 ape. Se opăresc urzicile în apă cu sare, se strecoară și se pun din nou la fiert, cu alți 2 litri de apă. Când sunt fierte bine, se strecoară din nou și se lasă în așteptare, până ce sunt gata pregătite și celelalte legume. Zeama poate fi păstrată, pentru a fi adăugată la supa cremă, dacă se dorește.
Se curăță rădăcinoasele și cartofii, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă și cu o linguriță de sare. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Când rădăcinoasele și cartofii au fiert, se strecoară (și se păstrează zeama de legume, pentru subțierea supei cremă) se pasează grosier, împreună cu legumele călite și uleiul.
Se adaugă în blender toate legumele: cartofii, rădăcinoasele, ceapa și usturoiul cu uleiul în care s-au călit și urzicile fierte și strecurate. Se adaugă în blender zeama de legume și se mixează pastă, toate lingredientele.
Când legumele fierte mixate au devenit ca o pastă, se toarnă într-o oală, se mai subțiază puțin, dacă este cazul, cu puțină apă caldă, sau cu zeama de la fierberea urzicilor și după un clocot, se condimentează cu sare și piper, după gust.
Se ia oala de pe foc, se pune capacul și după 10-15 minute, supa cremă poate fi servită, cu crutoane picante, de preferință.