Dresală (sărbușcă) de legume

Postat de ela2015 in Ciorbe
4 Mai 2016 | 5181 vizualizari
Dresală (sărbușcă) de legume

Rețete de Paști Această rețetă face parte din tradițiile culinare românești, fără a avea o apartenență regională anume, dar în funcție de zonele unde este pregătită și servită poate "suferi" câteva variețiuni. Fiind o ciorbă simplă, ingredientele principale sunt și cele de bază: cartofii și zerul (de la brânza de oi sau de vaci). Dacă se dorește o ciorbă mai "îndesată" se folosește smântâna sau laptele acru și ouă. Variantele de preparare sunt mai multe (v-am prezentat una din rețetele originale aici  http://www.bucataras.ro/retete/dresala-de-cartofi-70248.html), cu legumele călite sau fierte și drese după dorință, cu zer sau smântână. Aici vă prezint o variantă care mi-a fost mai la îndemână de pregătit și anume: am înlocuit jumătate din cantitatea de cartofi cu dovleac plăcintar și a ieșit o bunătate de ciorbă (de fapt, nu aveam în camară suficienți cartofi și așa mi-a venit ideea de completare, altfel nu aflam cât de bună poate să fie această combinație).

Ingrediente

  • 2 morcovi tăiați rondele subțiri;
  • 4 cartofi potriviți tăiați cuburi;
  • 5 cepe albe mici tăiate sferturi;
  • 1/2 ardei kapia tăiat cuburi;
  • 2 linguri cu zarzavat la sare;
  • 1 dovleac plăcintar mic tăiat cuburi (650-700 gr. curățat);
  • 1,5 l zer (de la brânza de vaci);
  • 50 gr. tăiței;
  • sare și piper după gust;
  • 1 linguriță ierburi de Provance;
  • 1 linguriță leuștean uscat;
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare

Într-o oală înaltă (oala în care vom pregati ciorba) punem 500 ml. de apă rece la încălzit. Cănd apa bolborosește ușor punem rondelele de morcovi la fiert (pentru 20 de minute, morcovul fierbând mai greu).

După ce s-a scurs timpul și rondelele de morcov au devenit elastice (fără să se rupă) adăugăm celelalte ingrediente după ordinea dată, lăsând dovleacul la final. După ce am adăugat zarzavatul la sare punem si cuburile de dovleac.

Fierbem până când toate legumele se pătrund ușor, fără să se "terciuiască". Dacă este nevoie se mai adaugă zer cald sau apă caldă căt să le cuprindă. La final dregem ciorba cu zerul rămas. Adăugăm tăițeii și mai ținem pe foc câteva minute, până încep să fiarbă.

Adăugăm verdeața uscată și condimentăm după gust cu sare și piper.

După ce am oprit focul, punem pătrunjelul tocat mărunt.

Servim cald (sau rece) cu ardei iuți, ceapă verde sau uscată, păine, mămăliguță.

Ciorba poate fi acrită cu borș, oțet, zeamă de lămâie.

Poftă bună! 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Dresală (sărbușcă) de legume" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Retete similare

Ciorba de dovlecel cu fasole verde

Postat de merisor67

Ciorba de dovlecel cu fasole verde

Curatam dovlecelul de interior si de coaja, il spalam si il taiem cubulete. Fasolea verde o curatam de capete, o spalam si o rupem in trei bucati fiecare, sa fie mai micuta. Curatam ceapa,...

Citeste continuarea

Ciorba de cartofi cu afumatura a la Dia

Postat de MotanLaOale

Ciorba de cartofi cu afumatura a la Dia

Am curatat ceapa si ceapa verde si am tocat-o. Am curatat morcovii si i-am taiat rondele. Am pus 2 linguri ulei in oala si am calit ceapa 2-3 minute. Am adaugat si morcovii si am mai...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.05.2016, 08:01
Interesanta!
la 04.05.2016, 08:02
la 04.05.2016, 08:08
Nu am mâncat niciodată dar trebuie să fie tare buna!
la 04.05.2016, 08:43
trebuie sa fie buna!
la 04.05.2016, 09:15

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking