Tort cu trufe de ciocolata si crema de frisca si lemon curd

Postat de klausenburger in Torturi
8 Oct 2009 | 9055 vizualizari
Tort cu trufe de ciocolata si crema de frisca si lemon curd

De la prima intalnire cu literele am iubit scrisul si i-am admirat fare exceptie pe toti cei care de-a lungul istoriei umane au transformat cuvantul in litera si literele in arta. Azi n-as fi postat nimic. Dar am aflat ca o romanca a castigat premiul Nobel pentru literatura si nu pot sa nu ma bucur. Herta Muller s-a nascut in Transilvania, adica mai precis in Banat, intr-o familie de fermieri svabi. Tatal ei a fost militar al Waffen SS in cel de-al II-lea Razboi Mondial. A emigrat in Germania in 1987 si aici a castigat importante premii literare. Studiase literele in Timisoara, Romania si a fost unul dintre dizidentii anti-Ceausescu cei mai ferventi. Pentru ca a aceasta atitudine civica a suferit in Romania si a fost aproape expulzata in '87. Si-a pierdut locul de munca, a fost pusa la mucile cele mai de jos, a fost tinuta pe salarii mici de catre comunisti in speranta ca ii vor inchide gura. A fost prima care odata ajunsa la Munchen a urlat in gura mare in "Die Zeit": "Ceausescu e un idiot!" si cu asta avea sa deschida ochii Occidentului asupra dramei pe care romanii o traiau in viata de zi cu zi. Povestea acestei tragedii spusa intr-o scriitura aspra ca un pumn in stomacul totalitarismelor de orice fel i-a adus Hertei premiul Nobel pentru literatura. Felicitari Herta! Sa ne traiesti si se ne ramai de exemplu bun! Tortul din imagine l-am facut pentru una dintre dragele mele prietene, de ziua ei, in urma cu cateva saptamani. Ca si mine si ea impartaseste pasiunea pentru litere, pentru scris. Ii spuneam atunci: "as vrea sa fac un tort ca tine" si a iesit un tort poate prea consistent si dulce. Dar asa e ea, consistenta si dulce, deci n-am gresit! Acum l-as dedica oricarei femei care are curajul sa fie ea insasi asa cum simte, asa cum e Herta Muller, asa cum esti tu si sper sa fiu si eu.

Ingrediente

  • Pentru blat: 5 oua 9 linguri de zahar 5 linguri faina 1 plic zahar vanilat 1 plic praf copt 2 linguri rom
  • Pentru crema 600 ml frisca neindulcita
  • Pentru bezea 6 albusuri 6 linguri zahar
  • Pentru lemon curd 200 gr zahar 2 linguri amidon 3 linguri coaja de lamaie 6 linguri zeama de lamaie 6 linguri apa 6 galbenusuri 150 gr margarina

Mod de preparare

  1. 1. Prepara blatul asa: bate albusurile spuma, adauga romul apoi treptat zaharul, incorporeaza apoi galbenusurile usor, adauga praful de copt, zaharul vanilat si faina. Incorporeaza usor si da la cuptor pentru 25 minute.
  1. 2. Prepara lemon curd asa: Amesteca zaharul cu amidonul. Adauga coaja de lamaie, zama de lamaie si apa si fierbe pana cand vezi ca siropul face bule apoi trage la o parte cratita. Pune jumatate din mixul de lamaie in galbenusuri, amesteca foarte repede si toarna amestecul in cratita in care ai fiert siropul. Pune cratita din nou pe foc si cand da in fiert compozitia, pune de-asupra o farfurie de portelan si mai lasa sa fiarba aproximativ 2 minute. Apoi iei din nou de pe foc cratita si adaugi margarina, ca la glazura si amesteci pana cand se topeste. Acopera cratita putin racorita cu o folie de plastic si lasa sa se raceasca asa cel putin o ora.
  1. 3. Bezeaua: Bate albusurile cu zaharul spuma tare apoi coace-le la cuptor in forma in care ai copt blatul de tort.
  1. 4. Construieste tortul: Amesteca frisca batuta cu crema lemon curd, dar nu foarte mult. Cele doua creme nu trebuie sa se incorporeze complet. Taie blatul in doua si pentru a "taia" din prea dulcele tortului insiropeaza-l cu zeama de lamaie amestecata in putin lichior de whisky. Pune jumatate din crema de frisca, acopera cu bezeaua, adauga restul de crema de frisca si incheie cu cealalta jumatate de blat. Acopera cu ciocolata si frisca. Decoreaza dupa placere.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu trufe de ciocolata si crema de frisca si lemon curd" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort cu crema de ciocolata si jeleu de fructe de padure

Postat de mirela0911

Desert tort cu crema de ciocolata si jeleu de fructe de padure

Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se adauga zaharul pe rand si se bate pana se obtine o spuma tare. Se adauga si apa si se mai mixeaza putin. Galbenusurile...

Citeste continuarea

Desert tort cu glazura oglinda (mirror glaze)

Postat de AlexTeacher

Desert tort cu glazura oglinda (mirror glaze)

Incepem cu jeleul. Intr-un castron pune gelatina cu apa rece si las-o cca 10 min la hidratat; Intr-o craticioara pune zmeura congelata, zaharul si cognacul si pregateste-le la foc...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.10.2009, 17:18
Foarte frumoase trufele.
la 08.10.2009, 17:20
Respect.
la 08.10.2009, 17:24
sar'mana au fost si tare bune. mascota petrecerii, fetita de 2 ani a uneia dintre prietenele noastre n-a ratat una si a fost imposibil s-o dezlipim de tort pana nu le-a terminat de papat )

multumesc cristi
la 08.10.2009, 18:44
dap, felicitari Hertei Muller...
tortul arata intr-un mare fel...
la 08.10.2009, 19:04

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking