Zacusca de vinete

Postat de Kori in Zacusca
14 Oct 2011 | 6907 vizualizari
Zacusca de vinete

Stiu ca sunt foarte multe variante ale acestei delicatese traditionale,zacusca de vinete, dar mie imi place aceasta reteta pe care o am de la doamna Ana, care e o gospodina foarte priceputa:)

Ingrediente

  • 5 kg vinete
  • 3 sau 4 kg gogosari rosii
  • 3 kg ceapa 
  • 1/2 l bulion mai gros
  • 1/2 l ulei
  • 2 linguri delikat legume
  • frunze de dafin.

Mod de preparare

Se coc vinetele si se curata de coaja arsa ( eu doar le-am descongelat, ca atunci cand am pus vinete pe iarna in congelator am pus si pt zacusca de vinete).

Se coc gogosarii pe plita (afara in gradina e mai romantic:)), se curata de coaja arsa.

Se trec prin masina de tocat vinetele coapte, gogosarii copti, ceapa.

Ceapa tocata se pune direct in cratita mare in care se va face zacusca de vinete .Acolo, cu jumatatea de cantitate de ulei se pune ceapa tocata la calit pana capata o culoare aurie, apoi se adauga la ceapa vinetele si gogosarii , restul de ulei, bulionul, delikatul, piper daca doriti, frunze de dafin si se fierbe tot acest amestec aprox 2 ore - 3 ore, pana e gata.

Se amesteca des sa nu se prinda zacusca de vinete de fundul cratitei. La final se gusta si se adauga putin zahar daca e cazul (depinde de cum e bulionul), sare daca e cazul, si 3 aspirine zdrobite. Se mai da in cateva clocote si se pune zacusca de vinete in borcane curate si uscate. Se sigileaza bine si se pun borcanele cu zacusca de vinete  intr-o cratita cu apa calduta, deasupra lor se pune un prosop curat de bucatarie ud , asa incat sa le acopere bine si se pune cratita pe foc pe aragaz sau in cuptor pentru inca 2 ore. Cand se racesc se pun la adapost in camara.

Fetitei mele (foarte creativa fata am ! )  ii place sa le dichiseasca :), dupa cum se vede in imagine.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de vinete" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Cod in sos de zacusca

Postat de mihaelar63

Cod in sos de zacusca

Bucatile de cod se curata de aripioare si se spala. Se sareaza usor codul. Trebuie sa tineti cont ca si zacusca contine sare. Ungeti pestele cu zacusca si daca dispuneti de...

Citeste continuarea

Zacusca cu ghebe si ceapa coapta

Postat de sufletista

Zacusca cu ghebe si ceapa coapta

Ceapa o curatam de coaja si o stropim cu ulei si sare, adaugam si usturoiul in tava tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptorul incalzit pana ce se inmoaie bine. Intre timp tocam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.10.2011, 16:51
foarte buna p.s. tare frumos ai scris pe borcane ..nota 10 si la caligrafie si la mancare
la 14.10.2011, 16:52
arata grozav de bine!
la 14.10.2011, 17:26
buna
la 14.10.2011, 17:50
Pupici la fetita creativa!
la 14.10.2011, 18:04

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking