Varză călită în vas Zepter

Postat de panacris in Mancaruri de legume
30 Iun 2013 | 11125 vizualizari
Varză călită în vas Zepter

Recunosc că sun fan varză în orice variantă, crudă, călită, preparată, dulce sau acră;) A venit momentul să probez varza în minunatul vas Zepter! ;) A ieșit așa de bună, că am ”pus” de o nouă ”șarjă”, după cum știți noi suntem familie de Zmei, mâncăm mult și bun;)

Ingrediente

  • varză nouă,
  • ardei verde 1 bucată,
  • ceapă galbenă 1 bucată,
  • roșie proaspătă 1 bucată,
  • ulei de msăline 2 linguri,
  • sare iodată,
  • piper proaspăt măcinat,
  • mărar proaspăt 1/2 legătură.

Mod de preparare

 Varza pare să aibă o proprietate deosebită în eliminarea produselor toxice, pe care le obligă să iasă din ţesuturi. Totodată, varza asigură cicatrizări de bună calitate, prevenind sechelele.

Această legumă a avut întotdeauna o asemenea importanţă încât e bine să prezentăm pe larg proprietăţile ei uimitoare, indicaţiile ei şi modurile de folosire.

Calităţile sale sunt de necontestat, astfel că varza poate fi folosită cu succes în prevenirea şi tratarea unui număr extrem de mare de boli, ea fiind o adevărată farmacie naturală. Ea este bogată în special în provitamina A, vitaminele C şi E, vitamina B1, vitamina B2, vitamina PP şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor, oligoelemente, varza conţine cantităţi însemnate de potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, fosfor, sulf.

Varza este o legumă foarte puţin calorică, ea având în jur de 25 de calorii la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizează o parte din calorii, sunt constituite în primul rând din pentosan, glucide parţial asimilabile. În afară de asta, ele mai conţin zaharoză, glucoză şi fructoză. Protidele, care completează aportul energetic, sunt prezente şi ele la un nivel ridicat. Bogăţia vitaminică a verzei trebuie însă subliniată, ea figurând printre legumele cu cel mai mare conţinut de vitamina C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior). Prin fierbere însă, se pierde aproximativ 30-40 la sută din conţinutul de vitamina C.

Varza este, de asemenea, foarte bogată în vitamina E: 2-7 miligrame la 100 grame, ceea ce constituie un adevărat record pentru o legumă, 200 de grame de varză consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E. 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de vitamina A. Provitamina A (sau carotenul, care se transformă în vitamina A în organism) este şi ea foarte bine reprezentată, astfel că o porţie de 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sunt şi ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adică toate cele care constituie grupa anticanceroasă.

Folosind vasul Zepter pentru prepararea verzei, se vor păstra toate valorile nutritive și vitaminele, în stare naturală, nedistrugându-se prin fierbere și evaporare.

Acum să trecem la treabă. Ceapa, ardeiul și morcovul se curăță, se toacă mărunt și se pun  în vasul Zepter, rece, la călit cu 2 linguri de ulei de măsline, cca. 2-3 minute, acoperit, până ce acul indicator de la termocontrol ajunge pe zona verde (sau dacă iese abur), fără niciun pic de apă. Apoi se ridică capacul, se adaugă varza tocată fideluță, măratul tocat mărunt și felii de roșii. După cum ați sesizat, nu am adăugat niciun strop de apă!!! Se asezonează de sare, piper , apoi se acoperă, se lasă la foc mediu, cca. 15 minute, până ce acul indicator de la termo control ajunge în ultima parte a zonei verzi, deoarece vasul a fost umplut la capacitatea maximă. În acest moment se stinge focul și se lasă acoperit cca. 30 de miute, deoarece fierberea continuă. Varza călită în vasul Zepter, are o un gust deosebit, plus că îți păstrează valorile nutritive. Eu am servit simplă, dar Zmeilor a trebuit să le aduc un adaos de cârnați țărănești, de data asta fierți în apă;)

Daca ti-a placut reteta noastra "Varză călită în vas Zepter" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Paprikas din ciuperci

Postat de panacris

Paprikas din ciuperci

Ceapa verde, usturoiul verde, legumele și verdețurile se curăță, spală sub jet puternic de apă rece, apoi se mărunțesc. Într-o cratiță încăpătoare se pun la călit...

Citeste continuarea

Cartofi umpluti

Postat de panacris

Cartofi umpluti

Cartofii se spală, se înțeapă cu o scobitoare sau băț de frigarui din loc în loc, apoi se stropesc cu ulei de măsline și asezonează cu ierburi de Provence  (cimbru,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.06.2013, 16:47
la 30.06.2013, 16:48
am senzatia ca vasul asta e chiar foarte bun
la 30.06.2013, 16:50
buna tare
la 30.06.2013, 17:02
yummmyyy cat de bine arata!
la 30.06.2013, 17:18

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking