Tort Oltenesc - Cum se face coliva

Postat de amalia01 in Dulciuri
22 Ian 2017 | 3739 vizualizari
Tort Oltenesc - Cum se face coliva

Cum se face coliva. Cei care ma cunosc personal sau de mai multa vreme in mediul online, stiu ca am crescut intr-un sat din inima Olteniei.  Motiv pentru care in bucataria mea intotdeauna se vor impleti arome si gusturi cu radacini in ambele stiluri de a gati. Ieri mi s-a facut dor de...coliva. Insa nu am facut niciodata pana acum. Am sunat-o pe mama si am intrebat-o daca stie cum se face. Tata este oltean, deci aveam toate motivele sa fiu putin reticenta. Insa mamele stiu intotdeauna tot, nu-i asa? Surpriza a venit din partea tatei pe care l-am auzit intreband: "face tort oltenesc?" Si asa i-a ramas numele retetei mele!

Ingrediente

  • 1 kg arpacas din grau
  • 1/2 lgt sare
  • 1 cana de zahar
  • 3 l apa
  • 1 vf cutit scortisoara
  • 1/2 lgt coaja rasa de lamaie
  • 1 vf cutit cuisoare macinate
  • 1/2 cana nuca macinata
  • 1/2 cana rahat taiat marunt

Mod de preparare

Cum se face coliva. Speli arpacasul in 2-3 ape si il pui la fiert intr-o oala suficient de mare, impreuna cu cei 3 l de apa, sarea si zaharul. Il lasi sa fiarba la foc mic, timp de 45 de minute, dupa care adaugi 1 cana de apa rece si il acoperi cu un capac, lasandu-l asa inca 30 de minute, sa se umfle.

Adaugi nuca macinata, aromele si rahatul, amestecand si omogenizand bine totul.

Asezi inelul de tort pe un platou si torni compozitia in interior. Dai la rece pentru 1 ora.

Indepartezi inelul si decorezi.

Servesti taiat felii sau cu lapte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Oltenesc - Cum se face coliva" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Fursecuri cu ciocolata

Postat de CameliaComan

Fursecuri cu ciocolata

Intr-un bol punem untul moale si zaharul. Mixam pana cand se incorporeaza cele doua ingrediente. Adaugam oul, praful de sare si esenta de vanilie. Mixam pana cand amestecul devine omogen. Adaugam...

Citeste continuarea

Inghetata de banane cu ciocolata

Postat de ralu_ca

Inghetata de banane cu ciocolata

Bananele le-am taiat felii, apoi le-am introdus la congelator pentru50 minute. In blender am pus bananele, ciocolata bucati , apoi cacaoa si am mixat cateva secunde. Am turnat compozitia intr-o...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.01.2017, 15:58
la 22.01.2017, 15:59
Bun!
la 22.01.2017, 16:16
la 22.01.2017, 16:19
la 22.01.2017, 16:45
Cred ca e tare bun!

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking