Desert prajitura Amandina

Postat de Toamna07 in Prajituri
31 Oct 2012 | 96408 vizualizari
Desert prajitura Amandina

Cu toate ca am pregatit aceasta prajitura de cateva ori, ma nemultumea crema ei specifica, cu margarina cruda amestecata cu cacao si galbenusuri. Am vrut ca de acesta data sa schimb crema si sa vad daca gustul sufera vreo modificare. Nu a fost asa, mi-a iesit o amandina extraordinar de aromata si gustoasa, insiropata cu sirop din zahar caramelizat si cappuccino.. O nebunie, jur! :)

Ingrediente

   Blat :

  •      6 oua
  •      200 gr de zahar
  •      40 ml de apa
  •      40 ml de ulei
  •      3 linguri cu cacao
  •      200 gr de faina
  •      un plic cu praf de copt

    Crema :

  •      3 oua
  •      1 pachet de unt sau margarina
  •      100 ml lapte
  •      50 ml frisca lichida
  •      200 g zahar
  •      70 g ciocolata cu lapte
  •       3 linguri de cacao
  •       3 fiole cu esenta de rom

    Siropul de zahar ars :

  •      500 ml de apa
  •      250 gr de zahar
  •      2 plicuri de cappuccino de ciocolata
  •      2-3 fiole de rom

    Glazura fondant:

  •     300 g zahar
  •     1 lingura de cacao
  •     1 lingurita zeama de lamaie
  •     1 lingura miere
  •     apa cat sa umezeasca zaharul

Mod de preparare

Blat:  Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le frecam cu ulei pana devin ca o maioneza subtire, albusurile le batem spuma tare. Cand spuma e gata, adaugam zaharul, apoi apa, galbenusurile si amestecam cu o spatula de lemn, cu miscari de sus in jos. Punem apoi, in ploaie, faina amestecata cu cacao si praf de copt. Aceasta compozitie  o turnam intr-o tava unsa cu unt si tapetata bine cu faina. Dam tava la cuptor pentru 30 de minute, pana cand trece testul scobitorii.

Crema: Intr-o cratita amestecam ouale cu zaharul, laptele, frisca si cacaua. Punem pe foc mic  si adaugam ciocolata rupta bucatele si margarina. Amestecam bine cu un tel pana obtinem o compozitie densa si fina. Cand s-a racorit punem si esenta de rom. Dam la frigider pentru cel putin 2 ore! Cand este bine racita, o scoatem din frigider si o amestecam cu mixerul pana la omogenizare.  

Siropul:  Intr-un vas punem la topit zaharul impreuna cu 2 linguri de apa. Cand zaharul este caramelizat, auriu, punem restul de apa incalzita in prealabil. Lasam siropul sa fiarba linistit pana se va topi frumos tot zaharul ars. La final punem pliculetele de cappuccino si romul. Luam siropul de pe foc si il lasam sa se racoreasca.

Fondant: Caramelizam zaharul impreuna cu apa timp de cateva minute la foc mic, pana siropul a inceput sa se lege bine. Am facut testul cu picatura pe farfuria rece, ca la dulceata. Daca picatura de sirop ramane intreaga in contactul cu vasul rece atunci este gata. Am rasturnat siropul gros intr-o craticioara tinuta la rece si am adaugat mierea si zeama de lamaie. Am mixat la putere maxima pana a inceput sa se albeasca si sa se intareasca. Adaugam apoi cacao si continuam mixarea inca putin timp. Daca fondantul este prea dens mai adaugam cativa stropi de apa fierbinte. Eu am avut musafiri si am facut doua ture de amandine pentru care am folosit doar o cantitate de fondant. 

Asamblarea amandinei : Taiem blatul in jumatate si il lasam sa se raceasca complet. Insiropam prima jumatate de blat cu jumatate din cantitatea de sirop de zahar ars, apoi punem crema fina de cacao. Peste crema punem al doilea blat, pe care il insiropam cu restul de sirop. Dam amandina la frigider cam 4 ore. Scoatem de la rece, portionam si turnam glazura fondant peste fiecare in parte. Am oprit putina crema cu care am format aveline deasupra amandinelor. In varful avelinei am pus coaja de portocala din dulceata.

Pofta buna !  

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Amandina" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (41)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert prajitura amandina

Postat de gicuta69

Desert prajitura amandina

Blat :  Separam albusurile de galbenus. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul in ploaie. Adaugam apa mixand continuu, apoi galbenusurile batute cu uleiul. Amestecam...

Citeste continuarea

Desert prajitura amandina

Postat de timea

Desert prajitura amandina

Blat:  Mixam albusurile spuma cu un varf de cutit de sare, apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste adaugand, in timp ce mixam, apa. Urmeaza apoi galbenusurile si uleiul si mixam din...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.10.2012, 19:15
Am lasat asta ca era singura cu 7 fotografii.
bravo! arata minunat!
la 31.10.2012, 19:23
minunate,si eu vreau sa-mi fac,te felicit
la 31.10.2012, 19:24
La cum arata cred c-as cere vreo zece la pachet , dar nu-mi ramane decat sa ma resemnez , sunt superbe
la 31.10.2012, 19:25
ca la cofetarie,dar cred ca vad reteta ta dublu..ai salvat de mai multe ori..sau nu vad eu bine,oricum e super reteta si frumoase foc
la 31.10.2012, 19:28
Vai ce apetisante sunt!

Vezi toate comentariile (41)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking