Tort "LAPTE DE PASARE" (3)

Postat de anisoara in Torturi
16 Aug 2010 | 21276 vizualizari
Tort   "LAPTE DE PASARE" (3)

Cu 35 de ani in urma am preparat prima data acest tort. De atunci multe retete de tort am facut, dar el a ramas favoritul , la ocazii foarte speciale. E gustos , nu necesita multa munca, dar este capricios in timpul coacerii blatului . In general nu poti servi la masa mai mult, decat o felie de tort. Inchipuiti-va, cata ciocolata ati manca ??? una - doua -zece. Aceuasi senzatie o aveti , dupa ce gustati acest tort ... cu ochii ati manca tot... dar este imposibil... blatul cu gust de ciocolata, crema cu gustul de umplutura de la ciocolata "lapte de pasare", iar deasupra glazurat cu ciocolata , care a fost preparata in conditii de casa... si totul este preparat din PRODUSE NATURALE. Tortul cu aceaiasi denumire , dar dupa alte receta preparat in gasiti aici http://www.bucataras.ro/retete/4167/tort-lapte-de-pasare.html

Ingrediente

 Blatul:
  • 10 albusuri
  • 1.5 pahar de zahar sau zahar pudra
  • 4 linguri pline cu faina
  • 2 linguri rase de cacao
  • Putina vanilina(Praf sau esenta)
  • Un pic de sare de lamaie
Crema :
  • 10 galbenusuri
  • 250 ml de lapte
  • 250 gr de zahar
  • 2 linguri pline de faina
  • 300 grame de unt
  • Un plicilulet  de vanilina
Glazura de ciocolata:
  • 12 linguri de zahar
  • 12 linguri de lapte
  • 3-4 linguri rase de cacao
  • 60 gr de unt

Mod de preparare


Prepararea blatului:

Albusurile se bat spuma cu  zaharul sau cu zahar pudra ( mai bine) si o picatura de sare de lamaie.
Aparte se amesteca faina cu cacao si vanilina. Pe urma faina cu cacaua se toarna treptat in albusurile batute . Se amesteca numai intr-o directie cu mare atentie , ca sa nu se lase albusurile.
Cuptorul se incalzeste pana la temperatura de 170 C . Forma pentru coacerea blatului se unge cu unt, si la fundul formei se pune hartie de pergament unsa, in prealabil, cu unt. Aluatul se toarna in forma cu mare atentie. Se coace in cuptorul preincalzit timp de o ora. Cand se pune in cuptor tava, focul se scade la temperatura de 130-140C.
Atentie, primele 40 de minute nu se deschide cuptorul. Se aseaza blatul. ( aceasta estepartea cea mai  neplacuta la  acest tort, cu totul, ca gustul nu se schimba.)
Dupa coacere , blatul pàre moale , si ti se pare , ca parca nu este copt. Asa trebuie sa fie.
Blatul se scoate din foarma doar dupa ce s-a racit.


Prepararea cremei:

In timpul  cat se coace blatul se prepara crema.
Zaharul se topeste cu laptele la  foc mijlociu.
Intr-un vas aparte se amesteca galbenusurile cu  faina Treptat , se adauga laptele fierbinte cu zaharul topit. Se toarna totul intr-un vas  care se  pune la foc  la bain marine .
Crema se fierbe la bain marine pana cand incepe sa se ingroasa, undeva 10-15 minute. In timpul fierberii mereu se amesteca cu o lingura de lemn.

In stare calduta , treptat, se adauga untul molcut si vanilina. Se amesteca foarte bine  pana primim o masa foarte consistenta. Se vede in poza. Crema se pune la racit in frigider ,se intareste mai mult.


Prepararea glazurii :
Cacaua   se amesteca cu zaharul. Se toarna laptele caldut si vasul se pune la fiert la  foc mijlociu.

Se fierbe glazura la  foc mijlociu, pe urma mai mic , timp de 15 minute, pana se ingroasa. In timpul fierberii se adauga untul.  Cand se raceste ,se adauga putin rom sau esenta de vanilina.

Asamblarea tortului:

Blatul  de ciocolata  se raceste . Se unge deasupra toata crema de inaltimea  2 cm. Peste crema se toarna glazura putin calduta si se unge pe parti. Tortul se poate servi dupa 4 ore.

In timpul  cand feliati tortul  , glazura preparata dupa aceasta reteta - crapa, dar sa stiti  ca e foarte gustoasa.  Eu am preparat-o , dar am folosit-o pentru alta reteta, deoarece am hotarat  sa ornez  tortul  si am inteles  ca voi folosi foarte multa ciocolata.

 Combinatia  blatului din ciocolata cu crema aceasta finuta si  totodata  care isi mentine forma  si  glazura ii redau un sharm si gust deosebit, acestui tort.  De aici si-a primit aceasta  denumire. Ce este mai gustos ca laptele de pasare .

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort "LAPTE DE PASARE" (3)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (54)
Retete similare

Desert tort Amandina

Postat de Oana

Desert tort Amandina

Blat : Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si zaharul adaugat treptat, apoi turnam in fir subtire apa. Galbenusurile le amestecam cu uleiul pana devin cremoase si se le...

Citeste continuarea

Desert tort Mihai, 18 ani

Postat de Constelatialeu

Desert tort Mihai, 18 ani

Blat: blatul l-am facut cu o zi inainte pentru ca se taie mai bine a doua zi. Am mixat albusurile cu sarea pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.08.2010, 22:05
la 16.08.2010, 22:18
Rocsi
la 16.08.2010, 22:23
Adevarata delicatesa!
la 16.08.2010, 22:26
cred ca tortul asta l-ai facut la nasterea mea Ce frumos le prezinti tu
la 16.08.2010, 22:28
cat de bine arata...............

Vezi toate comentariile (54)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking