Ciorba de pastai uscate cu mamaliga si ceapa rosie

Postat de Sylvia in Ciorbe
29 Noi 2010 | 10082 vizualizari
Ciorba de pastai uscate cu mamaliga si ceapa rosie

Am promis inca din vara ca voi face aceasta ciorba in prima zi de ninsoare din aceasta iarna. De cate ori ninge pentru prima data imi aminteste invariabil de copilarie, de casuta din munti unde am vazut pentru prima data lumina zilei si am primele amintiri, de bunica mea care stia face cele mai minunate mancaruri din cele mai simple ingrediente. De cate ori ninge pentru prima data data imi aminteste ca locurile,oamenii si clipele dragi traiesc pentru totdeauna in sufletul nostru chiar daca timpul le-a sters demult urma.

Ingrediente

  • Pentru aceasta ciorba avem nevoie in primul rand de
  • pastai uscate ( trebuie sa ii multumesc mamei mele care mi-a facut placerea  vara aceasta  si mi-a uscat special cateva pentru a le putea degusta acum )
  •  In plus mai avem nevoie de
  • 2 maini bune de fasole boabe alba,  
  • un morcov mai mare,
  • o ceapa,
  • radacinoase albe pentru ciorbe ( eu am pus 2 linguri mari dintr-un amestec facut pentru iarna din radacina de telina, patrunjel, pastranac si sare  ) ,
  • 2 rosii,
  • 2 linguri de pasta de rosii,
  • 200 ml bulion, 
  • 2 linguri de ulei,
  • o lingura de faina,
  • o creanga de cimbru uscat,
  • sare,
  • piper,
  • verdeata in functie de preferinte : patrunjel si telina verde am pus eu.

Mod de preparare

  Aceasta ciorba este una dintre mancarurile vechi romanesti, din timpurile in care uscarea pastailor era modalitatea de a le pastra pe iarna,  alaturi de fasolea uscata.

  Preparare : pastaile se taie cu foarfeca si se lasa la inmuiat in apa fierbinte impreuna cu boabele de fasole. Se pun apoi la foc cu apa rece si sare impreuna cu ceapa si morcovul taiat marunt si cu creanga de cimbru uscat. Se lasa la fiert pret de minim 1,5  ore la foc molcom, eu le-am fiert in ceaunul de tuci, puteam sa folosec oala sub presiune dar am preferat sa le las sa se faca incet. Cand sunt aproape fierte adaugam rosiile decojite taiate cuburi mai mari si pregatim rantasul traditional in Transilvania la ciorbele de legume si la unele ciorbe de carne cu legume. Intr-un vas punem uleiul la incins si dizolvam in el faina pana se omogenizeaza, adugam apoi pasta de rosii si bulionul si stingem  2-3 polonice cu apa din ciorba. Cand clocoteste se toarna peste ciorba si se mai lasa sa clocoteasca cateva minute, are rolul de a da consistenta ciorbei. Se drege la final cu sare si pier in functie de gust. Dupa ce am inchis focul am adaugat telina taiata marunt.

  Desi imi place sa trec pragul mai multor bucatarii din lume si sunt foarte incantata de bucataria asiatica, frantuzeasca si italiana  am un deosebit respect pentru bucataria veche romaneasca si pentru bucatele ei, preparate cu dragoste si grija fata de alimente, fara aditivi si fara arome artificiale.  Te transpun parca intr-o lume uitata din pacate pe care ar trebui sa o scoatem la iveala macar din cand in cand…. Am servit aceasta ciorba in strachina de lut cu felii de mamaliga rece si ceapa rosie maruntita cu sare….un adevarat deliciu pe care sper sa aveti ocazia sa il gustati vreodata pentru ca merita.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de pastai uscate cu mamaliga si ceapa rosie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (44)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorbă ciobănească de miel

Postat de panacris

Ciorbă ciobănească de miel

Căpățâna de miel, bucățile de șiră, se pun la fiert în apă rece cu puțină sare, neacoperit, cca. 40 de minute. Între timp, mațele de miel se curăță bine, adică...

Citeste continuarea

Ciorba de burechite

Postat de merisor67

Ciorba de burechite

Incepem cu aluatul  care trebuie sa se odihneasca 20-30 de minute. Punem faina intr-un bol si facem o adancitura la mijloc unde vom sparge doua oua. Adaugam putina sare si incepem sa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.11.2010, 18:42
primaaa la o asa bunatateee
la 29.11.2010, 18:42
NU intamplator am ales aceasta reteta pentru reteta mea cu numarul 300 este o mancare care imi etse tare draga si pe care mi-am promis din vara ca o voi face in prima zi de ninsoare am asteptat si ninsoarea si aroma acestei ciorbe.
Va multumesc tuturor care v-ati rupt din timpul vostru sa imi treceti pragul bucatariei si sa imi vizitati retetele
la 29.11.2010, 18:43
Ligia a fost si este foarte buna ca am facut o oala mare cred ca mananc cateva zile din ea
la 29.11.2010, 18:49
foarte buna vreau si eu o portie
la 29.11.2010, 18:54
te servesc cu drag

Vezi toate comentariile (44)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking