Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa

Postat de COSTEO in Peste
28 Apr 2013 | 23426 vizualizari
Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa

Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa este un preparat traditional romanesc, care combina simplitatea si gustul autentic al ingredientelor locale. Acest fel de mancare este adesea asociat cu mesele in familie si cu traditiile culinare de pe malul Dunarii sau de pe litoralul Marii Negre, unde pestele proaspat este la mare pret. Textura crocanta a pestelui prajit, combinata cu mamaliga cremoasa si aroma intensa a mujdeiului de usturoi, creeaza o experienta culinara memorabila. Reteta este apreciata nu doar pentru gustul sau delicios, dar si pentru simplitatea si rapiditatea cu care poate fi preparata, fiind perfecta pentru o masa de weekend sau pentru orice ocazie in care doriti sa savurati un preparat traditional, plin de savoare.

Ingrediente

  • Ingrediente Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa
  • 1 kg peste
  • sare
  • boia ardei(optional)
  • 300 g malai
  • ulei pt prajit

pentru mamaliguta

  • 400-500 g malai
  • 1,5 l apa
  • 1/2 lingura sare

pentru mujdei de usturoi

  • 2 capatani usturoi
  • sare
  • lamaie
  • ulei
  • bulion sau vin rosu(optional)

Mod de preparare

Cum se prepara Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa

Pestele

Pestele se curata de solzi,aripioare si intestine,se decapiteaza,se spala,se portioneaza si se sareaza.Faina cernuta se amesteca (facultativ) cu boia de ardei.

Se tavaleste pestele prin faina,apoi se introduce in uleiul infierbantat pentru prajire.

Lasam pestele sa se prajeasca pe ambele parti,dupa prajire scoatem pestele pe servetel de hartie pentru a se scurge de surplusul de ulei.

Mamaliguta

Se pune ceaunul pe foc cu apa rece.Cand apa se infierbanta punem sare si se presara putin malai.Punem un pumn de malai atunci cand apa da in clocot.

Lasam sa fiarba la foc bun cam 10 minute,apoi se da cu facaletul de cateva ori  pana la fundul ceaunului ca sa nu se prinda malaiul.

Se lasa sa mai fiarba putin si apoi se ia la mestecat ,pastrand tot timpul focul potrivit.

Se amesteca bine apasat in pereti ceaunului,in caz ca mamaliga iese prea moale se mai presara niste malai si amestecam pana cand se desprinde usor de pe facalet.

Se uda o lingura cu apa fierbinte se rade cu ea facaletul si tasam mamaliga,apasand de jur imprejur fara ca sa o apasam la mijloc,astfel nu va iesi pufoasa.

Mai lasam putin pe foc,dupa care o rasturnam pe un fund de lemn,apucand ceaunul cu ambele maini si scuturam de cateva ori in laturi si o data in sus.

Se taie cu sfoara sau cu o lingura de lemn dupa placul fiecaruia.

Mujdei de usturoi

Usturoiul se piseaza marunt sau se striveste,apoi punem sare si ulei si frecam pana devine ca o pasta cremoasa ,in timp ce frecam usturoiul mai adaugam si putina zeama de lamaie.

Recomandam si chefal cu sos de lamaie, chefal la gratar sau macrou la cuptor.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Avat cu unt si lamaie

Postat de mihaelar63

Avat cu unt si lamaie

 Avatul se curata, se spala si se portioneaza. Pestele se pune intr-o tava non-aderenta si se maseaza cu ulei de masline zeama de la o lamaie, condimentele date si se sareaza....

Citeste continuarea

Chiftele cu merluciu si sos tartar

Postat de comanligia

Chiftele cu merluciu si sos tartar

Se decongeleaza pestele,se spala si se toaca mai marunt apoi se condimenteaza cu condimente pentru peste. Se pregateste compozitia:intr-un castron se bat ouale cu putina sare,apoi se adauga apa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.04.2013, 17:22
zilnic as manca peste cu mamaliguta si mujdei
la 28.04.2013, 17:45
Ce bun este asa cu mamaliguta si mujdei!
la 28.04.2013, 17:48
Da exceptional,si un pahar de vin e si mai bun .
la 28.04.2013, 18:40
ah, ce bun!
ce-mi place ca ai scris ca mai adaugi faina ca unii zic - mie-mi iese mamaliga moale, si io ma-ntreb - da' cine te opreste sa mai pui faina?))
la 28.04.2013, 18:50
gmmm ce bun

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking