Ingrediente
- 1 kg faina
- 50 g drojdie de bere
- 200 g grasime (unt si ulei,dar mai mult unt decat ulei)
- 250 g zahar
- 500 lapte cu grasime 3,5 %
- 5 galbenusuri
- esente/coji de portocale sau lamaie
- nuca macinata sau cocos
- 2 albusuri pt uns
- 1 vanilie
Mod de preparare
Se incalzeste laptele si se pune in el zaharul si vanilia;se amesteca pana se dizolva si se lasa la racit-cand se adauga sa fie caldut
Se topeste untul la microunde si se amesteca cu uleiul;Se lasa la racit la fel ca si laptele
Se freaca galbenusurile cu sare si esentele sau cojile de lamaie/portocale
Faina se cerne intr un castron marisor si se face o gaura in mijloc unde se pune drojdia faramitata ,si se acopera cu 2-3 linguri din laptele preparat,se presara putina faina deasupra si se lasa la dospit cca 10-15 min
Cand drojdia a dospit se amesteca cu o lingura de lemn si poi se adauga incet compozitiile de lapte ,galbenusuri si la sfarsit adaugam grasimile framantand cu mana energic cam 20 minute
Se lasa la dospit cam o ora si 1/2
Cand aluatul a crescut se imparte in 4 parti egale;se intinde cate o foaie de lungimea tavii si deasupra punem umplutura,urmand sa facem un sul
Astfel se face inca un sul si il impletim cu celalalt urmand sa asezam in tava pregatita impletitura
Operatiunea se repeta cu celelalte bucati
Si lasam inca 30 minute la dospit in forme
La cuptor poi se lasa cam 40 minute la 170 de grade
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonacei " Babani"" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (26)
|