Țușpais de dovlecei cu praz

Postat de Doinavar in Mancaruri de legume
17 Feb 2013 | 8420 vizualizari
Țușpais de dovlecei cu praz

Am tot auzit pe la noi prin Banat, mai ales la gospodinele de origine germana, ca fac țușpais. Am fost foarte curioasa ce inseamna si am cautat in DEX online. Am gasit: țușpáis, țușpáisuri, s.n. (reg.) 1. garnitură (la friptură). 2. mâncare de dovlecei. 3. mâncare proastă. 4. băutură falsificată. Sper sa nu fie o mancare proasta de dovlecei. Ar fi un pleonasm. A iesit ceva extraordinar.

Ingrediente

  • 1-2 dovlecei (650-750 g)
  • 1 praz
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 2-3 rosii
  • 1 legatura marar + patrunjel
  • 2 lingurite de faina
  • 2-3 catei de usturoi
  • 4 linguri ulei (de masline)
  • sare, piper, cimbru, 1 frunza de dafin, 1 lingurita baza pentru mancaruri
  • 1 lingurita de zahar (optional)

Mod de preparare

Curatati dovleceii, ceapa, morcovul si taiati ceapa marunt, morcovul feliute subtiri, dovleceii feli mai grosute. Prazul se curata de mustati si frunze palite si se taie felii subtiri. Puneti totul la calit in ulei intr-o craticioara.

Dupa 5-6 minute adaugati rosiile curatate de pielite si taiate cubulete, baza pentru mancaruri, condimente, 100 ml apa si lasati sa fiarba la foc mic cu capac 10-15 minute, apoi adaugati verdeata tocata.

Lasati sa fiarba, la foc mic, inca 5-6 minute, adaugati faina desfacuta in putina apa si dregeti gustul de sare, piper, eventual zahar. Amestecati sa nu se prinda inca 2-3 minute ca sa se lege sosul si țușpaisul este gata.

Pofta buna.

Daca ti-a placut reteta noastra "Țușpais de dovlecei cu praz" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (5)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Legume de vara coapte

Postat de panacris

Legume de vara coapte

Ciupercile se curăță și se feliază. Morcovul se curăță și se  feliază cu ajutorul aparatului de curățat, ca să se obțină felii lungi și subțiri. Dovlecelul se curăță de...

Citeste continuarea

Chiftele de soia cu legume

Postat de retetele_tinei

Chiftele de soia cu legume

Soia se pune intr-un bol. Apa se pune la fiert, iar cand incepe sa clocoteasca, se pune peste soia. Se lasa soia sa se umfle si sa se raceasca. Dupa care se stoarce bine de apa. Peste soia se rad...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.02.2013, 12:08
place
la 17.02.2013, 13:24
nu cred ca nu este gustoasa!
la 17.02.2013, 14:09
la 17.02.2013, 14:46
la 17.02.2013, 19:30

Vezi toate comentariile (5)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking