Varza a la Cluj

Postat de gabrielacuisine in Porc
3 Apr 2013 | 38815 vizualizari
Varza a la Cluj

De cand vroiam sa fac eu o varza a la Cluj…..! cred ca nu am mancat niciodata o varza mai buna, dupa mine bate si sarmalele! Este cam bogata in calorii, ce-i drept, dar merita facuta macar acum cand avem varza murata la butoi, ca daca vine vara, nu prea merge cu varza dulce…Asadar va provoc la un dezmat…culinar bineinteles :-) Vreau sa precizez ca am ales o reteta pe gustul meu, se poate face si cu orezul fiert, si cu varza dulce si cu carnea cruda, cu sau fara afumatura (carnati sau costita), smantana etc.Sunt mai multe variante. Eu o prefer pe aceasta!

Ingrediente

  • o varza murata mare (cca 2kg)
  • 1 kg carne tocata (porc si vita)
  • o ceapa
  • 200 gr orez
  • sare si piper
  • cimbru
  • boia de ardei
  • o ceasca de vin
  • bulion
  • 2 rosii mari

Mod de preparare

Intai tocam varza fideluta si o spalam in apa rece dupa care o stoarcem si o punem la calit cu ulei (eu am pus cam o ceasca pentru ca varza a fost multa). Daca considerati ca e mult, va sfatuiesc sa faceti jumatate din cantitate (carne si varza).

Adaugam in varza o lingura de boia de ardei, cimbru si piper si mai lasam sa se inmoaie putin dupa care o tragem de pe foc si ne apucam sa pregatim umplutura de carne dupa cum urmeaza:

Umplutura:

E bine sa facem umplutura din carne de vita si porc pentru ca oricum este o mancare grea si trebuie sa mai reducem cat de cat din grasime.

Asadar, tocam ceapa marunt si o calim in cateva linguri de ulei.

Cand a devenit sticloasa, adaugam orezul si mestecam foarte bine sa nu se lipeasca. Lasam sa se albeasca putin orezul, circa 3-4 minute, dupa care adaugam si carnea tocata, sarea, piperul si cimbrul si mestecam din cand in cand in ea pana cand se deschide la culoare. Adaugam si vinul si lasam sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute pana cand devine frageda.

Asamblare:

Intr-un vas marisor, punem un strat de varza apoi un strat de carne. Peste carne punem cateva linguri de suc de rosii sau bulion si il intindem pe toata suprafata.

Alternam iar cu un strat de varza apoi iar carne si la sfarsit varza!

Pe deasupra puteti sa puneti felii de rosii sau chiar rosii tocate mai marunt din conserva.

O coacem in cuptor cca 1 h si jumatate, pana cand varza se fragezeste si se rumeneste la suprafata. Intai o bagam in cuptor acoperita cu un capac sau folie de aluminiu, iar spre final o descoperim ca sa se rumeneasca frumos!

Pofta buna! ca merge langa o tuica buna

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza a la Cluj" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Varza a la Cluj

Postat de AdrianUdrea

Varza a la Cluj

Pentru stratul de varza, tocam varza fideluta și o tinem in apa rece 15 minute, doar daca este prea acra.  Punem uleiul la incins si calim in el ceapa tocata, apoi adaugam varza bine...

Citeste continuarea

Varza a la Cluj pregatita la slow cooker Crock-Pot

Postat de diaconta

Varza a la Cluj pregatita la slow cooker Crock-Pot

Varza am taiat-o fideluta. Intr-un vas am pus doua linguri de ulei  în care am calit doua cepe pe care le-am taiat marunt si  jumatate de morcov razuit. Când ceapa a...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.04.2013, 18:19
foarte buna varza ta!!!bravo!!!
la 03.04.2013, 18:46
la 03.04.2013, 18:56
Vaiii Gabriela , m-ai terminat pe ziua de azi , Buna tare varza
la 03.04.2013, 18:58
Eu ma dau batuta,ma duc la somn
sa ma strige cineva cand trece viitura
la 03.04.2013, 19:50
buna

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking