Cum se face aluatul foietaj pentru placinta

Postat de lauralaurentiu in Scoala de gatit Bucataras
18 Iun 2011 | 98881 vizualizari
Cum se face aluatul foietaj pentru placinta

Pentru ca imi place foietajul foarte mult, nepermis de mult :P, am cautat mereu tehnici de a-l face mai accesibil - fara atatia timpi de asteptare, fara atatea impachetari succesive. Asadar, dupa indelungi experimente din care unele nu cu cele mai fericite rezultate, azi sunt in masura sa va propun un aluat ce se va desface in mii de foite (aici am exagerat, are exact 81 de straturi :P ), minunat de fin, ce se topeste efectiv in gura, pe care il puteti face atat cu umplutura dulce, cat si sarata si care nu implica nici pe jumatate efortul pe care il necesita un aluat foietat clasic. Am incadrat reteta la categoria "cook and smile", pentru ca mi-a venit a zambi nestiind ce sa aleg intre cele doua optiuni mai apropiate: "pizza" si "paine". :)) Categoric, asta nu e nici una, nici cealalta. :)) Tara de origine... Ghiroda, dar nu e in lista :))!

Ingrediente

  •  2 galbenusuri
  • 400 de grame de faina 000
  • 1 praf de sare
  • 100 ml apa minerala carbogazoasa
  • 125 ml iaurt gras  

Pentru impachetat:  

  • 175 grame de unt sau margarina 
  • 30 de grame de faina

Umplutura:  

  • 500 de grame de branza sarata
  • 500 de grame de urda dulce
  • 1 legatura de marar fin tocat
  • 5 oua

Mod de preparare

Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina). Aluatul se asaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 2 parti egale (eu am impartit in 4 pentru ca, am facut 4 foi (ceea ce se vede in poze e o portie dubla).

Margarina sau untul se framanta cu faina (30 de grame) pana la incorporarea acesteia - faina nu are alt rol decat de a face mai buna aderenta grasimii la aluat.

Se ia o parte de aluat si se intinde pe planul de lucru uns cu ulei intr-o foaie patrata. O jumatate din cantitatea de unt sau margarina se distribuie uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet. Se pliaza catre mijloc - mai intai patratele mai mici din colturi. De fiecare data se acopera cu partea opusa celei pliate anterior. Odata colturile adunate la mijloc, se continua plierea cu patratele ramase pe mijlocul laturilor, de fiecare data acoperind un patrat deja pliat cu opusul lui. Fiecare bucata de aluat impachetata se asaza pe o tava cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15 minute la frigider.

Dupa 15 minute se asaza pe planul de lucru bine uns cu ulei, cu partea pe care s-au facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei si aceasta suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi indentice.

Pentru a intinde, incepeti prin a presa cu sucitorul pe mijlocul "pachetului", apoi rotiti sucitorul, presand usor.

Se unge cu jumatatea de margarina sau unt ramasa si se pliaza identic ca prima data; se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute.

Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei planul de lucru) in foaie de dimensiunea ceruta (eu am facut placinta intr-o tava de 40/28 cm). Am rulat foaia pe sucitor si am derulat sucitorul deasupra tavii, asezand astfel aluatul la locul lui.

Am perforat din loc in loc cu furculita (ca sa nu se umfle exagerat la copt) si am asezat deasupra umplutura.

Am asezat deasupra a doua foaie si am taiat placinta cruda in bucati de dimensiunea dorita, apoi am finisat cu galbenus de ou.

Am introdus placinta in cuptorul preincalzit la 200 de grade si am copt-o pana s-a rumenit frumos (45-50 de minute).

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se face aluatul foietaj pentru placinta" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (37)
Retete similare

Blat de tort clasic

Postat de MotanLaOale

Blat de tort clasic

Ouale se separa in albusuri si galbenusuri. Se bat albusurile cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devine o crema lucioasa. Se adauga galbenusurile si se omogenizeaza....

Citeste continuarea

Aluat pentru cornuri cu gem

Postat de AlexTeacher

Aluat pentru cornuri cu gem

Mai intai freaca drojdia cu o lingura de zahar pana devine lichida, toarn-o in laptele caldut, adauga o lingura de faina si amesteca bine. Lasa sa creasca 10-15 minute. Restul de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.06.2011, 10:26
ca-s prima la comentariu,gust sa vad cum e si apoi fac si eu ....daca-mi place
la 18.06.2011, 10:35
pap si eu ca mi place
la 18.06.2011, 10:36
daca e facut in casa faoietajul ..tre sa fie foarte bun kamy ...

as papa si eu o portie mareee
la 18.06.2011, 10:52
bravo pentru rabdare
la 18.06.2011, 10:55

Vezi toate comentariile (37)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking