Tort cu capsune si mousse de cacao

Postat de rhapsody in Torturi
28 Mai 2013 | 3891 vizualizari
Tort cu capsune si mousse de cacao

Tot e sezonul capsunelelor si va propun sa profitam la maxim de ele. Este un tort perfect echilibrat, si asta n-am spus-o eu, ci cei care l-au gustat.

Ingrediente

  • Blat
  • 6 oua
  • 160 g zahar
  • 170 g faina
  • 36 g cacao
  • 7 g praf de copt
  • 30 g ulei de palmier
  • 45 ml lapte
  • 1 lgt esenta de vanilie
  • 1/8 lgt sare
  • Crema
  • 400 g smantana pentru frisca
  • 300 g iaurt natural
  • 3 lg zahar
  • 250 g capsune (fara codite)
  • 15 g gelatina granule
  • 150 ml apa
  • Mousse
  • 6 albusuri -la temperatura camerei - de la oua medii (~190 g)
  • un praf de sare
  • 50 g zahar tos
  • 230 g zahar brun pudra
  • 18 g cacao 22% grasime
  • 25 g cacao 11 % grasime
  • Decor
  • cateva capsune proaspete
  • flori de cimbrisor (optional)
  • Sirop
  • 30 ml sirop de salcam amestecat cu
  • 100 ml apa plata

Mod de preparare

  Blat

1. Preincalzim cuptorul la 190°C.

2. Separam albusurile de galbenusuri.

3. Batem albusurile spuma cu praful de sare, apoi incorporm treptat 100 g zahar si mixam pana la dizolvarea completa a acestuia.

4. Intr-un alt bol batem galbenusurile cu restul de zahar pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.

5. Inglobam uleiul de palmier si laptele in galbenusurile batute.

6. Amestecam faina cu cacaoa si cu praful de copt. Cernem acest mix putin cate putin, in compozitia cu galbenusuri mixand bine dupa fiecare adaugare transa cernuta.

7. Punem una, doua linguri din albusurile spuma in compozitia de la pasul anterior si amestecam cu o spatula, apoi punem toata compozitia in albusuri. Amestecam cu grija, preferabil cu o spatula de silicon sau cu o lingura de lemn, cu miscari circulare ample, de sus in jos.

8. Punem compozitia intr-o tava (cu diametrul de 24cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30-40 minute. Verificam daca este copt introducand o scobitoare in mijlocul acestuia, daca iese curata => blat copt. Scoatem din cuptor si lasam blatul in tava sa se raceasca complet, abia apoi il putem taia.

 Crema:

1. Punem gelatina la hidratat in 150 ml apa pentru 10 min, apoi o dizolvam pe baie de aburi conform instructiunilor de pe plic. Este indicat sa o preparati si sa o puneti in smantana amestecata cu iaurt si fructe atunci cand sunteti pe punctul de a asambla tortul.

2. Batem smantana pentru frisca cu  lg zahar pana cand isi tripleaza volumul si capata consistenta.

3. Inglobam cu o spatula iaurtul in frisca batuta. De asemenea punem si capsunele taiate si gelatina dizolvata si amestecam totul cu spatula.

 Mousse de cacao:

1. Punem albusurile intr-un vas de inox, pe baie de aburi si le batem 3 minute cu praful de sare. Adaugam apoi cele 50 g zahar tos si batem continuu 5-8 minute tot pe bain-marie.

2. Luam vasul de pe aburi si incorporam zaharul brun pudra in 4-5 transe, batand pana la dizolvarea completa a fiecarei transe. Batem pana cand albusurile formeaza o spuma tare, ca la bezea.

3. Inglobam in compozitie si cacaoa cernuta in cateva transe.   Eu am folosit telul, dar va recomand cu draga inima sa utilizati o spatula pentru aceasta operatiune, astfel spuma isii va pastra volumul.

 Asamblare:

1. Taiem blatul in 3 felii, doua de 2 cm si una de 1 cm. Felia de 1 cm o vom faramita intr-un bol.

2. Pe un platou punem un inel alimentar reglabil, punem o felie de blat o insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop, lasam sa absoarba. Punem apoi 1/2 din cantitatea de crema, blatul faramitat, restul de crema si ultima felie pe care o vom insiropa cu restul de sirop. Introducem in frigider pentru cel putin 1 h.

3. Scoatem din frigider, punem mousse-ul pe blat si introducem din nou in frigider pentru 4 ore (la mine a stat doar 30 min pentru ca ma grabeam, dar voi sa-l tineti cat trebuie). La servire punem capsunele deasupra si florile de cimbrisor pe margine.

Nota!

Eu am avut de parcurs cativa km pana la parintii mei si mousse-ul n-a facut fata... nu mai vorbesc de fii-miu care m-a chinuit tot drumul si mi-a lipit protectia din folie de tort :) si-mi tot explica ca ii place ciocolata si ca tortul e delicios. :))

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu capsune si mousse de cacao" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (29)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort cu mousse de capsune

Postat de rhapsody

Tort cu mousse de capsune

Blat: 1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. 2. Separa albusurile de  galbenusuri. 3. Mixeaza galbenusurile cu 50 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare....

Citeste continuarea

Tort cu crema de capsune si mascarpone

Postat de rhapsody

Tort cu crema de capsune si mascarpone

Blat 1 1. Preincalzeste  cuptorul la 180 grade Celsius. 2. Separa albusurile de galbenusuri. 3. Mixeaza galbenusurile cu 100g zahar pana cand isi tripleaza volumul si se deschid...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.05.2013, 09:49
imi place cum arata!!!si tare as manca o feliuta!!!!
la 28.05.2013, 09:54
ce bine arata! ce bun trebuie sa fie...
la 28.05.2013, 09:57
la 28.05.2013, 09:58
la 28.05.2013, 10:00

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking