Ciorbă de peşte (capete + cozi de somn şi somon, păstrăv)

Postat de DinDragostePentruGatit in Ciorbe
2 Apr 2012 | 16074 vizualizari
Ciorbă  de peşte (capete + cozi de somn şi somon, păstrăv)

Noi mâncâm mult peşte, unora nu le plac capetele şi le aruncă, eu personal le ador şi pregătesc ciorbă de peşte (chiar şi doar din capete) ori de câte ori am ocazia. În zona din care provin (Tulcea), ciorba de peşte se face diferit faţă de alte zone. La noi NU se pun rădăcinoase în ciorbă (morcovi, ţelină, etc...), tot felul de "lobode" sau orez; singurele legume care se pun sunt: CEAPĂ, CARTOFI, ARDEI, ROŞII. Asta mi s-a întipărit în minte de acasă...şi nu mă apuc să fac ciorbă de peşte dacă nu am legumele acestea. Iarna cumpăr ardei iar în loc de roşii pun suc de roşii; leuşteanul îmi face probleme, cel uscat n-are acelaşi farmec, în sezonul rece folosesc leuştean păstrat în oţet. Şi modul de servire e diferit, la noi se serveşte mai întâi peştele (cu cartofi şi mujdei de usturoi - din acela care stă ţeapăn, nu acela...apă şi usturoi :)), îl detest) iar la final se serveşte ciorba. Vorba lungă... ştiţi voi....Să trec la treabă! :)

Ingrediente

  • 2 capete şi 2 cozi de somn;
  • 1 cap de somon;
  • 2 şire + cozi de somon;
  • 1 păstrâv mic;
  • 7 cartofi mici (2 cartofi se taie mărunt şi 5 se lasă întregi);
  • 2 cepe potrivite;
  • 2 ardei;
  • 5 roşii;
  • 1 ardei iute;
  • 5 lg oţet de 9 grade aciditate;
  • leuştean;
  • sare.
Mujdei de usturoi
  • 1 şi 1/2 căpăţâni usturoi;
  • 2 lgţ sare grunjoasă;
  • ulei de floarea soarelui;
  • oţet de 9 grade aciditate;
  • apă minerală;
  • leuştean (opţional).

Mod de preparare

Pentru început se pregăteşte peştele.

Se curaţă de solzi (după caz), se taie de-a lungul "burţii", se curăţă în interior de toate cele (organele se pot păstra pentru ciorbă), se scot branhiile şi se spală bucăţile de peşte sub un jet de apă rece. De data asta eu am scăpat de aceste etape, doar am curaţat puţin de solzi cozile de somon şi un păstrăv mic.

Se pune ceapa tocată mărunt în apa măsurată, apoi se adaugă cartofii tăiaţi mărunt, ardeii şi cartofii întregi. Se adaugă 2 linguriţe de sare. Se poate pune şi ceapă întreagă (mai micuţă), sprea ruşinea mea, am rămas în pană şi n-am mai pus ceapă întreagă. După ce au fiert legumele, se adaugă peştele. Capetele se "sparg" cu vârful cuţitului înainte de a fi puse în ciorbă, în acest fel iese "grăsimea" din ele şi dă un gust mai bun ciorbei.

Peştele se pune într-o anumită ordine: se pun mai întâi bucăţile cele mai mari după care cele micuţe. După ce se adaugă peştele, ciorba nu se mai amestecă. După 2-3 minute se adaugă roşiile decojite şi date la răzătoare. Se fierbe cam 15-20 minute, la foc mic.

După ce se ridică peştele deasupra, se adaugă cele 5 linguri de oţet, una câte una; îmi place etapa asta..."se albeşte" ciorba. Se potriveşte la sare, dacă mai este necesar.

După ce se stinge focul se adaugă un ardei iute tăiat în două (dacă ardeiul este foarte iute, se scot sâmburii) şi se lasă să se odihnească, timp în care se pregăteşte mujdeiul de usturoi.

Mujdei de usturoi

Usturoiul se stoarce cu ustensila specială de mujdei (sau se dă la răzătoare), se adaugă 2 linguriţe de sare grunjoasă, se bate foarte bine cu pistilul, până se leagă usturoiul (sarea grunjoasă ajută să se lege bine) şi se începe adăugarea uleiului, câte puţin, ca la maioneză, până devine o pastă consistentă. Se adaugă oţet de 9 grade aciditate (după gust, 2-3 linguri). La final am mai adăugat 1-2 linguri de apă minerală, fiind usturoiul "de casă" era cam iute, apa minerală îl dizolvă puţin şi-l face mai "pufos".

Se scoate uşor tot peştele din ciorbă (cu ajutorul unei palete) într-un platou, la fel şi cartofii întregi  se presară cu leuştean. Se servesc mai întâi peştele şi cartofii cu mujdei de usturoi...iar la final ador să mă "dreg" cu o farfurie de ciorbă cu puţin mujdei şi leuştean în ea. 

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorbă de peşte (capete + cozi de somn şi somon, păstrăv)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de perisoare cu tarhon

Postat de AlexTeacher

Ciorba de perisoare cu tarhon

Pune carnea de vita la fiert, in apa rece, la foc potrivit; Intre timp taie morcovii, ardeii, bucatile de pastarnac, radacinile de patrunjel si telina cubulete mici. Cand carnea a inceput sa...

Citeste continuarea

Ciorba de perisoare din pui si bacon afumat, dreasa cu smantana si usturoi

Postat de merisor67

Ciorba de perisoare din pui si bacon afumat, dreasa cu smantana si usturoi

Pentru perisoare, tocam ceapa impreuna cu carnea si baconul afumat, apoi adaugam sare si condimente dupa gust, orezul bine hidratat si scurs si la final ouale, apoi omogenizam bine compozitia....

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.04.2012, 08:23
Interesanta ciorbita ta de peste! Ai adaptat/o bine ptr. bucuresteni(ma refer la speciile de peste care le/ai folosit!)
Un sfat, ca sa ai leustean proaspat peste iarna, in luna mai, achizitioneaza leustean proaspat de la tarani, curata/l, toaca/l marunt si pune pachetele mici, la congelator. Iarna o sa ai miros proaspat de leustean in bucatarie, cand gatesi ciorbite
la 03.04.2012, 09:14
imi place ciorbita ta de peste
la 03.04.2012, 09:28
Multumesc, Panacris!
Pai asa fac de obicei cu leusteanul si telina frunze. Insa mai raman in pana...Nu-mi ajunge de la un an la altul.
Tot ma amenint ca plantez intr-un ghiveci...insa nu stiu cand voi reusi!
la 03.04.2012, 09:30
buna buna
la 03.04.2012, 10:06
buna ciorbita

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking