Desert cozonacul bunicii

Postat de camelia75 in Dulciuri
2 Ian 2013 | 30177 vizualizari
Desert cozonacul bunicii

Anul acesta am vrut sa fac reteta bunicii de cozonaci si vreau sa va spun ca nu regret! Au iesit aromati, pufosi si plini de nuca, cacao, rahat si stafide.

Ingrediente

  • 1500 gr faina
  • 6 oua
  • 2 pliculete de drojdie
  • 500 gr zahar
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • esente (rom, vanilie, lamaie)
  • rahat, nuca, stafide
  • 3 linguri de cacao

Mod de preparare

Umplutura: Va recomand sa folositi ceea ce preferati voi. Eu am pus rahat, stafide inmuiate in rom si o lingura de cacao pe care am amestecat-o intr-o parte de aluat.

Aluat: Dizolvati drojdia intr-o ceasca de apa calduta.

Bateti ouale si amestecati cu drojdia dizlovata, apoi adaugati zaharul, zaharul vanilat, esentele dupa gust si preferinte, laptele caldut si la final faina, putin cate putin si incepeti sa framantati. Cand aluatul devine elastic si nelipicios puneti-l pe masa unsa cu ulei si adaugati putin cate putin uleiul framantand cu putere, pana va fi absorbit complet. (eu l-am “trantit” energic pe masa, exact cum am vazut la mama si bunica mea).

Puneti aluatul inapoi in lighean, acoperiti-l foarte bine cu un prososp curat si lasati-l la crescut la loc cald ferit de curentii de aer.

Dupa ce aluatul si-a triplat volumul impartiti-l in parti egale.Eu am facut cozonacul impletit si am folosit doua parti de aluat simplu si doua cu cacao la un cozonac. Pentru aluatul de cacao am adaugat la fiecare parte cate o lingura de cacao si am framantat pana ce cacaua s-a incorporat bine.
Pe masa unsa cu ulei intindeti o parte de aluat simplu, apoi peste ea o parte de aluat cu cacao si puneti umplutura dupa preferinte pe toata suprafata. Rulati fiecare parte apoi impletiti-le intre ele (vezi foto mai jos).

Puneti aluatul in tavile tapetate cu ulei si faina sau cu hartie pentru copt si mai lasati la crescut, la loc cald, pana isi dubleaza volumul. Coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de ~50 minute si puneti deasupra hartie pentru copt pentru a evita sa se arda.

Dupa ce cozonacul este copt,  lasati-l 5 minute, apoi ungeti-l cu albus de ou batut si presarati zahar deasupra.

Scoateti xozonacii din forme si lasati-i la racit. Daca vreti sa pastrati cozonacul mai multe zile proaspat si pufos va recomand sa-l inveliti bine in folie alimentara.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonacul bunicii" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cozonacul bunicii

Postat de mirela0911

Desert cozonacul bunicii

Aluatul: Se cerne faina de doua ori. Se pune intr-un bol mare si se face o groapa in mijloc. Pe margine se pune sarea. Se pregateste maiaua. Se incalzesc usor cei 150 ml lapte, se adauga zaharul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.01.2013, 10:36
ce fain arata
la 02.01.2013, 10:39
Multumesc Bya!Si gustul e pe masura!
La multi si tot ce iti doresti in noul an!
la 02.01.2013, 10:50
La cum arata, n-are ce sa nu ne placa
la 02.01.2013, 10:58
ce frumos ti-au iesit...
la 02.01.2013, 11:13
arata minunat!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking