Tort Battenberg - desertul princiar

Postat de simonacallas in Torturi
29 Mar 2014 | 8208 vizualizari
Tort Battenberg - desertul princiar

De ceva vreme îmi doream să prepar acest desert. Mi-au plăcut mult, atât designul cât şi povestea lui. Mă bucur că, în sfârşit, am reuşit să-l fac. Pentru că nu am mai mâncat în viaţa mea ceva atât de bun. În secolul al XIX-lea, britanicii erau uimiţi de iscusinţa cofetarilor germani de a mânui culorile, formele, marţipanul, aromele şi designul. Atunci când nepoata Reginei Victoria – prinţesa Victoria Alberta Elisabeth Mathilde Marie de Hesse-Darmstadt – s-a căsătorit cu prinţul Louis de Battenberg în anul 1884, cofetarii casei regale britanice au vrut să creeze un tort special, care să se apropie de stillul german. Şi au creat tortul Battenberg – delicat, rafinat, învelit într-o mantie de marţipan, şi care atunci când este tăiat, dezvăluie un model de tablă de şah, în culorile galben şi roz. Cele patru pătrate din secţiunea tortului îi reprezintă pe cei patru prinţi de Battenberg – Louis, Alexander, Henry şi Francis Joseph.

Ingrediente

  • 175 g unt/margarină moale şi tăiat în cuburi
  • 175 g zahăr tos
  • 175 g făină albă de grâu
  • 3 ouă la temperatura camerei
  • 65 g făină de migdale
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 2-3 picături esenţă de migdale
  • colorant alimentar natural roz şi galben
  • 200 g gem de caise
  • 200 g pastă de marţipan (naturală sau galbenă)
  • 70 g zahăr pudră

Mod de preparare

Se alege o tavă de copt cu pereţii mai înalţi, care se împarte în două secţiuni egale, plasând un carton (lung cât lăţimea tăvii şi lat cât înălţimea ei) şi fixat vertical; apoi se tapetează cu hârtie de copt care să îmbrace şi bucata de carton, în aşa fel încât compoziţia să nu se infltreze pe dedesubtul lui. Îmi pare rău că nu am fotografii din timpul preparării, deşi îmi doresc să pot face asta, este ceva ce mă depăşeşte, din mai multe motive. Dacă administratorii mi-ar permite, aş pune aici un link către un tutorial care arată, în imagini, suficient de clar cum trebuie procedat.

Se pot folosi două tăvi de chec. Eu am avut o tavă dreptunghiulară cu dimensiunile: 28/18 cm (şi înaltă de 5 cm) şi am împărţit-o în două (pe lăţime) cu un carton lung de 18 cm şi lat de 5 cm.

 Se încălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius. Se cern făina de grâu cu praful de copt şi făina de migdale.

 Se bat ouăle cu zahărul până devin cremoase. Se adaugă treptat untul, apoi esenţa de migdale, mixând în continuare, după care se încorporează amestecul uscat şi se continuă mixarea până când se obţine o compoziţie omogenă şi cremoasă, care se împarte în două părţi cantitativ egale. Una dintre ele se colorează în roz, cealaltă în galben. Se pun separat, fiecare în câte o secţiune a tăvii. Cu o spatulă, se întinde compoziţia în aşa fel încât să umple colţurile tăvii şi se nivelează. Tava se introduce în cuptor şi se coace la foc moderat, timp de circa 30 minute sau până când blatul este crescut frumos, elastic la atingere iar scobitoarea introdusă în mijlocul blatului iese curată.

 Se lasă să se răcească câteva minute, înainte de a scoate blaturile din tavă. Se aşează pe un grătar de inox şi se aşteaptă până când blaturile sunt răcite complet.

 Se înlătură marginile celor două blaturi. Se taie fiecare blat în două părţi egale, pe lungime. Se obţin astfel patru fâşii de blat (două roz şi două galbene). Dacă este nevoie, se mai ajustează dimensiunile, astfel încât fâşiile să fie identice ca dimensiuni.

Gemul de caise se încălzeşte uşor (5 secunde la cuptorul cu microunde) şi se pasează printr-o strecurătoare, pentru a înlătura bucăţile de fruct.

 Se ung marginile fâşiilor de blat cu gem şi se lipesc împreună.

 Se presară cu zahăr pudră suprafaţa de lucru şi se întinde cu sucitorul pasta de marţipan, într-o formă dreptunghiulară, suficient de mare cât să îmbrace tortul complet.

 Se ung laturile tortului cu gem şi se aplică mantaua de marţipan, înfaşurând tortul şi având grijă ca zona de îmbinare a marginilor să fie poziţionată dedesubt.

  Tortul se poate consuma imediat. Este incredibil de aromat şi catifelat. Se poate păstra 3-4 zile la temperatura camerei, într-un recipient bine închis (dacă este ţinut în frigider se înmoaie marţipanul; iar dacă este expus la aer, se usucă blatul).

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Battenberg - desertul princiar" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (27)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tiramisu reteta rapida

Postat de ralu_ca

Tiramisu reteta rapida

Intr-un vas am amestecat mascarpone cu 250 g zahar pudra, iar in alt vas iaurtul cu 250 g zahar pudra. Apoi le-am amestecat pe cele doua, cu esenta vanilie pana obtinem o compozitie omogena. ...

Citeste continuarea

Desert tort Ombre

Postat de simona72

Desert tort Ombre

Pentru blat: albusurile se mixeaza cu praful de sare pentru 2-3 minute, pana incep sa se spumeze. Se adauga zaharul treptat si se mixeaza la viteza mare pana obtinem o bezea ferma. Se reduce...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.03.2014, 14:59
uauuu.cat e de minunat!!!
la 29.03.2014, 15:15
Minunata povestea, minunat desertul !!! Eu cred ca te lasa sa pui link-ul cu trimitere la imaginile care arata cum se procedeaza. Nu vad de ce nu te-ar lasa si noi am intelege mai bine....
Bravo !
la 29.03.2014, 17:10
superb
la 29.03.2014, 17:39
minunat si povestea si tortul
la 29.03.2014, 17:59
Any, Sidy, Daniela, Ligia, va multumesc mult

Sidy, o sa pun niste linkuri la rubrica "tipsuri". Daca administratorii vor considera ca nu e kosher le vor sterge sau ma vor avertiza si mai vedem atunci.

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking