Tartă Tatin cu dovleac aromat (Blat special) - de post

Postat de DinDragostePentruGatit in Prajituri
3 Apr 2012 | 3861 vizualizari
Tartă Tatin cu dovleac aromat (Blat special) - de post

Îi zice ”tatin” pentru că are aluatul deasupra în momentul coacerii. Mai exact, tartă răsturnată...

Ingrediente

  • Aluat
  • 1 cană făină integrală;
  • 5 lg făină de ovăz;
  • 3 lg zahăr;
  • 5 lg ulei de floarea soarelui;
  • 1 și 1/2 lg semințe de in;
  • 1 lgț praf de copt;
  • zeama de la 1/2 portocală;
  • 1/2 lgț scorțișoară;
  • apă minerală (cât să lege aluatul);
  • sare.
  • Umplutura + Sirop
  • 750 g dovleac;
  • 700 mL apă;
  • 15 lg zahăr + 3 lg;
  • sucul de la 1/2 portocală;
  • 5 cuișoare;
  • 1 lgț scorțișoară;
  • 25 mL esență de vanilie;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • zahăr vanilat pudră (pentru decor);
  • sare.

Mod de preparare

Se amestecă ambele tipuri de făină, zahărul, semințele de in, uleiul, scorțișoara, praful de copt (stins în zeama de portocală), un praf de sare și se adaugă apă minerală cât să se lege aluatul astfel încât să fie bun de întins.

Se ține la rece câteva ore (eu l-am ținut peste noapte).

Dovleacul se spală, se curață, se taie cuburi și se pune la fiert, la foc mic, în sirop timp de 30 minute.

Sirop: 15 lg zahăr, cuișoare, scorțișoară, sucul de portocale, 700 mL apă. 

După ce a fiert dovleacul, se scoate din sirop, se lasă să se răcească și să se scurgă; apoi de taie felii cam de 1/2 cm grosime.

Se întinde cu sucitorul aluatul de tartă (pe o hârtie de copt, eu n-am avut și am folosit folie de aluminiu), se decupează cu ajutorul tăvii în care urmează a fi coaptă.

În tavă se pun 3 lg de zahăr, esența de vanilie și se așează dovleacul tăiat. Se presară un pachețel de zahăr vanilat. Se acoperă cu aluat și se pune în cuptor (preîncălzit) timp de 30-40 minute, la foc potrivit. După s-a copt, se răstoarnă tarta pe un platou și se lasă la răcit.

Se taie, se pudrează...și se servește alături de un ceai aromat (de vanilie, portocale etc...) cald.

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tartă Tatin cu dovleac aromat (Blat special) - de post" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Prajitura cu mere,nuca si bezea

Postat de papabundetot

Prajitura cu mere,nuca si bezea

Merele,le-am curatat de coaja si apoi le-am dat prin razatoarea mare,le-am scurs apoi bine de suc si,le-am pus intr-o cratita pe foc cu putin zahar (depinde cat de dulce vreti sa fie...

Citeste continuarea

Placinta cu mascarpone si ciocolata

Postat de andaoana

Placinta cu mascarpone si ciocolata

Incepem prin a topi untul si il lasam la racit . Branza dulce impreuna cu mascarponele cu mierea si cu ouale le amestecam bine pana cand obtinem o compozitie omogena . Ciocolata o razuim sau...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.04.2012, 13:44
rasturnata ori nu,e foarte buna
la 03.04.2012, 14:03
Ador dovleacul.
la 03.04.2012, 16:00
arata bine
la 03.04.2012, 17:11
like
la 03.04.2012, 17:59
foarte interesant

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking