Ingrediente
- 1.5 kg ceapă
- 2 kg gogoşari
- 1 kg ardei gras sau kapia
- 1 kg fasole albă
- 4 morcovi potriviţi
- 500 ml ulei Floriol
- 500 ml bulion
- sare grunjoasă neiodată
- ½ linguriţă piper proaspăt măcinat şi câteva boabe de piper
- 2 foi de dafin
- 1 legătură ţelină
Mod de preparare
Am spălat boabele de fasole în mai multe ape şi am lasat-o la înmuiat cu apă rece de cu seară. A doua zi am pus fasolea la fiert în apă cu sare. In acest timp am curăţat ceapa, gogoşarii, ardeiul gras şi morcovii. Toate ingredientele le-am tocat prin robot. Am pus uleiul într-o cratiţă destul de mare şi am adăugat ceapa tocată amestecată cu puţină sare pe care am calit-o timp de 15-20 de minute sau până când s-a înmuiat şi a devenit translucidă. Rând pe rând am adăugat celelalte ingrediente pe care le-am fiert împreună, timp de aproape 30 de minute. Acum este momentul în care am adăugat boabele de fasole fierte (eu le-am lăsat întregi, dar se pot da prin robot), sarea, piperul măcinat, boabele de piper şi foile de dafin. Am lăsat zacusca să bolborosească, cred că aproape 30 de minute şi am amestecat din când în când ca să nu se lipească de fundul vasului. Mai aveam de pus bulionul, am potrivit de sare şi am mai fiert timp 30-40 de minute, până când uleiul s-a ridicat la suprafaţă. Am oprit focul, am scos foile de dafin din zacuscă, am pus ţelina tocată proaspăt şi am pus zacusca fierbinte în borcanele pe care le-am sterilizat în prealabil. Borcanele cu capacele înfiletate le-am aşezat în tava de aragaz pe care am pus-o în cuptorul preîncălzit şi am lăsat-o timp de 15-20 de minute. Am oprit focul şi am lăsat borcanele să se răcească în cuptor până a doua zi când le-am depozitat în cămară.
Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacuscă cu fasole boabe" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (20)
|