Supa de conopida

Postat de danakarin in Supe
13 Ian 2012 | 40469 vizualizari
Supa de conopida

A venit vremea de o supica buna....simpla, dar delicioasa, zic eu. O supa de conopida, acrita usor cu lamaie, imbunatatita cu ou si smantana, si care are la baza o zeama de legume. Mai demult, mult mai demult, in fiecare mancare,dar mai ales la supe, pentru a intensifaca gustul, puneam, pac, o lingura de vegeta.M-am dezbarat de acest obicei, si bine am facut. Pentru ca aroma unei supe trebuie sa vina de la legumele proaspete, alea pe care le avem in fiecare sezon. Si am constatat ca supele mele nu mai au acelasi gust, acela dat de concentrate...ci sunt surprinzator de variate si de gustoase. In definitiv, inaintea erei concetratelor de fel de fel, gospodinele, eventual....puneau o lingura de legume cu conservate cu sare...( si de aici ideea...) dar cel mai bine si cel mai bine, zic eu, este sa fierbeti legumele proaspat...ca baza mereu: un morcov, o ceapa mica, o radacina de patrunjel, o telina...si de la zeama asta sa porniti...sau daca e mare graba, atunci, va rog, apa. Apa rece, curata proaspata, fara E-uri. Dar sa lasam teeoria si sa vedem cum am facut eu supa de conopida, care a placut copiilor mei, la masa de duminica.

Ingrediente

  • o conopida de aprox. 1 kg
  • o ceapa mica
  • 2 morcovi
  • o radacina de patrunjel
  • o bucata de 200 g de telina
  • un cartof mic 
  • frunze de patrunjel tocate
  • 2-3 linguri de zeama de lamaie
  • un galbenus
  • 100 ml de smantana
  • o lingurita de faina
  • sare,piper, nucsoara

Mod de preparare

Am curatat si taiat zarzavatul marunt, iar conopida am desfacut-o in buchete, si pentru ca era foarte compacta si acestea le-am taiat in felii. Am infierbantat 1 lingura de ulei intr-o oala si am dinstuit zarzavaturile cu exceptia conopidei. Cand s-au inmuiat  am adaugat  cam 2 l de apa si dupa ce zeama asta de legume s-a infierbantat am adaugat conopida si am lasat totul la foc mic pana s-au fiert legumele, am pus 2-3 linguri de zeama da lamaie, sare, piper, un varf de cutit de nucsoara..Daca nu aveti, nu-i nimica. Dar daca cumparati un plic, sau o sticluta, sau o nuca...o veti folosi mereu. Da o aroma rafinata diferitelor mancaruri...mai ales supelor si mancarurilor de cartofi.. A propos de un varf de cutit... nu cred ca-si mai aminteste cineva de deliciosul skech cu Puiu Calinescu...3 barbati care gatesc...ha, ha, ha ! s-au schimbat vremurile, azi gatesc multi barbati, spre lauda lor ! 

In alt bol am amestecat smantana cu faina si cu galbenusul si cu aceast amestec am dres supa, prima data am pus cateva linguri de supa in amestecul de smantana, faina si galbenus, apoi am amestecat totul. Dupa aia sa nu mai fierbeti  supa ca se taie oul ! In fiecare farfurie am presarat un pic de patrunjel verde. Mmmmmmm!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de conopida" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (26)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Supa crema de conopida cu linte rosie

Postat de katty

Supa crema de conopida cu linte rosie

Taiem conopida bucatele, o spalam si o scurgem. Spalam lintea si o lasam la inmuiat 15 minute in apa rece. Curatam morcovul si il taiem rondele. Curatam usturoiul si il feliem. Intr-o oala punem...

Citeste continuarea

Supa de legume

Postat de mirela0911

Supa de legume

Se spala carnea si se taie in cubulete. Se pune o craticioara cu apa la fiert. Cand clocoteste apa, se pune carnea si se lasa cca 1 minut la oparit. Se scoate carnea si se pune intr-o oala de 4...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.01.2012, 09:43
ce culoare frumoasa are imi place mult,e chiar pe gustul meu,mai ales ca acum mananc multe supe si mai putin ceva consistent
la 13.01.2012, 09:46
multzumesc, dragutzo !
la 13.01.2012, 10:00
delicioasa
la 13.01.2012, 10:04
buna supik
la 13.01.2012, 10:41
Faina supica! Ai mei n-ar manca, asa ca doar admir.

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking