Tort Napoleon

Postat de Constelatialeu in Torturi
17 Feb 2017 | 5458 vizualizari
Tort Napoleon

Sincer, n-am facut sapaturi arheologice sa vad daca Napoleon a facut tortul asta sau lui doar ii placea sa-l manance eu doar m-am uitat la reteta Diei si m-am apucat de intins foi....am promis unui prieten ca de ziua lui ii fac Napoleonul, cica e preferatul lui....treaba sta in felul urmator, ziua lui a trecut , dar nu-i bai ca poate sa manance Napoleonul si la o saptamana dupa ziua lui, ca nu s-au pupat astrele sa fie fix de ziua lui.....

Ingrediente

  • Pentru foi- 12 la numar
  • 400 g unt 65% grasime
  • 800 g faina
  • 2 oua
  • 3 linguri coniac
  • 1 lingura otet
  • 150 ml apa rece
  • 1 lingurita sare
  • Crema
  • 1500 ml lapte
  • 9 galbenusuri de ou ( am avut oua de la gainile mamei, sunt micute, ca-s puicutele tinere)
  • 300 g zahar
  • 120 g amidon alimentar
  • 200 g unt 82% grasime
  • 1 pastaie vanilie
  • Frisca
  • 140 g smantana dulce pentru frisca
  • 2-3 linguri lapte ( smantana este foarte groasa si trebuie diluata)
  • 1 pliculet zahar vanilat bourbon
  • Decor optional
  • m-am jucat nitel cu niste creioane de la Dr.Oetker

Mod de preparare

Mai intai, framantam aluatul pentru foi deoarece trebuie sa stea la rece cca 1 ora. Intr-un castron, am amestecat cele 2 oua cu sarea, coniacul, otetul si apa. Separat, am cernut faina intr-un castron si am adaugat untul rece taiat cubulete si am inceput sa framant cu degetele pana am obtinut un aluat faramicios, apoi am adaugat ingredientele lichide si am omogenizat, am rasturnat pe blatul de lucru si am format un sul pe care l-am impartit in 12 bucati aproximativ egale (eu am cantarit aluatul si mi-a rezultat cca. 122 g pentru fiecare bucatica). Atentie mare, nu trebuie framantat mult, deoarece untul se incalzeste si rezultatul nu o sa fie cel dorit. Fiecare bila de aluat o invelim in folie alimentara si bagam la frigider pentru 1 ora. Cat sta la rece aluatul, facem crema.

Cele 9 galbenusuri le mixam bine impreuna cu zaharul, apoi adaugam 100 ml lapte si amidonul cernut, omogenizam bine sa nu obtinem cocoloase. Separat, punem laptele la fiert, taiem pastaia de valinie pe lungime, scoatem semintele si le adaugam in lapte, punem si pastaia si lasam sa fiarba; cand este infierbantat laptele, luam cu polonicul si turnam peste amestecul de galbenusuri si amidon, subtiem si apoi asteptam sa dea restul de lapte in clocot, scoatem pastaia de vanilie si turnam compozitia de galbenusuri subtiata. Amestecam continuu pana se ingroasa, apoi luam cratita de pe foc, adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana se topeste untul. Lasam sa se racoreasca putin si acoperim cu o folie alimentara si dam la rece crema. Dupa ce a trecut 1 ora, scoatem de la frigider cate o bila de aluat si o intindem direct pe hartia de copt, am folosit o forma de tort cu diametrul de 26 cm, cu ajutorul careia am decupat aluatul in forma rotunda; dupa ce terminam de copt toate foile, ne folosim de inelul de la forma de tort ca sa asamblam tortul. Deci intindem foarte subtire foaia si apoi decupam pe rotund, cu ajutorul unei furculite, intepam foaia si apoi asezam in tava de la aragaz si dam la cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru cca. 6-7 min, trebuie sa se faca foaia un pic maronie,  atentie sa nu le ardem. Cat sta foaia la copt, o intindem pe a doua si procedam la fel. Nu scoatem tot aluatul din frigider, sa nu se incalzeasca la temperatura camerei, pe rand, cat timp o foaie e la cuptor, intindem cealalta foaie si tot asa pana le coacem pe toate 12. Surprinzator, tare mult mi-a placut partea asta cu intinsul si coptul foilor, e clar imbatrnesc si sunt mai rabdatoare...:)))))) Resturile ramase, le coacem si pe ele deoarece vom imbraca tortul cu ele maruntite.

Dupa ce am copt toate foile, grija mare cand le manevrati, ca sunt fragile, le lasam sa se raceasca bine, apoi trecem la partea de asamblare.

Pe un platou, asezam prima foaie asezam inelul de la tort, intindem crema pe foaie, apoi adaugam foaia a doua, presam un pic sa faca priza cu crema, apoi crema, foaie si tot asa pana ajungem la ultima. Peste ultima foaie, nu intindem crema, asezam o farfurie si punem o greutate, dam tortul la frigider pana a doua zi. Atentie, crema o impartim in asa fel incat sa ne ramana si de ornat. Eu am amestecat crema ramasa cu frisca facuta din smantana dulce, lapte si zahar vanilat bourbon.

A doua zi, scoatem tortul de la frigider, scoatem inelul si imbracam tortul cu crema ramasa amestecata cu frisca. Maruntim resturile coapte de la foi si imbracam tortul cu ele. Eu am vrut sa dau o tenta de primavara si m-am jucat nitel facand niste floricele cu ajutorul resturilor de aluat nefaramitat si am folosit creioane cu glazura de la Dr Oetker. Si abia maine, ca-i sambata si ajungem la sarbatorit o sa am si verdictul, e Napoleonul ala pe care-l stia sau ba....:)))) Eu una am mancat dintr-un Napoleon adus de Dia la Revelionul Bucatarasilor, prima editie...delicios....

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Napoleon" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Retete similare

Desert tort in straturi

Postat de merisor67

Desert tort in straturi

Pentru foi, amestecăm ouăle cu sarea până se spumează, adăugăm coniacul, oÈ›etul È™i apa È™i amestecăm din nou până se omogenizează compoziÈ›ia. Cernem făina într-un...

Citeste continuarea

Tortul meu Napoleon

Postat de simona72

Tortul meu Napoleon

Pentru foi: am ales modul cel mai simplu, la robotul de bucatarie. In bolul robotului am pus untul rece taiat cubulete si faina. Am mixat pana amestecul a devenit nisipos. Am amestecat celelalte...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.02.2017, 13:51
Bun mai este !!! Eu zic ca mai bine este sa-l mananci decat sa-l prepari . Chiar ca nu conteaza cand se pupa planeele
la 17.02.2017, 13:51
Eeeeei uite ce Napoleon ferches ai mesterit!!
Sunt convinsa ca o sa-i placa sarbatoritului,la multi ani si din partea mea.
la 17.02.2017, 13:52
Chiar as manca o felie de tort! E tare bun!
la 17.02.2017, 13:52
Mihaela,chiar nu e greu nici de pregatit
la 17.02.2017, 13:52
Minunat!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking