Tort cu cremă de lămâie acoperit cu ganash de ciocolată albă

Postat de anomisana in Torturi
11 Sep 2011 | 7287 vizualizari
Tort cu cremă de lămâie acoperit cu ganash de ciocolată albă

Pe 8 septembrie mama soacră a schimbat prefixul, a trecut la o vârstă cu 6. Aşa cum era normal, ieri am aniversat-o. Mi-a luat mult timp până să mă hotărăsc ce tort să-i fac, am schimbat mai multe variante, până când mi-am amintit că dulcele ei preferat este cremşnit. Aşa că, in loc de asta, m-am gândit să fac un tort care să aibă o cremă cu aceeaşi consistenţă. Am ales crema de lămâie pentru că nu este prea dulce, exact cum îi place ei.

Ingrediente

  • BLAT  
  • 5 ouă
  • 100 gr unt topit
  • coaja de la o lămâie
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 10 linguri zahăr
  • 5 linguri făină
  • 5 linguri amidon alimentar
  • 3 linguriţe praf de copt
  • CREMĂ GANASH
  • 100 gr ciocolată albă
  • 150 ml frişcă lichidă
  • CREMA 1  
  • 200 ml lapte
  • 3 ouă
  • sucul unei lămâi
  • 3 linguri amidon alimentar
  • CREMA 2  
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahăr
  • sucul unei lămâi
  • 100 ml frişcă lichidă
  • SIROP  
  • 200 ml apă
  • 100 gr zahăr
  • esenţă de lămâie
  • DECOR  
  • 100 ml frişcă lichidă
  • 3-4 linguri de zahăr
  • 8-10 felii de lămâie tăiate in 2
  • suc de lămâie
 

Mod de preparare

CREMA GANASH

Am început cu crema ganash, pe care am preparat-o seara, pentru că are nevoie să stea la rece câteva ore. Ciocolata albă cât mai mărunţită, am pus-o pe foc împreună cu frişca lichidă, să se încăzească până la topirea ciocolatei, dar fără să fiarbă. După răcire, se pune în frigider până a doua zi, când se bate până devine o cremă fină şi pufoasă. 

BLATUL

Am separat albuşurile de gălbenuşuri, am frecat gălbenuşurile cu zahăr şi am adăugat coaja de lămâie şi untul topit şi răcit. Am amestecat făina cu amidon şi praf de copt, apoi le-am adăugat peste gălbenuşuri. Am bătut albuşurile spumă tare şi le-am adăugat peste compoziţia de gălbenuşuri cu făină. Am pus într-o cratiţă tapetată cu hârtie de copt şi am pus la cuptor cam 20 de minute. După ce s-a racit, am tăiat blatul în 3.

CREMA 1

Am pus 150 ml lapte la fiert.  Am bătut ouăle cu mixerul, am adăugat amidonul, 50 ml lapte şi sucul de lămâie. Le-am adăugat peste laptele care fierbea. Am amestecat continuu, până s-a îngroşat crema, apoi am lăsat-o la răcit.

CREMA 2

Am frecat untul cu zahăr până s-a făcut spumă şi am adăugat suc de lămâie. Separat, am bătut 100 ml frişcă.

Am adăugat crema 1 răcită peste crema 2, am omogenizat, apoi am adăugat frişca bătută.

SIROPUL

Am fiert apa cu zahărul până s-a făcut sirop, apooi am adăugat esenţa de lămâie.

ASAMBLARE

Am pus folie alimentară în cratiţa în care am copt blatul. Am pus prima felie de blat, pe care am însiropat-o bine. Am pus jumătate din cremă, apoi a doua felie de blat. După ce am însiropat-o bine, am adăugat restul de cremă. Am acoperit totul cu folia alimentară şi am dat la rece câteva ore. Între timp, am bătut crema ganash. Am bătut 100 ml frişcă. Am caramelizat zahărul, am adăugat feliile de lămâie iar când şi-au schimbat culoarea am adăugat sucul de lămâie. La sfârşit am scos tortul din cratiţă, l-am acoperit complet cu cremă ganache, l-am decorat pe lateral cu steluţe de frişcă iar  deasupra cu lămâie caramelizată, frişcă şi cremă ganash.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu cremă de lămâie acoperit cu ganash de ciocolată albă" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (20)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort ''Mada''

Postat de Constelatialeu

Tort ''Mada''

Blat: 400 g zahar amestecat cu 100 g cacao si 100 ml apa se pun pe foc sa fiarba pana s-a topit zaharul. Se lasa la racit cca 15 -20 minute, apoi se adauga galbenusurile unul cate unul si se...

Citeste continuarea

Reteta de tort cu ciocolata si crema de mascarpone

Postat de RODIMUR

Reteta de tort cu ciocolata si crema de mascarpone

Iata cum se prepara Reteta de tort cu ciocolata si crema de mascarpone Blatul se poate face cu o zi înainte. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mizează cu praful de sare,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.09.2011, 14:00
tare bun
la 11.09.2011, 14:04
La multi ani soacrei tale si sa imi dai si mie o feliuta de tort
la 11.09.2011, 15:02
la 11.09.2011, 15:15
Eeeeeeeeee de 10 , de la rece (doar tortul) valeeeeeeeeeei , da' ce soacra merituasa ai ...
la 11.09.2011, 17:09
Ooooo, ce gest frumooos !

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking