Berbec la proţap

Postat de portiadelumina in Oaie
7 Sep 2012 | 11900 vizualizari
Berbec la proţap

Prima reţetă

Ingrediente

  • Berbec,
  • sare,
  • vin,
  • usturoi,
  • piper măcinat,
  • cimbru,
  • mentă (opţional)
  • ulei

Mod de preparare

Nu ştiu dacă poate fi considerată reţetă, în termenii folosiţi uzual. Dar pentru că are un mod de pregătire (mai barbar un pic), ţine de gastronomie şi este excelent la gust am zis să sparg gheaţa reţetelor cu ceva bărbătesc şi de sezon.

Este nevoie de un berbec zdravăn (dacă-s mulţi la masă) care se taie, se jupoaie de blană şi se curăţă de măruntaie Eventual acestea pot fi preparate separat la un grătar ori la drob.

Între timp se dă focul în locul unde se va monta proţapul. Trebuie menţionat că intră ceva lemne până se va face un jar bun. După ce berbecul va fi curat şi fără căpăţână se pune pe proţapul montat deasupra jarului. Condimentele se amestecă într-un vas pentru a crea un baiţ ce se va aplica în timpul coacerii peste carnea ce se rumeneşte deasupra jarului. Cum aşteptarea este punctul cel mai greu al pregătirii, poate fi diminuată prin pregătirea unei mămăligi mai mari şi scoaterea unor unor murături ce vor deveni imperios necesare la sfârşit.

p.s Pentru pregătirea unui astfel de meniu e nevoie de lucru în echipă, cel puţin trei persoane.

p.p.s Timpul de mâncat, în funcţie de foamea şi numărul celor prezenţi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Berbec la proţap" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (111)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Berbecut la protap

Postat de dragos_corneliu

Berbecut la protap

Se indeasa prin carnita berbecutului usturoi si slanina, se sareaza si se lasa animalul  in bait cu piperul boabe, frunzele de dafin, ceapa ulei, ceva litri de vin rosu (de casa am avut...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.09.2012, 16:23
Foarte bun! Minunata reteta si chiar este o reteta, cum nu...! Felicitari Padre pentru prima reteta....la cat mai multe !
la 07.09.2012, 16:24
Păi mai am din astea bărbăteşti, dar n-am fost inspirat să fac mereu poze, că eram cu gândul ori la ce fac ori la farfurie
la 07.09.2012, 16:24
parinte
la 07.09.2012, 16:26
aaa , am ramas singurul bucatar fara retete !
la 07.09.2012, 16:29
asta e,bravo Victor
Mie nu prea-mi place carnea de miel,berbec si rubedeniile lor,dar am mancat odata un berbec pregatit cam in felul asta si tare mi-a placut,ne-am cam batut de la farfurii

Vezi toate comentariile (111)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking