Vasilopita cu ciocolata si crumble

Postat de doralinda72 in Prajituri
31 Ian 2014 | 4242 vizualizari
Vasilopita cu ciocolata si crumble

Vasilopita este un chec sa zicem, in Grecia care se prepara ptr anul nou, ca si Gateaux des Rois in Franta, unde se pune in interior (dupa coacere) un banut si cand la miezul noptii dintre ani se va taia felii (tradiatia o am publicata la articole) cine o va gasi, va fi norocos tot anul. Mai am o reteta publicata, dar in fiecare an, incerc noi variante, aceasta fiind cu ciocolata si "crumble" deasupra, ceea ce nu as putea traduce, nu ar suna bine "faramitare" chiar daca in asta se bazeaza, dar poate exista o denumire si nu o stiu eu....

Ingrediente

  • Ptr chec:
  • 250 gr ciocolata ptr topit 72% cacao
  • 400 gr unt
  • 300 zahar maro
  • o lingurita scoartisoara pudra
  • jumatate lingurita cuisoare pudra
  • o bucatica nucsoara rasa proaspat
  • 400 gr migdale albe sub forma de pudra
  • 10 oua
  • 175 gr faina
  • o lingurita praf de copt
  • bombonele si/sau migdale ptr ornare
  • Ptr crumble:
  • 125 gr unt
  • 150 gr zahar maro
  • 30 gr ciocolata ptr topit 72% cacao
  • 125 gr faina
  • 50 gr migdale in pudra (macinat foarte marunt)

Mod de preparare

Topim ciocolata impreuna cu untul in bainmarie sau la cuptorul cu microunde (la temperatura minima). Intr-un vas punem ouale si le batem cu mixerul bine, in alt vas punem ciocolata topita cu untul, adaugam zaharul, scortisoara, nucsoara, cuisoarele pudra, migdalele pudra, ouale batute, faina si la sfarsit praful de copt. Amestecam bine dupa care varsam compozitia intr-o forma cu diametrul 28 cm, si punem la cuptorul preincalzit la 170 C ptr 30 min si apoi scadem la 160 C ptr alte 30 min (depinde si de cuptorul fiecaruia, al meu e cu program aer rotativ). Intre timp, preparam crumble ptr a fi gata de pus cand se termina timpul de coacere al checului.

Ptr crumble: 

Topim ciocolata,  punem zaharul, migdalele in pudra intr-un vas si amestecam putin, dupa care adaugam si ciocolata topita si faina si mai amestecam pana la omogenizare. Punem compozitia pe masa si cu ajutorul unui "facalet" intindem ca o foaie subtire de cca 3 cm grosime, o acoperim cu folie transparenta si o lasam la frigider putin sa se intareasca. Cand e rece de ajuns, cu ajutorul unui cerc (diametrul sa fie mai mic decat cel al checului) taiem si punem compozitia peste checul scos din cuptor si mai dam iar la cuptor ptr inca cca 15 min (ca sa se coaca si crumble). Ornam dupa preferinta cu fructe uscate si bomboane.

Daca ti-a placut reteta noastra "Vasilopita cu ciocolata si crumble" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (39)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Rulada Diplomat de primavara

Postat de simona72

Rulada Diplomat de primavara

Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza 1 minut cu un praf de sare. Se adauga zaharul brut si se continua mixarea pana obtinem o bezea ferma. Se adauga pe rand...

Citeste continuarea

Tarta cu mere

Postat de Oana

Tarta cu mere

Mai intai am plegatit blatul. Am pus toate ingredientele la robot si am mixat pana s-a format un aluat nelipicios. Se poate amesteca si cu mana, dar la tipul acesta de aluat fraged ar fi bine sa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.01.2014, 19:40
mmmm bun,bun
la 31.01.2014, 19:40
Ştiu că-i dusă de mult, dar n-am cum să nu apreciez şi să nu spun că-mi place.
la 31.01.2014, 19:41
Gata Padre, am reusit sa o public!!!!)
la 31.01.2014, 19:41
Mena, multumesc frumos!
la 31.01.2014, 19:44
Padre multumesc frumos ptr cuvintele frumoase!!!

Vezi toate comentariile (39)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking