Tort spirală şi o dublă aniversare

Postat de diaconta in Torturi
26 Noi 2013 | 8474 vizualizari
Tort spirală şi o dublă aniversare

Spun o dubla aniversare pentru că,după cum ştiţi în acest week-end am aniversat-o pe mama mea care a împlinit o frumoasă vârstă şi s-a nimerit ca această reţetă să fie reţeta cu numarul 500 postată pe Bucătăraş.ro.Sigur ca strădania mea a fost dublă,în primul rând pentru că am vrut s-o surprind în mod plăcut pe mama şi în al doilea rând să dovedesc că,alături de voi dragi bucătăraşi,am evoluat,am învăţat multe de la voi toţi,aţi fost alături de mine mereu.Aşa că doresc ca aceasta reţetă să v-o dedic şi vouă şi să vă mulţumesc că existaţi.Sper ca reţeta mea să se ridice la pretenţiile unor asemenea aniversări.Am să-i spun încă o dată „La mulţi ani” mamei mele dragi.

Ingrediente

Blat cacao(tava cu diametrul 26 cm)

  • 5 oua
  • 100 g zahar
  • 2,5 linguri faina
  • 2,5 linguri gris
  • 2,5 linguri cacao
  • 2,5 linguri miere de albine
  • 100 ml ulei
  • 50 ml lapte
  • 1 lingurita praf de copt
  • sare

Blat rulada 1(tava de 35x35 cm):

  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • sare
  • vanilie
  • coaja de lamâie confiata

Blat rulada 2(tava de 40x28 cm):

  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • sare
  • vanilie
  • coaja de lamâie confiata

Crema de unt cu bezea elveţiana:

  • 5 albusuri
  • 250 g zahar tos
  • 340 g unt
  • vanilie
  • sare
  • 200 g zmeura+1 lingura zahar

Crema de ciocolata:

  • 80 g ciocolata 74% cacao
  • 250 g mascarpone
  • 3 linguri zahar pudra
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 lingura lichior de ciocolata

Mai avem nevoie de:

  • 400 g frisca lichida
  • 3 linguri smântâna 18% grasime
  • 1 plic întaritor frisca(daca este cazul,la mine nu a fost nevoie)

Mod de preparare

Crema de unt cu bezea elveţiana am pregatit-o cu o zi înainte,dupa reteta de aici.E o crema care necesita ceva timp si atentie,asa ca am preferat s-o pregatesc mai din timp.

Blatul cu cacao l-am copt într-o tava rotunda cu diametrul de 26 cm.S-a dovedit a fi prea mare pentru ceea ce aveam eu nevoie,dar nu aveam o forma mai mica.

Pentru blatul cu cacao,am separat galbenusurile de albusuri.

Galbenusurile le-am mixat cu zaharul pâna s-au transformat într-o spuma,am pus si laptele pentru a dizolva mai usor zaharul.

Dupa ce zaharul s-a topit se adauga uleiul în fir subtire si se mixeaza în continuare.

Faina am amestecat-o cu grisul,praful de copt si cacaoa.

Am pus ingredientele uscate peste crema de galbenusuri si am amestecat cu o paleta.

Dupa aceasta operatiune am adaugat si mierea.

Albusurile le-am batut cu un praf de sare,apoi am încorporat usor spuma în restul compozitiei.

Am pus compozitia în tava, pe fundul careia am pus hârtie de copt si peretii i-am uns cu unt, si am pus la cuptor 15-20 de minute la 180 de grade.

Am scos blatul pe un gratar sa se raceasca.

Pentru spirala am avut nevoie de doua blaturi deoarece primul blat l-am împartit în 3 fâsii de 10 cm latime,a rezultat un rulou înalt dar foarte îngust.Asa ca am mai facut al doilea blat ,pe care l-am împartit în doua fâsii de 10 cm latime.

Cred ca era mai ok daca foloseam tava dreptunghiulara pentru doua blaturi si taiam fâsiile pe latime ,nu pe lungime.

Blaturile pentru spirala le-am pregatit în acelasi mod doar în tavi diferite.

Pentru aceasta,am separat albusurile de galbenusuri.

Albusurile le-am batut cu un praf de sare si am adaugat zaharul câte o lingura pe rând.

Galbenusurile le-am amestecat cu uleiul si le-am încorporat usor în spuma de albusuri,folosindu-ma de o paleta.

Faina am amestecat-o cu praful de copt si am pus-o peste spuma de ou.

La final am adaugat aromele,vanilia si lamâia.

Am pus în tava tapetata cu hârtie de copt si am copt-o la 180 de grade pentru 25-30 de minute.

Am lasat blaturile sa se raceasca,apoi am îndreptat marginile si am taiat fâsii de 10 cm latime.

Am pregatit crema de ciocolata.

Pentru aceasta am încalzit frisca pâna la punctul de fierbere,apoi am pus ciocolata rupta bucati si am amestecat cu un tel pana âand aceasta s-a topit si compozitia a devenit omogena.

Am pus lichiorul de ciocolata si am lasat-o sa se raceasca.

Crema mascarpone am mixat-o cu 3 linguri de zahar pudra si apoi am amestecat-o cu ciocolata racita.

Frisca pentru ornat am mixat-o împreuna cu 3 linguri de smântâna.

Nu a fost cazul sa pun întaritor de frisca.

Toate acestea fiind pregatite am trecut la asamblarea tortului.

Inainte de aceasta am scos crema de unt cu bezea elvetiana de la frigider si am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei.

Pentru ca nu mi-a placut aspectul ei pentru ornat,am pus-o putin pe aburi si apoi am mixat-o la viteza mare.

Blatul cu cacao l-am taiat în doua pe orizontala.

Este un blat care nu necesita însiropare fiind foarte pufos.

Fâsiile de blat alb le-am uns cu crema de ciocolata.

Am rulat prima fâsie,apoi am continuat cu cea de-a doua si tot asa pâna rulam toate fâsiile pregatite.

Putem sa rulam spirala pe orizontala sau asezata „în picioare” pe o farfurie,dupa cum va este mai la îndemana.

Eu am preferat s-o rulez pe orizontala,dupa cum se vede în poza.

Am asezat rulada pe o farfurie,am uns cu crema de ciocolata ramasa,am asezat deasupra un blat rotund.

Am asezat deasupra platoul pe care urma sa ramana tortul si cu o miscare ferma am întors platoul.

Am decupat putin din blatul rotund pentru ca era mai mare decat spirala.

Am lasat doar o distanta mica,pe care am umplut-o cu frisca.

Acelasi lucru l-am facut si cu cealalta jumatate de blat.

Deasupra spiralei am pus frisca si am acoperit cu celalalt blat cu cacao.

Pe partea laterala a tortului am pus frisca.

Deasupra tortului am pus un strat de crema de unt cu bezea elvetiana,cu restul cremei am ornat  deasupra si pe lateral.

Am vrut neaparat sa ornez cu trandafiri.Nu mi-au iesit ei prea frumosi,dar fiind prima oara cand fac asta,cred ca e multumitor.

Multumirea mea a fost ca torul i-a placut mamei si musafirilor deopotriva.

 

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort spirală şi o dublă aniversare" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (91)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort Amandina

Postat de Oana

Desert tort Amandina

Blat : Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si zaharul adaugat treptat, apoi turnam in fir subtire apa. Galbenusurile le amestecam cu uleiul pana devin cremoase si se le...

Citeste continuarea

Tort spirala cu crema de fructe de padure

Postat de Geanina87

Tort spirala cu crema de fructe de padure

Pentru crema : Foile de gelatina se pun la inmuiat in apa rece pentru 10 minute, apoi se storc bine si se dizolva in laptele cald.Frisca se bate cu zaharul,apoi se amesteca cu mascarpone,laptele...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.11.2013, 22:58
stau si ma intreb cat ti-a luat sa scri tot la minunatia asta???bravoo de noa 1000.....
la 26.11.2013, 23:03
Ligia )) scrisul mi-a luat aproape cat pregatitul tortului ))))))))
la 26.11.2013, 23:04
La multi ani mamei tale, iar tie la cat mai multe retete minunate ca aceasta!
la 26.11.2013, 23:12
Bravo! Super tort desi cam complicat ). la multi ani inca o data mamei tale si la multi ani tie si la cat mai multe retete! Minunat arata
la 26.11.2013, 23:12
Frumos!

Vezi toate comentariile (91)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking