Ingrediente
Aluat:
- 500 g faina
- 200 ml lapte
- 2 galbenusuri de ou
- 100 g unt topit
- 150 g zahar
- 25 g drojdie sau un pliculet drojdie uscata (dr. Oetker)
- 2 plicuri zahar vanilat
- coaja de lamaie sau de portocala
Umplutura:
- 250 g nuca macinata
- 50 g zahar
- 120 ml lapte
- esenta de rom
- 1 lingura cacao
Mod de preparare
Aluat: Intr-un vas punem laptele caldut amestecat cu o lingurita de zahar si una de faina si adaugam drojdia proaspata. (Daca folositi drojdie uscata, stiti ca aceasta se amesteca cu faina si nu trebuie dizolvata in lapte). Se lasa pana incepe sa se umfle drojdia.
Separat, intr-un bol se pun faina, zaharul, galbenusurile, vanilia, coaja de lamaie si se amesteca. Se adauga drojdia cu laptele si se incepe framantarea. Se adauga untul topit si se framanta aluatul pana cand acesta nu se mai lipeste de mana sau de peretii vasului. Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la creascut o ora pana cand isi dubleaza volumul.
Umplutura: Se pun laptele cu zaharul la fiert, iar cand acesta incepe sa fiarba, se adauga nuca macinata si esenta de rom.
Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua parti egale. Se intinde fiecare bila de aluat intr-o foaie dreptunghiulara, se pune crema de nuci. In cel de-al doilea rulou am adaugat si o lingura de cacao la crema de nuci. Se impletesc cele doua suluri si se pun in tava de cozonac, pe hartie de copt. Se unge cozonacul cu un galbenus de ou si se presara zahar deasupra. Se coace minim 45 minute in cuptorul preincalzit.
Eu puteam sa-l mai las, pentru ca marginile n-au fost suficient de bine rumenite, insa imi era teama sa nu se arda deasupra.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (27)
|