Tort cu rulada si mousse de mascarpone

Postat de miha in Torturi
11 Noi 2011 | 4423 vizualizari
Tort cu rulada si mousse de mascarpone

Ingrediente

  • Pentru rulada:
  • 4 oua
  • 4linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri ulei
  • esenta de vanilie
  • Mousse de mascarpone:
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • 50 ml lapte
  • 5 g gelatina
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • esenta de vanilie

Mod de preparare

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine lucioasa, ca pentru bezea. Separat mixam galbenusurile cu uleiul, apoi turnam emulsia obtinuta peste spuma de albusuri. Amestecam usor cu o lingura sau la viteza cea mai mica a mixerului. La sfarsit adaugam si faina si omogenizam.

Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 15 minute, pana se rumeneste usor deasupra. Blatul se desprinde uosr din tava si se rastoarna pe o alta bucata de hartie de copt tapetata cu putin zahar tos. Se ruleaza cu atentie, sa nu se rupa, si se lasa pana se racoreste.

Intre timp pregatim gemul sau dulceata cu care vom umple blatul pentru rulada. Eu am folosit dulceata de trandafiri, dulceata cu care m-a cadorisit draga de Gabi. Multumesc fata draga pentru asa bunatate, pe care pana acum n-am avut ocazia s-o gust.

  • Gemul sau dulceata se incalzeste usor pana se "desface" atat cat sa devina...tartinabil. N-am gasit acum alta comparatie. :)) Atentie, sa nu fie foarte lichid, altfel va fi absorbit in blat. 
  • Cantitatea si aroma gemului depinde de preferinta fiecaruia
  • Rulada este suficienta pentru un tort mic, asamblat intr-o forma de 20 cm diametru

Se desface blatul racorit, se unge cu dulceata si se ruleaza din nou. Se inveleste in hartia de copt si se da la rece pana pregatim mousse-ul de mascarpone.

Rulada fiind foarte dulce ( am taiat marginile, ca n-am rezistat ispitei :))) ) am preferat sa fac mousse-ul mai putin dulce. Puteti pune mai mult zahar, daca va place.

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri cu apa rece.


Galbenusurile se freaca pana se albesc impreuna cu zaharul. Se desface crema cu laptele, turnand putin cate putin si amestecand continuu. Se pune vasul pe foc mic si amestecand continuu  se fierbe pana compozitia se ingroasa si devine ca o ciulama. Dam deoparte si lasam la racit. Cand s-a racorit si a ajuns la o temperatura suportabila la deget se adauga gelatina si se omogenizeaza. Se da la frigider pana la racirea completa.

Intre timp, mixam smantana petru frisca pana devine pufoasa. Nu trebuie neaparat sa fie batoasa, o batem atat cat sa devina pufoasa si sa-si mareasca volumul.

In crema racita incorporam mascarponele, mixand usor pana obtinem o crema fina, apoi frisca batuta.

Scoatem rulada de la frigider si o portionam in felii subtiri de cca 1 cm grosime.

In forma (20 cm diametru)  in care vom asambla tortul  tapetata cu folie alimentara punem un strat de felii de rulada si un rand pe peretii formei. Turnam crema, acoperim cu folie si dam la rece peste noapte.

Se rastoarna tortul pe un platou si se orneaza cu frisca.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu rulada si mousse de mascarpone" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (37)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Cheesecake cu banane si frisca - La multi ani Gaby!!!

Postat de Corina33

Cheesecake cu banane si frisca - La multi ani Gaby!!!

Pentru blat: se zdrobesc biscuitii si se amesteca cu untul topit, apoi se toarna totul intr-o forma de tort rotunda cu margine detasabila si diametrul de 26 cm. Se niveleaza frumos cu o lingura...

Citeste continuarea

Desert tort de mere

Postat de AlexTeacher

Desert tort de mere

1. Pentru sosul de caramel topeste untul, zaharul brun si smantana de gatit intr-o tigaie, pana ce amestecul devine auriu. Ar trebui sa dureze cam 5 minute, dar pana la urma depinde de aragazul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.11.2011, 06:26
extrem de bun, si foarte aratos, cind il faci tu....la mine nu stiu cum ar iesi...
la 11.11.2011, 07:09
Superb tortul!
la 11.11.2011, 07:36
La multi ani socrului tau! si o imbratisare calda pentru tine
la 11.11.2011, 08:02
superb
la 11.11.2011, 08:24
bun bun si frumos

Vezi toate comentariile (37)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking