Cum sa gatesti purcel la protap – Reteta traditionala si sfaturi utile pentru un gust desavarsit

Postat de hangiu in Porc
11 Apr 2010 | 90783 vizualizari
Cum sa gatesti purcel la protap – Reteta traditionala si sfaturi utile pentru un gust desavarsit

 Descopera cum sa prepari un purcel la protap perfect, cu aceasta reteta traditionala si sfaturi utile. Afla secretele pentru a obtine un purcel fraged, suculent si plin de arome autentice, ideal pentru ocazii speciale si evenimente festive. Daca vrei sa inveti Cum sa gatesti purcel la protap – Reteta traditionala si sfaturi utile pentru un gust desavarsit, iata care sunt ingredientele necesare: 

Ingrediente

  • Ingrediente Cum sa gatesti purcel la protap – Reteta traditionala si sfaturi utile pentru un gust desavarsit!
  • 1 purcel aproximativ 30 kg
  • sare grunjoasa
  • usturoi macinat, optional
  • Condimente:
  • 250 g salvie proaspata
  • 250 g crengute de cimbru verde
  • 250 g busuioc verde
  • 250 g maghiran verde
  • 250 g rozmarin crengute verzi
  • 250 g cozi ceapa verde
  • 250 g menta
  • 250 g patrunjel
  • 250 g leustean
  • 250 g sare
  • 3 capatani usturoi
  • piper boabe
  • 15 foi de dafin
  • 3 lingurite chimen boabe
  • In plus:
  • 250 g ulei cu 4 linguri de curry
  • 250 g ulei cu cimbru tocat marunt
  • 250 g ulei cu pasta de ardei iute (cantitatea de ardei se pune dupa dorinta, recomand 3 linguri)
  • 250 g ulei cu rozmarin tocat marunt sau macinat
  • In plus:
  • 750 g coniac
  • 3 beri la sticla de jumatate
  • un borcan 500 g miere de albine

Mod de preparare

Cum se prepara Cum sa gatesti purcel la protap – Reteta traditionala si sfaturi utile pentru un gust desavarsit!

Se incepe pregatirea purcelului cu 3 zile inainte.

In prima zi se pune la sare. Se ia purcelul si se asaza pe o folie mare si se sareaza bine cu sare grunjoasa, pe toate partile, apoi se acopera si se lasa la loc racoros, o zi si jumatate, chiar doua.

Pentru urmatorul pas se pregateste un bait. Se pun pe foc intr-o oala 5-6 litri de apa si toate condimentele.

 Se pune totul la fiert, dupa ce dau cateva clocote se opreste si se acopera cu un capac. Se lasa la macerat 30 minute.

In acest bait se pune purcelul dupa ce este scos de la sare (se spala de sare), se asaza pe aceeasi folie si se toarna baitul peste tot, se acopera si se lasa pana a doua zi cand se intoarce pe partea cealalta. Si in acelasi timp se ia o seringa mai mare cu ac si se injecteaza purcelul cu baitul respectiv.

In dimineata urmatoare se scoate din bait si se sterge, dupa care se lasa un pic la uscat. (in timp ce este tinut in bait poate fi frecat purcelul si cu usturoi macinat, ramane la alegere).

Intre timp se pregateste in tava protapului un foc mare, avand in vedere ca durata pregatiri purcelului se intinde intre 12 -15 ore, luati in calcul ca la fiecare 45 minute se arde un sac de carbuni de 5 kg.

Inainte de a fi  pus purcelul pe protap se freaca bine cu praf de curry mai ales in interior si in micile striatii care se fac pe soric.

Intre timp se pregatesc cele 4 feluri de uleiuri.

Se pregatesc 750 g coniac si 3 beri la sticla de jumatate, plus un borcan de 500 g miere de albine si o pensula de calitate pentru a evita caderea parului din ea (sa fie mai lata).

Cu aceste uleiuri se unge purcelul in timp ce se roteste pe protap, din cand in cand se mai stropeste bine cu bere si cu coniac.

Cu mierea de albine se unge doar aproape de sfarsit.

Va recomand sa incepeti sa taiati fasiile de carne care se prajesc treptat si sa le serviti deja ca si gustare, astfel evitati ca purcelul sa se arda in afara si la interior sa nu fie facut bine.

Incearca si reteta de Fasole la ceaun, buna de servit cu niste Muraturi taranesti in otet sau cu Gogosari in otet.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum sa gatesti purcel la protap – Reteta traditionala si sfaturi utile pentru un gust desavarsit" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Piure de dovleac cu muschiulet de porc

Postat de simona72

Piure de dovleac cu muschiulet de porc

Pentru piure: cartofii se curata si se fierb in apa cu un praf de sare. Dovleacul se taie felii si se coace la cuptor pentru aproximativ 30 minute. Se pasireaza bine dovleacul copt si cartofii...

Citeste continuarea

Coaste de porc cu ceapa verde la cuptor

Postat de Constelatialeu

Coaste de porc cu ceapa verde la cuptor

Coastele le-am taiat mai mici,le-am sarat,piperat ,am presarat cimbru si le-am lasat la frigider 24 de ore.Intr-un tuciulet am pus coastele cu putin ulei si le-am inabusit cca 20 min,le-am scos si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.04.2010, 17:01
Trebuie sa recunosc ca ati facut arta acolo
la 11.04.2010, 17:21
ai dreptate bucataras
la 11.04.2010, 18:20
arata senzational.....
la 11.04.2010, 18:26
Wow, ce sa zic...Demential Bravo
la 11.04.2010, 19:12
ietete ce poze faineeeeee!

ce va mai petreceti, fain fain !

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking