Fasole cu ciolan

Postat de florian in Porc
22 Noi 2010 | 7150 vizualizari
Fasole cu ciolan

Ce rezonanţă deosebită au aceste cuvinte...răsună în urechi precum o invitaţie la un bal de zile mari! Reverberăm profund la auzul unei astfel de melodii, structurată pe o tradiţie profundă, pe simplitate şi autenticitate şi percepem această arie abruptă precum am percepe orice capodoperă clasică, ascultată de zeci şi sute de ori...însă de fiecare dată cu un sunet minunat, repetabil şi îndrăgit...niciodată nu suntem dezamăgiţi. De ce fasole cu ciolan?!...păi pentru că privesc întunecarea de afară, ceaţa groasă şi guguştiucii zgribuliţi care dormitează înfoiaţi pe crengi goale şi reci cireşi scuturaţi. E nevoie de ceva fierbinte, consistent şi profund care să mă scoată din starea de lentoare gravă care mă ia în stăpânire... Şi atunci...îmi dă prin minte gândul ăl bun...fasole...fasole cu ciolan...

Ingrediente

  • 500 grame fasole
  • 1 ciolan afumat...măricel
  • 6 morcovi
  • 1 albitură
  • 6 roşioare
  • 2 ţeline
  • 3 cepe
  • 2 ardei capia
  • câte 2 linguriţe de sare, boia dulce, cimbru
  • 3 frunze de dafin
  • ulei
  • 1 legătură mărar

Mod de preparare

Pun la înmuiat câteva ore boabele albe, iar apoi la fiert împreună cu un ciolan grăsuţ şi afumat cu măsură. Fac din cuţit o tocătură fixistă din morcovi, ţelină, ceapă, albitură, ardei capia şi roşioare.

Las fasolea la fiert şi din când în când schimb apa...în speranţa că vom scăpa de ceva vânturi ce se pot arăta pe aşa o vreme rece...
După vreo oră şi jumătate de fiert, scot ciolanul, tai carnea bucăţi măricele şi o pun la fript într-o tigaie cu puţin ulei. Fasolea fierbe în continuare...şi îi adaug sare, cimbru, boia dulce şi frunze de dafin. Bucăţile rumenite de ciolan, vin din nou spre fiert, iar puţin mai târziu vin şi legumele pe care le trag la tigaie doar o ţâră, în grăsimea rămasă de la ciolan.

Le mai las o oră...să le ajungă...opresc apoi focul, arunc o mână de mărar tocat şi aştept să se răcorească puţintel...
Eu unul nu fac nici ciorbă...nici mâncare...e ceva între...adică o ciorbă mai groasă sau o mâncare mai subţire...atât cât să o poţi mânca cu lingura...

Şi merge de minune...iar pentru ca o astfel de minune să fie completă...trag alături şi câteva murături...aşa...ca să completeze gustul...
Nu mai aşteptaţi părinţii ori bunicii să vă facă asemenea bucate...puneţi mâna şi faceţi că e simplu şi ar fi mare păcat să se piardă asemenea nestemate...!

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole cu ciolan" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (117)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mancarica de pastai, cu ciolan afumat

Postat de vasimur

Mancarica de pastai, cu ciolan afumat

Curățăm ceapa, usturoiul, ardeii și roșiile și le spălăm bine cu apă rece. Observație1: Dacă avem ciolan cu os, îl punem la fiert și-l lăsăm până ce carnea se...

Citeste continuarea

Ciorba de ciolan afumat cu zeama de varza

Postat de katty

Ciorba de ciolan afumat cu zeama de varza

Taiem ciolanul afumat cubulete mai mari, il spalam bine si il punem la fiert  intr-o oala cu apa cat sa il acopere si sa il depaseasca de 2 degete.  Curatam  si spalam legumele....

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.11.2010, 14:00
arata demential...bun venit
la 22.11.2010, 14:02
e bun bine ai venit
la 22.11.2010, 14:45
la 22.11.2010, 15:08
bine ai venit
la 22.11.2010, 15:17
O mancare buna cu prezentare pe masura

Vezi toate comentariile (117)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking