Tort cu mousse de iaurt si ciocolata

Postat de miha in Torturi
7 Noi 2011 | 8539 vizualizari
Tort cu mousse de iaurt si ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura cacao neagra
  • Pentru mousse de iaurt:
  • 200 g iaurt gras
  • 200 g lapte condensat indulcit
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 intaritor de frisca (doar daca este absolut necesar)
  • 5 g gelatina
  • Mousse-ul de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 100 g lapte condensat
  • 5 g gelatina
  • Glazura:
  • 150 g zahar
  • 50 g cacao neagra
  • 100 ml apa
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina

Mod de preparare

Blat:

Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana obtinem o spuma densa si lucioasa, ca de bezea.

Se amesteca galbenusurile cu uleiul, amestecand uosr, pana devin ca o crema. Se toarna peste spuma de albusuri si se mixeaza usor. In cazul in care mizxerul nu are o treapta mica de viteza se foloseste lingura.

Cacaoa se incorporeaza in faina, apoi se adauga in compozitia de albus si se amesteca usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (22 cm) tapetata cu hartie de copt (eu am folosit o cratita, pentru ca nu am o tava asa mica) sau unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptor la foc mediu, pana trece testul cu scobitoarea.

Se scoate pe un gratar, se lasa la racit, apoi se taie in 2. Blatul nu va iesi foarte inalt, asta pentru ca vom avea nevoie de 2 blaturi subtiri.

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri cu apa rece.

Intr-un castron amestecam iaurtul cu laptele condensat, amestecand usor cu o lingura.

Gelatina se pune pe baie de aburi si se incalzeste pana se dizolva si devine lichida. Adaugam cate o lingura din compozitia de iaurt, astfel incat sa aducem la aceeasi temperatura, apoi incorporam in ce-a ramas din compozitia de iaurt.

Smantana pentru frisca rece se mixeaza pana incepe sa capete consistenta, apoi se adauga zaharul si se bate in continuare pana devine teapana si pufoasa. Incorporam in compozitia de iaurt, amestecand usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus. Dam la rece pana incepe sa se intareasca. Intre timp pregatim mousse-ul de ciocolata:

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri cu apa rece.

Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si laptele condensat. Omogenizam si lasam la racit. Cand s-a racorit si a ajuns la o temperatura suportabila la deget se adauga gelatina si se amesteca pana aceasta se dizolva si se incorporeaza in crema.

Restul de frisca se mixeaza, pana se intareste si devine pufoasa, apoi se incorporeaza usor, amestecand cu o lingura. Dam la rece pana incepe sa se intareasca.

In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, punem unul din blaturi, apoi cate un start de mousse, unul de ciocolata, unul de iaurt, unul deasupra celuilalt. Acoperim cu cel de-al 2-lea blat, invelim in folie si dam la rece pentru cateva ore. Peste noapte ar fi ideal.

Daca este nevoie, dupa ce am pus primul strat de mousse, dam cateva minute la congelator, pentru a se intari suficient.

Se rastoarna tortul pe un gratar asezat deasupra unei tavi si se acopera cu glazura de cacao pe care am preparat-o astfel:

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri cu apa rece.

Amestecam zaharul cu cacaoa, apoi "desfacem" cu smantana pentru frisca si apa. Omogenizam si punem vasul la foc mic. Fierbem pana compozitia incepe sa se ingroase. Dam deoparte si lasam la racit. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina hidratata si omogenizam. Dam la frigider pana incepe sa se ingroase si ajunge la consistenta unei smantani.

Pentru siguranta, se trece glazura printr-o sita, pentru a indeparta eventualele cocoloase de cacao.

Turnam glazura peste tort incepand din centru. Fiind lichida ea se va scurge si va acoperi si marginile tortului. Se transfera tortul pe un platou si se da la rece pentru cateva ore, apoi se orneaza dupa preferinta si imaginatie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mousse de iaurt si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (47)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort aniversar Unicorn

Postat de momo121

Desert tort aniversar Unicorn

Pentru blatul de vanilie: Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam jumatate din cantitatea de zahar in 2-3 transe si dam deoparte, iar cealalata jumatate adica 70g le...

Citeste continuarea

Desert tort cu fructe de padure si ciocolata (bucuria copiilor)

Postat de momo121

Desert tort cu fructe de padure si ciocolata (bucuria copiilor)

Mod de preparare blat: Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam zaharul putin cate putin, dupa ce obtinem o bezea lucioasa, adaugam galbenusurile, smantana pentru...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.11.2011, 00:02
LA MULTI ANI MIHA!
la 08.11.2011, 00:04
asta sigur e tortul meu la multi ani,doamna Miha
la 08.11.2011, 01:41
La multi ani Miha!
Tortul arata suuuper bine
la 08.11.2011, 03:58
la multi ani !! Si succese nemasurate in toate domeniile
la 08.11.2011, 05:48
La multi ani, Miha de ziua numelui. Iti doresc sa fi fericita, sanatoasa, sa te bucuri de familia ta si numai bine.

Vezi toate comentariile (47)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking