Facem aluatul:
Inmuiem drojdia in lapte caldut si putin zahar.
Topim margarina pe foc mic.
Intr-un bol mare amestecam faina cu zaharul, adaugam drojdia dospita.Apoi adaugam pe rand laptele ramas, sarea, ouale batute bine , coaja de lamaie ,amestecam si adaugam si margarina topita , dar nu fierbinte.
Framantam bine de tot macar 30 de minute pina rezulta un aluat elastic si pufos.
Il lasam la dospit, acoperit , 40 de minute.
Intre timp preparam caramelul astfel: Intr-un vas de tuci punem zaharul la foc mic , la topit. Cand incepe sa se inchida la culoare il amestecam pina se topeste tot zaharul.Aveti grija sa nu se inchida prea tare la culoare ca atunci se amareste..Luam vasul de pe foc si adaugam frisca lichida- aveti grija sa nu va opariti cu aburii -Punem din nou pe foc mic, adaugam untul si il lasam sa se topeasca.Omogenizam.
Dupa ce a dospit, aluatul il impartim in 10 parti egale.Fiecare foaie o intindem subtire de tot.
Umplutura o obtinem amestecand nuca si macul macinat cu zaharul, esenta de rom si cu rahatul bucatele dat prin zahar praf.
Ungem fiecare foaie cu caramelul caldut, in strat subtire si apoi presaram nuca pe 3 foi si mac pe doua foi.
Rulam fiecare foaie separat.
Intr-o tava pentru cozonaci, unsa cu unt, punem cele 5 suluri.
Vor rezulta doi cozonaci.
Ii lasam sa se odihneasca 20 de minute.
Ii ungem cu galbenusul batut cu doua linguri cu lapte. si ii dam la cuptor la foc potrivit( 140 de grade) aproximativ o ora pina se coc si devin aramii.
Ii scoatem din cuptor dupa ce s-au copt, ii lasam putin sa se odihneasca , apoi turnam deasupra lor caramelul ramas( daca trebuie il incalzim putin).Alta data cand am sa-l mai fac ,as face cantitate dubla de caramel , sa am ce adauga si deasupra cozonacului copt, ca mi-a ramas foarte putin....
Pofta mare !