Fond alb de pui

Postat de Sylvia in Pui
18 Feb 2014 | 6558 vizualizari
Fond alb de pui

Fondul de pui este adesea folosit in bucataria franceza ca baza pentru sosuri, lichid pentru fierberea orezului, legume, realizarea mai multor mancaruri pe baza de pui, vitel sua iepure. Nimic nu se compara cu un fond de pui facut de casa, chiar daca dureaza mai mult este preferabil sa il faceti si sa il conservati decat sa faolositi fondurile instant.

Ingrediente

  • Pentru aproximativ 2 l de fond avem nevoie de
  • 1 kg de carcasa de pui ( eu am folosit si aripi) ,
  • apa fierbinte 3 l,
  • morcov, ceapa, telina tija si radacina, optional praz,
  • piper macinat si boabe,
  • sare,
  • 2 cuisoare,
  • un buchet garni ( facut din patrunjel, o crenguta de cimbru si 2 foi de dafin) eventual un os de vita daca aveti.

Mod de preparare

Preparare :  se pregateste carcasa de pui si se spala bine, se curata legumele si se spala.

Intr-o oala mai mare se aseaza carnea si legumele, in ceapa de infig cele 2 cuisoare. Se adauga buchetul garni si se lasa sa fiarba fara capac  timp de o ora si jumate maxim 2 ore. Se spumeaza de cate ori este cazul si se mentine o fierbere uniforma lenta.  Daca porniti cu apa rece trebuie spumat bine si teoretic inlocuita apa dupa primul clocot de aceea se recomanda la fonduri sa utilizati apa clocotita.

Fondurile se sereaza foarte putin la debut, se rectifica la final deoarece prin reductie concentratia de sare creste. Daca o sa vedeti retete de fond cu vin alb, cu calirea legumelor inainte …nu este reteta corecta, la fondul alb  de pui nu se foloseste vin si nici nu se calesc legumele inainte. Dupa fierbere se degreseaza bine si se filtreaza cu o sita foarte fina. Se poate conserva 2 zile in frigider sau se poate congela in portii mici. Eu il congelez adesea in o grila pentru facut gheata si il folosesc ca baza la alte sosuri sau cand gatesc pui. Cuburile de fond se pot aromatiza cu patrunjel si rozmarin facand o baza excelenta de gatire, naturala si la indemana.

Daca ti-a placut reteta noastra "Fond alb de pui" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Supa cu usturoi

Postat de Lia1

Supa cu usturoi

1. N-am avut fond la congelator, prin urmare am fierd rapid un fond/supa din parti osoase de pasare/pui+legume (va trebui sa inregistrez reteta). 2. Incinge cuptorul la 180 °C.  3....

Citeste continuarea

Orez cu pui si carnati

Postat de radu_popovici

Orez cu pui si carnati

Se incinge o cratita cu fund gros la foc iute. Se adauga uleiul. Cand incepe sa fumege, se adauga carnatii si se prajesc 3-4 minute, pana se rumenesc, fara sa se amestece. Se amesteca abia acum...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.02.2014, 11:21
asa cum v-am promis o sa incep o serie in care sa va vorbesc de fondurisi se baze de sosuri iar mai apoi despre cateva sosuri simple, sper sa gasiti utile aceste retete
la 18.02.2014, 11:34
Chiar aveam nevoie de un ghid! Super!
la 18.02.2014, 11:39
tot timpul fac si eu si o congelez. De cuisoare nu stiam
la 18.02.2014, 11:40
cuisoarele si buchetul garni fac diferenta intre fond si supa de pui, dau acel gust putin diferit
la 18.02.2014, 11:44
Chestii profii dar foarte interesante ! Multam Silvia pentru reteta..

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking