Ingrediente
Blat:
- 6 oua
- 6 linguri cu zahar
- 6 linguri cu faina
- 1 praf de copt
- 3 linguri cu ulei
- 3 linguri cu cacao neaga
Crema:
- 4 oua
- 250 g zahar
- 100 g cacao neagra
- 3 linguri lichior de ciocolata
- 3 pliculete de ness
- 500 g margarina Unirea sau Delma
Sirop:
- 100 g zahar
- 4 linguri cu miere
- 300 ml apa
- 3 linguri lichior de ciocolata
- 1 fiola esenta de rom
Decor:
- frisca lichide
- fructe
- cacao
- ciocolata rasa
Mod de preparare
Pentru blat separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare si zaharul. Galbenusurile le frecam cu ulei. Amestecam cele doua compozitii, punem cacaoa si faina cernuta cu praful de copt. Se toarna compozitia in forma 26 cm detasabila tapetata pe fund cu hartie de copt. Se coace cam 25-30 minute la foc potrivit. Pentru siguranta se face testul scobitorii. Se da la racit .
Crema: se pun la foc foarte mic ouale intregi cu zaharul. Se amesteca continuu pana se dizolva complet, apoi se adauga cacaoa,nessul si lichiorul. Se omogenizeaza bine compozitia si se da deoparte de pe foc. Acum se adauga margarin taiata in bucatele si se amesteca pana ce aceasta s-a dizolvat. Se da crema al rece, eventual la congelator ca sa capete consistenta si sa poata fi intinsa pe blat fara sa curga.
Siropul: se caramelizeaza zaharul, se stinge cu apa, cand s-a dizolvat complet se da deoparte si se adauga mierea , lichiorul si esenta. Se lasa la racit.
Asamblare: se taie blatul in doua (se poate si in trei straturi), se insiropeaza bine ambele blaturi , se pune trei sferturi de crema intre ele, iar cu restul se imbraca tortul. Se da la rece pana a doua zi, cand se poate orna cu frisca, fructe sau alt decor la alegere. Eu am ornat cu frisca, zmeura, pudra de cacao si putina ciocolata rasa.
E un tort delicios, insiropat, ciocolatos.....Pentru cunoscatori!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (22)
|