Curry de casă cu orez basmati și curcan

Postat de Cristi_Roman in Curcan
25 Ian 2010 | 8362 vizualizari
Curry de casă cu orez basmati și curcan

Influențați profund de Channel 4, canal britanic TV, care are luna ianuarie dedicată Indiei (s-au difuzat Slumdog Millionaire + documentare excepționale de călătorie, sociale și gastronomice filmate în toată India), ne-am gândit să preparăm în casă curry. Alături de orez basmati și cu carne de curcan. Pentru cei care nu știu, curry este și o plantă/copac în sine - în Dublin am găsit de curînd un magazin care vinde chiar frunze uscate de curry. Tot de la același magazin am cumpărat și ingredientele pe care le-am folosit pentru acest curry.

Ingrediente

  • o ceapă normală;
  • două linguri ulei măsline;
  • doi căței de usturoi;
  • o lingură praf turmeric;
  • un sfert de rădăcină de ghimbir proaspăt (ginger);
  • jumătate de ardei iute chili cu semințe cu tot;
  • jumătate lingură praf clasic garam masala (amestec din coriandru, chimen, piper negru, scorțișoară, ghimbir, cuișoare, nucșoară, cardamom negru și verde, dafin);
  • 400 gr piept de curcan bucăți;
  • 200 grame orez basmati;
  • o conservă de roșii tăiate decojite;
  • o conservă 400 ml de lapte de cocos;
  • sucul de la o lămîie verde;
  • coriandru proaspăt.

Mod de preparare

Am căutat destul de mult pe net și pe forumuri pînă am găsit o rețetă care să cuprindă cât mai mult din esența bucătăriei indiene (fiindcă varietatea tipurilor de curry în India e nebănuită de către europeni și variază foarte mult chiar între diferitele regiuni culinare indiene). Și am pornit la treabă, cu ceva emoții, evident.

Pasul 1 - în tigaia specială pentru sosuri (sauce pan) am pus ceapa mărunțită, ghimbirul dat prin răzătoare, usturoiul pisat, cele două linguri de ulei de măsline extravirgin și praful de turmeric. Am amestecat cîteva minute.

Pasul 2 - am adăgat carnea de curcan și ardeiul chili tocat mărunt. Am amestecat pînă cînd s-a făcut carnea, adică pînă i-a dispărut culoarea roz. Tot acum am pus si lingurita de garam masala.

Pasul 3 - am adăugat cutia de roșii decojite și după încă două minute de fierbere am turnat în amestec și laptele de cocos. Am mai amestecat cîteva minute, pînă cînd laptele de cocos a mai scăzut un pic și consistența întregului amestec a devenit cea dorită, adică una cremoasă și mată. Acum, la final, am adăgat și sucul de la lămîia verde și am mai amestecat puțin.

În paralel, s-a fiert orezul basmati, care are o durată de fierbere mai scăzută. Coriandrul proaspăt a fost tocat mărunt și a fost pus la final de tot, peste sosul de curry, în momentul servirii. Credem sincer că ne-a ieșit excelent, termenul de comparație fiind tipurile de curry pe care le-am mai mîncat prin restaurante darși sosurile de curry care se găsesc în magazine, gata preparate. Ușor iute, însă suportabil, și ceea ce ne-a impresionat a fost că senzația ușoară de iuțime nu a durat decît 2-3 minute, după aceea a dispărut, rămănînd însă aromele diverse. Au ieșit cam 3 porții măricele. Oricum, pentru noi e clară treaba acum - vom prepara mereu curry în casă, fără discuții.

Întregul proces a durat aproximativ 30-35 de minute. Dacă aveți ingredientele necesare, atunci mersul e destul de ușor și la final veți avea un curry gustos, din produse naturale și tradiționale.

Vă doresc poftă bună gustoasă și sănătoasă!

Daca ti-a placut reteta noastra "Curry de casă cu orez basmati și curcan" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chiftelute cu spaghete in vas Zepter

Postat de Irina

Chiftelute cu spaghete in vas Zepter

De cate ori pregatesc chiftelute cu spaghete imi vine in minte scena din desenul animat "Doamna si vagabondul", in care trag amandoi, el si ea din aceeasi pasta, pana li se ating...

Citeste continuarea

Carne de curcan la punga, in cuptor

Postat de mirela0911

Carne de curcan la punga, in cuptor

Se pregateste carnea de cu seara. Se spalat carnea si se lasa sa se scurga de apa. Intr-un bol se pun condimentele si uleiul. Se amesteca totul bine apoi se ung bucatile de carne. Se introduc...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.01.2010, 08:47
de cand ma gandeam sa ma asez la masa lui PapaBun!de unde sa gasesc eu ''toate buruienile''din reteta ta?eu traiesc la tara si nu am supermarket in zona?asa ca citesc ,privesc si iau aminte.
la 25.01.2010, 11:14
teo, poate la urmatorul concurs Bucataras va baga ca premiu si niste condimente mai deosebite facem presiuni, nu?
la 25.01.2010, 11:17
PapaBun, nu am mai incercat asa ceva, dar pare grozav! O sa ma incumet. Doar poate fara carne, cu legume cumva. Eu sunt fan condimente de acest fel: cum merg in vizita pe undeva, intr-o alta tara, imi fac loc in bagaj pentru oregano, uleiuri si-altele de pus in mancare pe care le aduc de acolo
la 25.01.2010, 13:41
@Teo - Hm.....mi-ai dat o idee legata e condimente . Nu zic ce.
@Adinuta - cum nu, exista nenumarate tipuri de curry, inclusiv vegetarian. Nu mai pune............curcaul la reteta asta si aia e . Glumesc - dar gasesti sigur retete.
Insa, sint convins ca gasesti in Varsovia cel putin un magazin detinut de arabi, sint 100% convins. Cauta pe net si pe forumuri.
la 25.01.2010, 13:53
Mai, care mi-ati dat 1 la vot ?
Deci asa da? Bine atunci.............
Nu vreau 5, dar nici 1.........
Bine.........am inteles mesajul .

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking