Balmos

Postat de adriana65 in Aperitive / Garnituri
8 Mai 2009 | 24406 vizualizari
Balmos

Balmosul este o reteta tipic romaneasca. Cel putin, nu am auzit ca in alte parti sa se gateasca asa ceva, poate or fi, cine stie. Balmosul autentic se pregateste pe foc de lemne. Are un gust unic. Ingredientul principal care se foloseste este jintuiala. Jintuiala este zerul rezultat dupa separarea casului din laptele de oaie. Este deosebit de gras, gros, cu multe ramasite de cas prin el. Asta in cazul in care il cumparati de la cineva de incredere, de la cunostinte sau direct de la vreo stana. La piata sigur nu o sa-l gasiti in aceasta forma, fiind mai mult un zer slab si acru.

Ingrediente

  • 2 l jintuiala
  • 2 linguri cu sare
  • 600 g faina de malai

Mod de preparare

Mai intai faceti  focul in cuptorul din gradina. Dupa ce s-a facut jaraticul, adaugati pe rand, cate un lemn pentru a-l intretine.  Intr-o oala se pune jintuiala la fiert impreuna cu sarea. Cand incepe sa se ridice o spuma deasupra se pune faina de malai toata odata. Nu se amesteca.
Se lasa sa fiarba foarte incet; se adauga numai cate un lemn pe foc, pentru a fierbe mocnit mancarea. Se fierbe astfel cam 45 minute. Dupa trecerea timpului se amesteca in oala energic pentru a elimina toate cocoloasele.
Dupa ce s-a ingrosat putin se lasa la fiert, amestecand din cand in cand pentru a nu se lega de oala. Se fierbe astfel circa 20 - 25 minute.Spre sfarsit mamaliguta va capata un aspect unsuros. Acesta este un semn ca am cumparat o jintuiala de buna calitate. Balmosul se serveste fierbinte, simplu sau cu supa de salata verde.
Daca ti-a placut reteta noastra "Balmos" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Balmos

Postat de mirela0911

Balmos

Dupa cum am spus, jantuiala trebuie sa fie acrisoara. Se pune jantuiala intr-o oala de 3 litri si se da la foc, nu direct pe flacara, cu plita dedesubt, altfel se va afuma. Cand incepe sa...

Citeste continuarea

Balmos cu salata de castraveti

Postat de mihaelar63

Balmos cu salata de castraveti

Jintuiala se pune la fiert, intr-o oala incapatoare. Sarati. Cand jintuiala incepe sa fiarba, se toarna in ploaie faina de malai si se amesteca cu ajutorul unui tel. Atentie -...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.05.2009, 23:31
Bun venit in gaska bucatarasilor. Supercalifragilisticexpialidoushez retetele (cuvintul asta il stiu de la fi-mea )
la 09.05.2009, 01:36
Poti sa-l mai spui o data?
la 09.05.2009, 02:08
Nu mai poate...este in stomac!Bine ca nu si-a inghitit si limba!
la 09.05.2009, 08:31
, jucam spinzuratoarea, Miha?
la 09.05.2009, 11:16
ei bine, eu nu am mancat niciodata, nu stiam nici ce-i jintuiala, noroc cu husbandul specialist..

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking