Ciorbă de peşte din caras, plătică şi păstrăv în stil pescăresc

Postat de DinDragostePentruGatit in Ciorbe
1 Feb 2013 | 17437 vizualizari
Ciorbă de peşte din caras, plătică şi păstrăv în stil pescăresc

Cum am mai povestit şi în alte postări cu ciorbe de peşte, am spus că o ciorbă pescărească, aşa cum se serveşte în Delta Dunării, are ca ingrediente peşte, cartofi, ceapă, ardei, roşii, leuştean. Fără rădăcinoase şi toate cele... :)

Ingrediente

  • 1.3 kg peşte proaspăt (3 cărăşei,3 plătici şi un păstrăv măricel);
  • 500 g cartofi; (8 cartofi potriviţi, se aleg astfel încât să fie cam de aceeaşi mărime;
  • 1 ceapă;
  • 1/2 ardei gras roşu;
  • 200 mL suc de roşii;
  • oţet de vin, 9 grade aciditate (90 g/L);
  • leuştean;
  • sare.
Mujdei de usturoi
  • 2 căpăţâni mici de usturoi;
  • 100 -150 mL ulei de floarea soarelui;
  • 1-2 lg oţet de vin, 9 grade aciditate;
  • supă de peşte - opţional;
  • 1-2 lg apăminerală;
  • 1/2 lgţ sare grunjoasă.

Mod de preparare

 

Se curăţă peştii de solzi. 

Eu i-am curăţat în chiuvetă, într-o pungă astfel solzii rămân într-un loc; dacă solzii se curăţă mai greu şi se împrăştie peste tot, peştele se poate curăţa direct într-un lighean mare sub apă. 

Se eviscerează, se scot branhiile; vezica înotătoare (balonaşul), icrele respectiv lapţii se clătesc şi se pun de-o parte.

Se spală bine peştele cu apă rece în interior, se taie în două şi se pune într-un bol. De această dată nu l-am crestat.

Se pregătesc legumele:

- se curăţă cartofii, se spală, se lasă întregi;

- ceapa, ardeiul se toacă mărunt.

În circa 2.5 L apă, se pun legumele la fiert - ceapa, ardeiul, cartofii întregi. Se adaugă organele de peşte (vezicile, icrele/lapţii). 

În momentul în care cartofii sunt pătrunşi, se adaugă peştele, prima data capetele apoi cozile. 

Deasupra am pus păstrăvul pentru că este destul de fragil, fiind mai gras decât plătica sau carasul. 

Se adaugă circa 3 lgţ sare şi sucul de roşii. 

Din acest moment ciorba nu se mai amestecă. Se lasă la fiert, la foc mic. Când peştele s-a ridicat la suprafaţă, se adaugă câteva linguri de oţet şi leuştean tocat. După ce se adaugă oţetul, ciorba se face mai tulbure. După 5 minute se poate stinge focul. 

Opţional se poate pune şi un ardei iute întreg, se scoate după 2-3 minute. 

Se lasă circa 15-20 minute în repaus, timp în care ciorba se odihneşte iar toate aromele se întrepătrund.

În acest timp se pregăteşte mujdeiul de usturoi:

- se curăţă usturoiul şi se pisează cu ustensila pentru mujdei;

- se adaugă 1/2 linguriţă sare grunjoasă  şi se bate bine usturoiul până se obţine o pastă legată;

- se toarnă uleiul, puţin câte puţin;

- se adaugă oţet din când în când;

- la final se poate adăuga 1-2 linguri de apă minerală sau puţină zeamă de la ciorba de peşte.   

Se scoate peştele şi cartofii pe un platou. 

Se serveşte prima dată peştele cu mujdei de usturoi după care la finele mesei o porţie de ciorbă de peşte, poate fi şi ea dreasă cu puţin mujdei.

 

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorbă de peşte din caras, plătică şi păstrăv în stil pescăresc" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (38)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de perisoare

Postat de Pungasa_Rogue

Ciorba de perisoare

Se curata ceapa de foi si se spala. Se curata ardeiul de seminte, se spala si se toaca marunt. Se curata morcovul, se spala si se taie in bucati mari. Legumele se pun la fiert impreuna cu...

Citeste continuarea

Ciorba de legume a la Cleme, acrita cu zarzare

Postat de mirela0911

Ciorba de legume a la Cleme, acrita cu zarzare

Se curata morcovul, patrunjelul si pastarnacul. Se dau pe razatoarea cu gauri mari. Intr-o oala de 5 litri se pune uleiul la incins. Se pun legumele si se lasa la calit. Intre timp se curata...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.02.2013, 13:17
O nebunie Aş mânca zilnic. Caras, leuştean, usturoi, plătică şi toate celelalte, asta chir e minunată. Bravo Zoia
Uite că o pun şi la favorite, să văd ce zice mămăliga dacă o împrietenesc cu ciorba asta.
la 01.02.2013, 13:21
Nuuuu, mamaliga nuuuuu! )) Cel putin eu una nu... La saramura, protap, plachie... da. Multumesc pentru apreciere.
la 01.02.2013, 13:25
eu nu pot manca asa ceva si cand le vad si capetele cu ochi mi se zburleste parul Singura ciorba incercata asa cu varful lingurii a fost pe Dunara in Ungaria pt ca avea bucati faine de peste si era ciorba groasa rosie
la 01.02.2013, 13:59
Dragoste,d-apoi cum sa vin la masa la asa ceva?
la 01.02.2013, 14:01
Lasa Dia ca vine Ina si papa tot

Vezi toate comentariile (38)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking