Desert cozonac cu nuca

Postat de Criss in Dulciuri
21 Dec 2011 | 30055 vizualizari
Desert cozonac cu nuca

Primul meu cozonac, neasteptat de bun! Trebuie sa va spun ca nu suntem deloc fani cozonac, asa se explica si faptul ca e primul cozonac facut de mine. Daaaar, cu siguranta nu va fi ultimul, pentru ca surpriza! Brusc ne-am dat seama ca ne place cozonacul. A iesit atat de bun, de pufos, de aromat incat s-a terminat foarte repede. Scuzati pozele nu foarte elegante, facute pe masa de lucru, pentru ca de fapt nu credeam ca am sa-l pun pe blog/forum.

Ingrediente

Aluat:

  • 500 g faina
  • 200 ml lapte
  • 2 galbenusuri de ou
  • 100 g unt topit
  • 150 g zahar
  • 25 g drojdie sau un pliculet drojdie uscata (dr. Oetker)
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • coaja de lamaie sau de portocala

Umplutura:

  • 250 g nuca macinata
  • 50 g zahar
  • 120 ml lapte
  • esenta de rom
  • 1 lingura cacao

Mod de preparare

Aluat: Intr-un vas punem laptele caldut amestecat cu o lingurita de zahar si una de faina si adaugam drojdia proaspata. (Daca folositi drojdie uscata, stiti ca aceasta se amesteca cu faina si nu trebuie dizolvata in lapte).  Se lasa pana incepe sa se umfle drojdia.

Separat, intr-un bol se pun faina, zaharul, galbenusurile, vanilia, coaja de lamaie si se amesteca. Se adauga drojdia cu laptele si se incepe framantarea. Se adauga untul topit si se framanta aluatul pana cand acesta nu se mai lipeste de mana sau de peretii vasului. Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la creascut o ora pana cand isi dubleaza volumul. 

Umplutura: Se pun laptele cu zaharul la fiert, iar cand acesta incepe sa fiarba, se adauga nuca macinata si esenta de rom.

Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua parti egale. Se intinde fiecare bila de aluat intr-o foaie dreptunghiulara, se pune crema de nuci. In cel de-al doilea rulou am adaugat si o lingura de cacao la crema de nuci. Se impletesc cele doua suluri si se pun in tava de cozonac, pe hartie de copt. Se unge cozonacul cu un galbenus de ou si se presara zahar deasupra. Se coace minim 45 minute in cuptorul preincalzit.

Eu puteam sa-l mai las, pentru ca marginile n-au fost suficient de bine rumenite, insa imi era teama sa nu se arda deasupra.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (27)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Postat de mirela0911

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Aluat: Se pune in putin lapte caldut 1 lgt de zahar, 2 lg de faina si drojdia proaspata. Se amesteca bine si se lasa 10 minute sa se activeze. In bolul robotului se pune faina, sarea,...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Postat de katty

Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Intr-un castron punem 2 linguri de faina. Turnam peste ea putin lapte clocotit si amestecam bine sa nu se faca cocoloase.Adaugam si o lingurita de zahar si o lasam sa se racoreasca. Adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.12.2011, 07:12
ce mare si frumos e
la 21.12.2011, 07:26
moaaaa!!!!! bravo!!
la 21.12.2011, 07:58
Super! Un sfat, daca se poate! Ca sa nu se arda deasupra, poti pune o foaie de pergament peste cozonac, bineinteles dupa ce s/a rumenit!!! Eu apreciez pozele facute pe masa de lucru, asa e sigur ca reteta chiar a fost facuta
la 21.12.2011, 07:59
Ba mie chiar imi plac pozle astea: making of..arata super !!! Nici eu nu am facut pana acum nici un cozonac, mi-ai facut chef !
la 21.12.2011, 08:02
Multumesc Ubulika.

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking