Cum se prepara Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa
Pestele
Pestele se curata de solzi,aripioare si intestine,se decapiteaza,se spala,se portioneaza si se sareaza.Faina cernuta se amesteca (facultativ) cu boia de ardei.
Se tavaleste pestele prin faina,apoi se introduce in uleiul infierbantat pentru prajire.
Lasam pestele sa se prajeasca pe ambele parti,dupa prajire scoatem pestele pe servetel de hartie pentru a se scurge de surplusul de ulei.
Mamaliguta
Se pune ceaunul pe foc cu apa rece.Cand apa se infierbanta punem sare si se presara putin malai.Punem un pumn de malai atunci cand apa da in clocot.
Lasam sa fiarba la foc bun cam 10 minute,apoi se da cu facaletul de cateva ori pana la fundul ceaunului ca sa nu se prinda malaiul.
Se lasa sa mai fiarba putin si apoi se ia la mestecat ,pastrand tot timpul focul potrivit.
Se amesteca bine apasat in pereti ceaunului,in caz ca mamaliga iese prea moale se mai presara niste malai si amestecam pana cand se desprinde usor de pe facalet.
Se uda o lingura cu apa fierbinte se rade cu ea facaletul si tasam mamaliga,apasand de jur imprejur fara ca sa o apasam la mijloc,astfel nu va iesi pufoasa.
Mai lasam putin pe foc,dupa care o rasturnam pe un fund de lemn,apucand ceaunul cu ambele maini si scuturam de cateva ori in laturi si o data in sus.
Se taie cu sfoara sau cu o lingura de lemn dupa placul fiecaruia.
Mujdei de usturoi
Usturoiul se piseaza marunt sau se striveste,apoi punem sare si ulei si frecam pana devine ca o pasta cremoasa ,in timp ce frecam usturoiul mai adaugam si putina zeama de lamaie.
Recomandam si chefal cu sos de lamaie, chefal la gratar sau macrou la cuptor.