Tocana de linte

Postat de cristinne in Mancaruri de post
16 Iul 2010 | 20799 vizualizari
Tocana de linte

LIntea inseamna in latina lentila - din cauza formei de lentila i-a ramas numele acestei"fasole" linte. Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativă la fasole, în preparate.Conţinutului ridicat de fibre, acird folic, fier, magneziu, fosfor şi proteină dar şi conţinutului extrem de scăzut de grăsimi si fara colesterol , plaseaza lintea pe locurile fruntase in categoria alimentelor sanatoase! Lintea este foarte bogata in molibden. Molibdenul arde grasimile sanguine, ajuta la formarea hemoglobinei sau imbunatateste metabolismul celular. Este recomandata mamelor care alapteaza.

Ingrediente

  • linte- 1 cana;
  • morcovi - 2;
  • telina - 1/5;
  • ceapa - 1;
  • ardei gras - 1;
  • rosii proaspete tocate marunt sau bulion
  • condimente: curry, piper, sare
  • foi de dafin- 3;
  • usturoi: 4 catei
  • ulei : 4 linguri
  • patrunjel

Mod de preparare

Se spala lintea si se pune la oparit. Se scurge dupa ce se opareste si se caleste in ulei impreuna cu morcovul, telina, ceapa si ardeiul taiate marunt, cuburi, rase, cum va place (eu le-am taiat in toate modurile pt diversitate:D) amestecand mereu sa nu se prinda de fundul vasului. Dupa cateva minute de calit usor, se adauga ~2 cani de apa cat sa cupriinda totul si se lasa la fiert. In maxim 20 de minute de fiert este gata. Fata de fasole, care trebuie pusa de cu seara la umflat in apa si fierve si in 2,5 ore, lintea se prepara foarte repede.

Dupa ce a fiert, se adauga condimentele, foile de dafin, cateii de usturoi intregi si rosiile tocate fin fara pielita sau bulionul si se mai lasa  maxim 10 minute la foc mic, amestecand din cand in cand. La final de tot se adauga si patrunjelul tocat. Foile de dafin si usturoiul fac toata reteta de linte!  usturiiul nu se consuma, ci este adaugat numai pt gust care este unul unic, nu il mai gasiti la alte tocanite. Se serveste cu muraturi alaturi, sau cu salata.

PS: eu am facut-o de post, fara carne.

Pofta mare!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocana de linte" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (2)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

4 pere

100 gr brânză gorgonzola DOP

30 gr miere

Miez de nucă

Câteva fire de... citeste mai mult

Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tocana de legume cu iepure

Postat de sufletista

Tocana de legume cu iepure

Carnea de iepure o spalam si o prajim pe ambele parti in putin ulei de masline,adaugam vinul si lasam sa fiarba pana ce se evapora vinul,scoatem carnea intr-un vas si acoperim cu capac, In...

Citeste continuarea

Tocana de porc la cuptor

Postat de papabundetot

Tocana de porc la cuptor

Am taiat carnea cubulete,apoi am marinat-o 2-3ore in apa de flori de portocal,otet de orez,scortisoara,turmenic,boia iute afumata,chimen macinat si putina sare. Ceapa si urturoiul le-am tocat,nu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.08.2018, 18:47
Foarte bine explicata.Multumim.
la 07.06.2021, 16:49

Vezi toate comentariile (2)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking