Tort / prajitura " Cusma lui Guguta"

Postat de luminita20_2006 in Dulciuri
3 Feb 2013 | 23423 vizualizari
Tort / prajitura " Cusma lui Guguta"

Cusma lui Guguta este un tort/prajitura construit sub forma de piramida si foarte popular in Rep.Moldova. Guguta este un personaj din povestile lul Spiridon Vangheli ce purta o cusma de ciobanas, de aici si demunirea tortului. Reteta este preluata de pe blogul http://fantezieinbucatarie.blogspot.ro (la mine nu prea a iesit cusma ca au mai disparut pe drum cateva tuburi)

Ingrediente

  • 250 grame unt/ untura
  • 200 gr. de smantana
  • 50 gr.zahar
  • 2 linguri de coniac
  • 1 lingurita de bicarbonat stins cu putin otet
  • ~500 gr.de faina
  • 700 gr visine in sucul lor propriu

Pentru crema:

  • 600 gr. frisca
  • 100 gr.zahar pudra
  • ciocolata pentru decor

Mod de preparare

Se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul, smantana si coniacul dupa care se adauga bicarbonatul stins cu putin otet sau zeama de lamaie si faina

Se amesteca bine pana cand obtinem un aluat elastic dar moale.(ca cel de tarta). Se pune intr-o folie si se da la frigider 30 min.

Se imparte aluatul in doua, Intindem o bucata de aluat pana ajungem la o grosime de 0.5 cm si-l impartim in fasii aproximativ egale (6-7 cm) , asezam un sir de visine pe fiecare bucata apoi lipim marginile fiecarei fasii.

 Asa se procedeaza cu tot alauatul. Se aseaza intr-o tava si se coc timp de 35 min la 180 C.
Crema: se amesteca smantana cu zaharul pudra.
Cand s-au racit  tuburile se aseaza un rand de 5 tuburi, se pune crema apoi 4 tuburi  si tot asa ...se obtine e piramida, se rade ciocolata deasupra si si da la frigider pentru cel putin 4 ore.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort / prajitura " Cusma lui Guguta"" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (14)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Placinta cu dovleac

Postat de Nadyne

Placinta cu dovleac

     Dovleacul ras se caleste cu zahărul pana se-nmoaie putin (cam un sfert de ora), se adauga scortisoara, se omogenizeaza si se transferă intr-o strecuratoare, pentru a se...

Citeste continuarea

Painici umplute cu dulceata de gutui și branza dulce

Postat de panacris

Painici umplute cu dulceata de gutui și branza dulce

În recipientul mașinii de pâine se pune apa, făina cernută, sarea, zahărul,  uleiul și drojdia (Atenție! Păstrați această ordine dacă vreti să crească aluatul!!!) Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.02.2013, 12:47
Il vazusem de mult la Anisoara si tare mi-a placut.
Cred ca e tare bun.
la 03.02.2013, 13:02
si eu am facut cusma asta..si a fost tare apreciata!
la 03.02.2013, 13:09
Mistooooooooooo , am vazut-o si la cireasa
la 03.02.2013, 13:10
la 03.02.2013, 13:12
Super!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking