Fasolea uscată trebuie aleasă, spălată și pusă la înmuiat, cu apă clocotită, cu câteva ore înainte de prepararea ciorbei.
După ce fasolea s-a înmuiat și apa în care a stat s-a îngălbenit, se strecoară și se pune la fiert, de două ori la rând, cu apă fierbinte.
Separat, se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pune la fiert, cu 3 litri de apă. Se culege spuma care se formează și când este cazul, se completează cu apă caldă.
Între timp, se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic.
Se spală ardeiul gras, se îndepărtează cotorul și semințele, după care se taie cubulețe și se călește în tigaia cu ceapa.
Se spală roșia, se taie cubulețe și se călește, de asemenea, cu ceapa și ardeiul gras. Se țin legumele la foc mic, până ce mai scade lichidul lăsat de roșie.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă în oală fasolea strecurată, după ce a fost fiartă de două ori la rând, cu apă clocotită.
Se spală loboda în câteva ape și se lasă în așteptare. La fel se procedează cu frunzele de pătrunjel.
După două-trei clocote, se adaugă în oală legumele călite și loboda. Se mai lasă ciorba să fiarbă încă 10 minute și dacă toate legumele sunt fierte, se condimentează cu sare și piper, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul pe oală și se ia de pe foc.
După 10 minute ”de odihnă”, ciorba se poate servi, cu mămăliguță alături și cu ceapă, sau cu ardei iuți.