Ingrediente
- 500 gr fasole uscata cu bob mare
- 200 ml ulei
- 2 morcovi
- 1 radacina patrunjel
- 1 praz
- 2 cepe
- foi de dafin
- cimbru
- 3-4 catei usturoi
- piper
- boia
- 1 legatura marar
- sare
- vegeta
- ardei gras galben
Mod de preparare
Se spala fasolea bine si se pune la inmuiat de cu seara. Se pune intr-o oala la foc, se lasa sa se dea un clocot, apoi schimbam apa. Facem aceasta operatie de doua ori (se poate face si de trei ), dar isi pierde din calitatile nutritive. Dupa ce am facut aceasta operatie punem la fiert cu foi de dafin, sare, vegeta, cimbru si o ceapa tocata marunt.
Intre timp curatam zarzavatul, prazul, ardeiul, spalam bine si taiem cubulete. Cind fasole este fiarta pe jumatate adaugam zarzavaturile si lasam sa fiarba totul impreuna pina fasolea este moale bine.
Intr-o tigaie punem 100 ml ulei, jumatate de ceapa tocata marunt si usturoiul. Lasam sa se caleasca un picut apoi punem peste fasole. Lasam sa mai dea in clocot cca 5-10 minute.
Strecuram fasolea apoi cu un tel de facut pireul o zdrobim bine, apoi se freaca cu un mixer adaugind cite un picut din zeama rezultata din fasole. Se obtine o pasta omogena. Cealalta jumatate de ceapa o taiem solzisori, o calim in uleiul ramas si punem boia.
Cind servim fasolea se pune cite o lingura din uleiul cu ceapa si boia deasupra. Se serveste cu muraturi asortate sau dupa pofta, salata de trufandale sau salata verde, dupa posibilitati.
Este bunaaaaaaaaaaa!!! Nu am pus faina nici un picut...totul este de la Mama Natura!
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole batuta (Pasula slaita in grai banatean)" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (29)
|