Tartă Tatin cu dovleac aromat (Blat special) - de post

Postat de DinDragostePentruGatit in Prajituri
3 Apr 2012 | 3879 vizualizari
Tartă Tatin cu dovleac aromat (Blat special) - de post

Îi zice ”tatin” pentru că are aluatul deasupra în momentul coacerii. Mai exact, tartă răsturnată...

Ingrediente

  • Aluat
  • 1 cană făină integrală;
  • 5 lg făină de ovăz;
  • 3 lg zahăr;
  • 5 lg ulei de floarea soarelui;
  • 1 și 1/2 lg semințe de in;
  • 1 lgț praf de copt;
  • zeama de la 1/2 portocală;
  • 1/2 lgț scorțișoară;
  • apă minerală (cât să lege aluatul);
  • sare.
  • Umplutura + Sirop
  • 750 g dovleac;
  • 700 mL apă;
  • 15 lg zahăr + 3 lg;
  • sucul de la 1/2 portocală;
  • 5 cuișoare;
  • 1 lgț scorțișoară;
  • 25 mL esență de vanilie;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • zahăr vanilat pudră (pentru decor);
  • sare.

Mod de preparare

Se amestecă ambele tipuri de făină, zahărul, semințele de in, uleiul, scorțișoara, praful de copt (stins în zeama de portocală), un praf de sare și se adaugă apă minerală cât să se lege aluatul astfel încât să fie bun de întins.

Se ține la rece câteva ore (eu l-am ținut peste noapte).

Dovleacul se spală, se curață, se taie cuburi și se pune la fiert, la foc mic, în sirop timp de 30 minute.

Sirop: 15 lg zahăr, cuișoare, scorțișoară, sucul de portocale, 700 mL apă. 

După ce a fiert dovleacul, se scoate din sirop, se lasă să se răcească și să se scurgă; apoi de taie felii cam de 1/2 cm grosime.

Se întinde cu sucitorul aluatul de tartă (pe o hârtie de copt, eu n-am avut și am folosit folie de aluminiu), se decupează cu ajutorul tăvii în care urmează a fi coaptă.

În tavă se pun 3 lg de zahăr, esența de vanilie și se așează dovleacul tăiat. Se presară un pachețel de zahăr vanilat. Se acoperă cu aluat și se pune în cuptor (preîncălzit) timp de 30-40 minute, la foc potrivit. După s-a copt, se răstoarnă tarta pe un platou și se lasă la răcit.

Se taie, se pudrează...și se servește alături de un ceai aromat (de vanilie, portocale etc...) cald.

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tartă Tatin cu dovleac aromat (Blat special) - de post" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Desert prajitura cu caise si branza

Postat de rocsi_1612

Desert prajitura cu caise si branza

Blatul: Eu am avut albusuri la congelator, insa, daca voi nu aveti si nici nu doriti sa separati 5 oua, puteti folosi 8 oua intregi ( 7 daca sunt mai mari) si mai adaugati 2 linguri de zahar in...

Citeste continuarea

Desert portughez- Pasteis de nata

Postat de Oana

Desert portughez- Pasteis de nata

Se incalzeste mai intai cuptorul la 250 de grade C. Se pune smantana intr-o craticioara si se pune pe foc mic sa se incalzeasca. Se adauga batonul de scortisoara si coaja rasa de lamaie. Cand...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.04.2012, 13:44
rasturnata ori nu,e foarte buna
la 03.04.2012, 14:03
Ador dovleacul.
la 03.04.2012, 16:00
arata bine
la 03.04.2012, 17:11
like
la 03.04.2012, 17:59
foarte interesant

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking