Ingrediente
- Pentru aceasta ciorba avem nevoie in primul rand de
- pastai uscate ( trebuie sa ii multumesc mamei mele care mi-a facut placerea vara aceasta si mi-a uscat special cateva pentru a le putea degusta acum )
- In plus mai avem nevoie de
- 2 maini bune de fasole boabe alba,
- un morcov mai mare,
- o ceapa,
- radacinoase albe pentru ciorbe ( eu am pus 2 linguri mari dintr-un amestec facut pentru iarna din radacina de telina, patrunjel, pastranac si sare ) ,
- 2 rosii,
- 2 linguri de pasta de rosii,
- 200 ml bulion,
- 2 linguri de ulei,
- o lingura de faina,
- o creanga de cimbru uscat,
- sare,
- piper,
- verdeata in functie de preferinte : patrunjel si telina verde am pus eu.
Mod de preparare
Aceasta ciorba este una dintre mancarurile vechi romanesti, din timpurile in care uscarea pastailor era modalitatea de a le pastra pe iarna, alaturi de fasolea uscata.
Preparare : pastaile se taie cu foarfeca si se lasa la inmuiat in apa fierbinte impreuna cu boabele de fasole. Se pun apoi la foc cu apa rece si sare impreuna cu ceapa si morcovul taiat marunt si cu creanga de cimbru uscat. Se lasa la fiert pret de minim 1,5 ore la foc molcom, eu le-am fiert in ceaunul de tuci, puteam sa folosec oala sub presiune dar am preferat sa le las sa se faca incet. Cand sunt aproape fierte adaugam rosiile decojite taiate cuburi mai mari si pregatim rantasul traditional in Transilvania la ciorbele de legume si la unele ciorbe de carne cu legume. Intr-un vas punem uleiul la incins si dizolvam in el faina pana se omogenizeaza, adugam apoi pasta de rosii si bulionul si stingem 2-3 polonice cu apa din ciorba. Cand clocoteste se toarna peste ciorba si se mai lasa sa clocoteasca cateva minute, are rolul de a da consistenta ciorbei. Se drege la final cu sare si pier in functie de gust. Dupa ce am inchis focul am adaugat telina taiata marunt.
Desi imi place sa trec pragul mai multor bucatarii din lume si sunt foarte incantata de bucataria asiatica, frantuzeasca si italiana am un deosebit respect pentru bucataria veche romaneasca si pentru bucatele ei, preparate cu dragoste si grija fata de alimente, fara aditivi si fara arome artificiale. Te transpun parca intr-o lume uitata din pacate pe care ar trebui sa o scoatem la iveala macar din cand in cand…. Am servit aceasta ciorba in strachina de lut cu felii de mamaliga rece si ceapa rosie maruntita cu sare….un adevarat deliciu pe care sper sa aveti ocazia sa il gustati vreodata pentru ca merita.
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de pastai uscate cu mamaliga si ceapa rosie" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (44)
|