Chiftele prăjite în vasul Zepter!

Postat de panacris in Aperitive / Garnituri
9 Iul 2013 | 5636 vizualizari
Chiftele prăjite în vasul Zepter!

Știți cum e treaba cu Toma Necredinciosul, ;) cam așa am fost și eu, până ce nu am testat personal, în bucătăria mea, nu am crezut! Acum recomand cu încredere aceste vase, doar că trebuie să le folosiți, exact după indicații, altfel riscați un mare eșec în bucătăreală!;)

Ingrediente

  • Carne tocată mixtă (porc, vită) cca. 1000g,
  • Cartof 1 bucată mare,
  • Dovlecel 1 bucată medie
  • Ceapă galbenă 1 bucată,
  • Usturoi 3-4 căței,
  • Ouă 2 bucăți,
  • Sare iodată 10 g,
  • Boia de ardei dulce 1 g,
  • Piper proaspăt măcinat 2 g,
  • Pesmet auriu 3-4 linguri,
  • Făină albă de grâu 3-4 linguri,
  • Ulei de floarea soarelui 2 linguri.
  • Vas Zepter de 2,7 l / 24cm

Mod de preparare

Dovelecelul,  cartoful, ceapa și usturoiul se curăță de coajă, apoi se dau pe răzătoarea fină.

Pe lângă faptul că sunt o sursă bună de potasiu și mangan, dovleceii conțin din plin vitamine din complexul B (B1 și B6), cât și vitaminele A, C și K. Consumul regulat de dovlecei are o serie de beneficii asupra organismului. Iată câteva dintre acestea!

Stimulează digestia

Dovleceii au rolul de a stimula digestia, întrucât sunt bogați în fibre de calitate. De asemenea, ei sunt ușor de digerat și nu pun în pericol silueta: 100 de grame de dovlecei conțin doar 21 de calorii.

De aceea, dovleceii sunt un aliment recomandat persoanelor care suferă de tulburări alimentare și alte afecțiuni digestive, precum ulcer sau gastrită.

Îmbunătățesc memoria

Conținutul ridicat de antioxidanți și carotenoizi fac din dovlecei un adevărat remediu natural.

Pe lângă faptul că ajută la reconstrucția celulelor nervoase, dovleceii îmbunătățesc memoria, previn îmbătrânirea prematură, reduc procesele infecțioase și protejează vederea.

Sucul de dovlecei, recomandat în reumatism

Persoanele care suferă de reumatism sau poliartridă reumatoidă pot consuma suc de dovlecei, deoarece acesta stopează procesele degenerative, reduce inflamațiile și contribuie la recuperarea mobilității arteriale.

De asemenea, sucul de dovlecei este recomandat și persoanele care au lipsă de calciu.

Magneziul din compoziția dovleceilor contribuie la o mai bună asimilare a calciului, motiv pentru care este indicat să se consume suc de dovlecei în combinație cu alimente care conțin calciu.

Hipocalcemia (lipsa de calciu) este adesea asociată cu o deficiență a magneziului din organism.

Nu în ultimul rând, sucul de dovlecei este un remediu natural care combate în mod eficient constipația.

Pentru tratarea acestei afecțiuni se recomandă consumul unui pahar de suc de dovlecei, în fiecare dimineață, pe stomacul gol.

Cartoful, un excelent aliment medicament

Cartoful, cal mai consumat aliment din lume, este o leguma completa, hranitoare si foarte sanatoasa, care contine 75% apa, 22%, hidrati de carbon, 2% proteine, 0,15% lipide si 1% saruri minerale. 

Are in compozitia sa potasiu, un mineral care ne lipseste multora, este bogat in vitamine din complexul B, are cantitati semnificative de vitamina C si pretioasa vitamina K, antihemoragica si esentiala in procesul de formare de globule rosii. 

In functie de solul in care creste, cartoful contine, in proportii variabile, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, sulf, fiind foarte bine tolerat de stomac si putand fi consumat atat de diabetici, cat si de obezi. 

Cartoful stimuleaza si sustine functiile intestinale, are efect anti-ulceros, prin bogatia de potasiu mentine tensiunea la valori normale, sustine activitatea celulei nervoase si combate efectele stresului prin nivelul foarte ridicat de vitamine din grupul B si prin capacitatea de a stimula secretia de serotonina. 

Daca e sa luam in calcul numai compozitia variata a cartofului, exista destule motive pentru care aceasta leguma sa ne devina prieten de zi cu zi si sa nu-i mai aducem acuze nefondate. 

S-a spus adesea cum ca aceasta leguma, destul de ieftina si la indemana tuturor, ingrasa. Ca orice aliment consumat in exces, fara discernamant si fara a lua in calcul consecintele, sigur ca si cartoful ingrasa si poate face si rau. 

Sursa informatiilor: http://sanatate.bzi.ro/de-ce-este-bine-sa-mananci-dovlecei-vezi-7-beneficii-ale-acestei-legume-3483

http://www.ziare.com/articole/cartofi+beneficii+sanatate

Într-un bol se amestecă carnea tocată mixtă, cu cele 2 ouă, dovlecelul, cartoful, ceapa, usturoiul, (rase mărunt), cele 3-4 linguri de pesmet, făina, sarea, boiaua de ardei dulce și piper proaspăt măcinat. Se amestecă bine până ce se omogenizează toate ingredientele.

Se pune vasul Zepter de 2,7 l, la foc mediu și când acul indicator de la termocontrol ajunge în la începutul zonei verzi, se pun 2 linguri de  ulei.

Chiftelele se formează cât de mari se doresc, apoi se pune un rând de chifteluțe, se întorc imediat, apoi se pune capacul pe vas și se da flacără mică încât să nu iasă abur, apoi după 2-3 min. se întorc și după încă 2-3 minute, se scot chifteluțele. ATENȚIE: când se ridică capacul nu se înclină, că să nu curgă stropii de apă ce s-au format pe el. Se șterge capacul cu un șervețel de fiecare data când se ridică Se continuă procesul până ce se termină toate chiftelele.

Sincer, am fost uimită, că doar cu 2 linguri de ulei se pot prăji chiftele din cca.  1250 g, de compoziție!

Spor la treabă și poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftele prăjite în vasul Zepter!" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (16)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tarta cu dovlecei si cascaval

Postat de Ina

Tarta cu dovlecei si cascaval

Spalam dovleceii si ii feliem fin, la robot ( sau de mana, avand grija ca feliie sa fie uniform de subtiri ). Nu este necesar sa indepartam coaja. Spargem ouale si separam albusurile de...

Citeste continuarea

Cartofi la cuptor

Postat de caroline

Cartofi la cuptor

Cartofii ii spalam si ii punem la fiert cu tot cu coaja in apa rece cu sare.Fierbem aproximativ 20 minute. Cand au fiert ii scoatem din apa si ii lasam sa se racoreasca.Cat sa putem sa ii...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.07.2013, 22:29
la 09.07.2013, 22:31
la 09.07.2013, 22:31
bune bune
la 09.07.2013, 22:32
Bune chiftelutele! Mai poti?
la 09.07.2013, 22:35
Saraca oala,stiu ca ai exploatat-o )))
dar a meritat

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking