Zacuscă cu fasole boabe

Postat de carmenvlad in Zacusca
23 Oct 2011 | 14229 vizualizari
Zacuscă cu fasole boabe

A fost o vară minunată şi o toamnă incredibil de bogată, cu fructe şi legume care de care mai frumoase şi pline de savoare. Nu se putea să nu oprim câteva din aromele şi gusturile toamnei şi pentru zilele reci de iarnă. Aşa că multe au fost bunătăţile pe care le am făcut în această toamnă. Zacusca cu boabe de fasole a fost una dintre ele. Reţeta pe care v-o împărtăşesc acum este una inspirată din multitudinea de reţete de pe bucătăraş.ro. Am luat de la fiecare câte ceva şi am făcut această savuroasă zacuscă.

Ingrediente

  • 1.5 kg ceapă
  • 2 kg gogoşari
  • 1 kg ardei gras sau kapia
  • 1 kg fasole albă
  • 4 morcovi potriviţi
  • 500 ml  ulei Floriol
  • 500 ml bulion
  • sare grunjoasă neiodată
  • ½ linguriţă piper proaspăt măcinat şi câteva boabe de piper
  • 2 foi de dafin
  • 1 legătură ţelină

Mod de preparare

 


Am spălat boabele de fasole în mai multe ape şi am lasat-o la înmuiat cu apă rece de cu seară. A doua zi am pus fasolea la fiert în apă cu sare. In acest timp am curăţat ceapa, gogoşarii, ardeiul gras şi morcovii. Toate ingredientele le-am tocat prin robot. Am pus uleiul într-o cratiţă destul de mare şi am adăugat ceapa tocată amestecată cu puţină sare pe care am calit-o  timp de 15-20 de minute sau până când s-a înmuiat şi a devenit translucidă. Rând pe rând am adăugat celelalte ingrediente pe care le-am fiert  împreună, timp de aproape 30 de minute. Acum este momentul în care am adăugat boabele de fasole fierte (eu le-am lăsat întregi, dar se pot da prin robot), sarea,  piperul măcinat, boabele de piper şi foile de dafin. Am lăsat zacusca să bolborosească, cred că  aproape 30 de minute şi am amestecat din când în când ca să nu se lipească de fundul vasului. Mai aveam de pus bulionul, am potrivit de sare şi am mai fiert timp 30-40 de minute, până când uleiul s-a ridicat la suprafaţă. Am oprit focul, am scos foile de dafin din zacuscă, am pus ţelina tocată proaspăt şi am pus zacusca fierbinte în borcanele pe care le-am sterilizat în prealabil. Borcanele cu capacele înfiletate le-am aşezat în tava de aragaz pe care am pus-o în cuptorul preîncălzit şi am lăsat-o timp de 15-20 de minute. Am oprit focul şi am lăsat borcanele să se răcească în cuptor până a doua zi când le-am depozitat în cămară.

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacuscă cu fasole boabe" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (20)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Zacusca de fasole cu naut si ardei copt

Postat de Pungasa_Rogue

Zacusca de fasole cu naut si ardei copt

Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca, dupa care se caleste in ulei cu o lingurita rasa de sare pana cand devine aurie. Se adauga conservele de fasole si naut cu tot cu zeama si se tin...

Citeste continuarea

Zacusca cu fasole

Postat de rocsi_1612

Zacusca cu fasole

Ardeii kapia si gogosarii ii coacem pe o tabla pe aragaz. Noi am copt o cantitate mai mare si am copt la tara, pe o tabla mare. Ii punem fierbinti intr-o oala mai mare, ii presaram cu sare mare...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.10.2011, 16:11
reusita tare reteta,faceam si noi acasa cu ani in urma
la 23.10.2011, 16:55
foarte bine ti-a iesit zacusca
la 23.10.2011, 17:08
anul asta n-am pus zacusca cu fasole.imi place cum ti-a iesit
ce frumos le-ai etichetat
la 23.10.2011, 17:20
Zacusca cu fasole boabe n-am facut, cred ca este foarte buna
la 23.10.2011, 17:20
buna

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking