Tort de post cu ciocolată şi vişine

Postat de simonacallas in Torturi
30 Mar 2014 | 7300 vizualizari
Tort de post cu ciocolată şi vişine

Este prima oară când fac un tort de post, eu, fanul definitiv şi iremediabil al ouălor şi laptelui :) Mi-a fost teamă că n-o să crească – eu, obsedata de torturi şi prăjituri înalte (cât Castelul Bran, dacă s-ar putea :) Nu ştiam ce gust va avea cu soia – eu care nu băusem în viaţa mea lapte de soia (şi nici nu aveam în intenţie să cumpăr aşa ceva). Ei bine, blatul a crescut incredibil de bine. Tortul a ieşit neaşteptat de gustos. Per ansamblu, a fost o reuşită. Şi mi-am făcut griji degeaba (ca de obicei :)

Ingrediente

  • Ingrediente pentru blat
  • 125 g margarină la temperatura camerei (eu am folosit Delma)
  • 200 ml lapte de soia cu ciocolată
  • 250 g zahăr
  • 2-3 picături rom (sau esenţă)
  • 100 ml apă minerală carbogazoasă
  • 250 g făină
  • 3 linguri cacao neagră
  • 1 linguriţă praf de copt
  • ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
  • Ingrediente pentru sirop
  • 500 ml apă
  • 2 linguri miere
  • 3 linguri zahăr
  • coaja rasă şi sucul de la 1 lămâie portivită
  • Ingrediente pentru cremă
  • 400 g ciocolată neagră de post
  • 400 ml frişcă vegetală lichidă
  • 2 căni vişine fără sâmburi
  • Ingrediente pentru ornat:
  • 400 ml frişcă vegetală
  • 2-3 picături extract de vanilie

Mod de preparare

Se preîncălzeşte cuptorul.

Se cern împreună făina, cacaoa, praful de copt şi bicarbonatul.

Se mixează margarina cu zahărul, se adaugă laptele de soia şi romul, apoi se încorporează câte puţin din ingredientele uscate alternând cu apa minerală. Trebuie să rezulte o compoziţie cremoasă, de consistenţa smântânii. Dacă e prea subţire, se mai adaugă făină; dacă e prea gros, se mai adaugă puţină apă minerală (în funcţie de consistenţa laptelui de soia, eu am avut unul foarte diluat aşa că am mai adăugat puţină făină). Se toarnă într-o formă de copt, unsă cu margarină/ulei şi tapetată cu hârtie de copt (eu am avut o formă cu diametrul de 20 cm). Se coace timp de 35-45 minute, la foc mediu. După 30 minute se verifică cu testul scobitorii. Dacă se foloseşte o tavă cu diametrul mai mare, blatul va fi mai scund şi se va coace mai repede. Blatul meu a ieşit mai înalt (de 7 cm), aşa că l-am ţinut în cuptor aproape o oră. După ce s-a copt, blatul se lasă să se răcească în tavă.

Se prepară siropul: apa se fierbe împreună cu mierea, zahărul şi sucul de lămâie, până când capătă consistenta unui sirop. Se stinge focul, se adaugă coaja de lămâie şi se lasă să se răcească.

Se prepară ganache-ul de ciocolată: ciocolata se rupe în bucăţi cât mai mici. Frişca lichidă se încălzeşte (pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde) până aproape de punctul de fierbere. Se pune ciocolata peste frişcă, se lasă 2-3 minute, apoi se amestecă uşor cu o spatulă, până când se topeşte. Se lasă la răcit şi, când ajunge la temperatura camerei, se bate cu mixerul câteva minute, la viteză medie.

Blatul răcit se taie în 3 straturi orizontale. Se aşază primul strat pe un platou (sau disc de carton), se însiropează, se întinde 1/3 din cremă, se presară ½ din vişine; se aşază cel de-al doilea blat, urmând aceeaşi rutină: însiropat, cremă, vişine. Se pune şi cel de-al treilea strat, se însiropează, iar crema rămasă se întinde peste ultimul strat şi pe laterale şi se nivelează. La sfârşit, se îmbracă în frişcă. Mie mi-a rămas puţină cremă ganache şi am folosit-o, combinat cu frişca, pentru ornare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de post cu ciocolată şi vişine" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (30)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort ciocolatos - de post

Postat de mirela0911

Desert tort ciocolatos - de post

Blatul: Intr-un bol se amesteca gemul cu zaharul, zaharul vanilat si uleiul. Se amesteca bine apoi se toarna apa. Se omogenizeaza torul. Faina, cacaua si praful de copt se amesteca bine apoi se...

Citeste continuarea

Desert tort cu visine si crema cu cocos si lamaie, de post

Postat de rocsi_1612

Desert tort cu visine si crema cu cocos si lamaie, de post

Blatul: Intr-un bol puneti apa minerala, uleiul, zaharul, amestecati cu un tel pana ce acesta din urma, s-a topit. Adaugati nuca macinata, cacaua, ness-ul si coaja rasa de portocala. Intr-o cana...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.03.2014, 11:15
WOW!Cat de fain arata!
la 30.03.2014, 11:28
superb
la 30.03.2014, 11:42
Cat de frumos esteeee! O feliuta din deliciosenie a mai ramas?
la 30.03.2014, 12:06
Tabita, Daniela, Bunica, va multumesc mult

Bunica, nu prea a ramas dar pentru ca a iesit atat de bun vreau sa-l mai fac de vreo doua-trei-cinspe ori
la 30.03.2014, 13:47
frumos

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking