Tort Oltenesc - Cum se face coliva

Postat de amalia01 in Dulciuri
22 Ian 2017 | 3754 vizualizari
Tort Oltenesc - Cum se face coliva

Cum se face coliva. Cei care ma cunosc personal sau de mai multa vreme in mediul online, stiu ca am crescut intr-un sat din inima Olteniei.  Motiv pentru care in bucataria mea intotdeauna se vor impleti arome si gusturi cu radacini in ambele stiluri de a gati. Ieri mi s-a facut dor de...coliva. Insa nu am facut niciodata pana acum. Am sunat-o pe mama si am intrebat-o daca stie cum se face. Tata este oltean, deci aveam toate motivele sa fiu putin reticenta. Insa mamele stiu intotdeauna tot, nu-i asa? Surpriza a venit din partea tatei pe care l-am auzit intreband: "face tort oltenesc?" Si asa i-a ramas numele retetei mele!

Ingrediente

  • 1 kg arpacas din grau
  • 1/2 lgt sare
  • 1 cana de zahar
  • 3 l apa
  • 1 vf cutit scortisoara
  • 1/2 lgt coaja rasa de lamaie
  • 1 vf cutit cuisoare macinate
  • 1/2 cana nuca macinata
  • 1/2 cana rahat taiat marunt

Mod de preparare

Cum se face coliva. Speli arpacasul in 2-3 ape si il pui la fiert intr-o oala suficient de mare, impreuna cu cei 3 l de apa, sarea si zaharul. Il lasi sa fiarba la foc mic, timp de 45 de minute, dupa care adaugi 1 cana de apa rece si il acoperi cu un capac, lasandu-l asa inca 30 de minute, sa se umfle.

Adaugi nuca macinata, aromele si rahatul, amestecand si omogenizand bine totul.

Asezi inelul de tort pe un platou si torni compozitia in interior. Dai la rece pentru 1 ora.

Indepartezi inelul si decorezi.

Servesti taiat felii sau cu lapte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Oltenesc - Cum se face coliva" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Desert cornuri cu sana si fructe de toamna

Postat de rocsi_1612

Desert cornuri cu sana si fructe de toamna

Incepeti cu pregatirea  umpluturii . O puteti face chiar si cu o seara inainte. Curatati fructele de coaja, apoi le dati pe razatoarea mare. Intr-o cratita puneti fructele rase cu zaharul de...

Citeste continuarea

Desert fursecuri cu gem de zmeura

Postat de lucy2002

Desert fursecuri cu gem de zmeura

Mixam galbenusurile cu zaharul pudra, esenta de vanilie, coaja de lamaie, praful de sare si margarina. Adaugam faina amestecata cu praful de copt si framantam un aluat dar nu prea mult atat cat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.01.2017, 15:58
la 22.01.2017, 15:59
Bun!
la 22.01.2017, 16:16
la 22.01.2017, 16:19
la 22.01.2017, 16:45
Cred ca e tare bun!

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking