Ciorba de burta

Postat de Sylvia in Ciorbe
10 Mar 2010 | 22547 vizualizari
Ciorba de burta

Ciorba de burta este o mancare traditional romaneasca, nu foarte usor de preparat dar foarte gustoasa. Am de cativa ani o reteta foarte buna pe care v-o impartasesc cu drag. Cea mai buna ciorba de burta se face cu burta curatata proaspata si nu cu cea prefiarta dar daca nu gasiti sau nu aveti timp sa va ocupati de fiert prea multa vreme merge si cea prefiarta.

Ingrediente

  • Pentru o oala de 5 l avem nevoie de
  • 1,5 kg de burta proaspata,
  • un kg de carne de vita cu os segmentat neaparat pentru ca maduva da un gust foarte bun,
  • de o cantitate destul de mare de legume, cateva cepe intregi,
  •  radacina de patrunjel 2-3 bucati,
  • o telina medie,
  • pastranac 2-3 bucati,
  • morcov 3-4 bucati,
  • o maciulie de usturoi mare,
  • cateva foi de dafin,
  • sare,
  • piper boabe ,
  • 2 linguri de otet de la ardei iuti sau alte muraturi,
  • un fir de cimbru verde ,
  • 500-750 smantana de 30% grasime,
  • 2-3 galbenusuri de ou,
  • o lingura faina

Mod de preparare

 Preparare: eu folosesc oala sub presiune pentru a fierbe burta pentru ca se face mult mai repede , la fel si pentru a fierbe carnea de vita. Intr-o oala cu 4,5 l apa punem la fiert burta intreaga, cu sare si cateva foi de dafin si o lasam sa fiarba asa pentru 45 de minute . Dupa 45 de minute desfacem oala sub presiune si schimbam apa si punem cu burta si carnea de vita la fiert si  legumele pregatite in avans adaugam sare si piper boabe.

  Dupa inca 45-50 de minute deschidem oala sub presiune, scoatem burta si carnea de vita si strecuram legumele. Burta se taie fidelute.

 Se verifica daca este fiarta daca nu se mai poate lasa sa fiarba in ciorba strecurata de la legume si carne. Lasam sa mai fiarba daca este necesar impreuna cu 2 foi de dafin, cu un morcov fiert dat pe razatoarea marunta . Eu fac cu blenderul si cate o radacina de patrunjel si pastranac  si o bucata de telina  si le pun sa fiarba inapoi cu burta  ca dau un plus de gust. Cu 5 minute inainte de a stinge focul adaugam usturoiul facut sau cu blenderul sau cu o presa foarte  marunta, se pune in functie de gust, personal prefer sa nu pun foarte mult  si sa fac si separat sa isi mai puna cine doreste.  Spre final adaugam smantana amestecata cu o lingura de faina si lasam sa clocoteasca putin, mai potrivim dupa gust cu sare, eventual o lingura de delikat de legume si acrim cu o lingura sau doua de la ardei iuti in otet. Daca nu preferati acest gust puteti sa acriti sau  cu zeama de la alte muraturi sau cu otet simplu. Dupa ce se inchide focul se adaguga galbenusurile de ou frecate bine inainte. Se acopera si se lasa minim 15 minute inainte de a  fi servita pentru a se povesti intre ele aromele .  Va sfatuiesc sa incercati macar o data sa preparati ciorba de burta dupa reteta asta si cu siguranta o sa va fie pe plac .  Eu am servit-o in strachini de lut  si cu leustean  tocat marunt pus in fiecare farfurie

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de burta" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de burta falsa cu pleurotus - O delicatesă usoara si sanatoasa

Postat de Bucataras

Ciorba de burta falsa cu pleurotus - O delicatesă usoara si sanatoasa

Iata cum se prepara Ciorba de burta falsa cu pleurotus - O delicatesă usoara si sanatoasa: Pentru uleiul de morcov, încingeți uleiul de floarea soarelui într-o tigaie și...

Citeste continuarea

Ciorba de burta express

Postat de Ksenya

Ciorba de burta express

Se pune burta la fiert cu stockul de legume pentru 20 minute. intre timp calim morcovul in cele 2 linguri de ulei; cand a inceput sa aiba culoare portocalie intens spre aramiu, dam deoparte....

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.03.2010, 09:31
Asta e una din ciorbele pe care nu le-am incercat niciodata. Mi se pare greu de facut si ca trebuie sa fii tare priceput ca sa iasa. Bravo Silvia, felicitarile mele.
la 10.03.2010, 09:48
Merci de aprecieri daca folosesti oala sub presiune e mai simplu .Destul de rar o fac si eu ca nu imi gasesc parteneri la oala apoi si daca nu o faci in cantitate mare nu iese buna, abia am asteptat sa o repet si in Ro ca imi era dor de ea.
la 10.03.2010, 09:53
este tare buna ciorba de burta, arata excelent, Silvia!! noi suntem experti, vine toata gasca la noi cand facem, dar mai rarut, ca ingrasa raaau..
la 10.03.2010, 10:05
Exact asa trebuie mancata cu trupa si eu o fac numai cand stiu ca am trupa de ajutor, la kg nu ma gandesc niciodata cand mananc ciorba asta
la 10.03.2010, 10:35
Mmm, e una din favoritele mele, super buna! Miha, nu se face greu deloc!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking