Hai sa mancam ROMANESTE: Scovergi din Lunca Dunarii

Postat de Brindusa in Aperitive / Garnituri
19 Iul 2010 | 40331 vizualizari
Hai sa mancam  ROMANESTE: Scovergi din Lunca Dunarii

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 15 g drojdie proaspata (sau 1 pachetel drojdie uscata)
  • 300 ml apa
  • 1 lingurita sare
  • ½ lingurita zahar sau miere
  • Umplutura pentru 5 scovergi
  • 1 ou
  • 300 g telemea de oaie
  • Ulei destul de mult, pentru prajit

Mod de preparare

Poate mi se trage de la nou aparuta serie a minunatelor bucate romanesti culese de R.A.R. Sau de la faptul ca de 3 saptamani stau la tara. Nu stiu. Dar pentru sambata trecuta n-am vrut nici ceva Italian, nici Chinezesc, nici Indian. Am vrut sa am o masa asemanatoare cu cea a strabunicilor mei din ramura Dunareana a arborelui genealogic. Bine, ei ar fi stat la o masa scunda de lemn, pe scaunele de lemn cu trei picioare. Si ar fi luat din strachini cu linguri de lemn. Noi am avut tacamuri si farfurii si scaune (de plastic ca nu mai e nimeni in stare sa faca un scaun de lemn trainic si comod!) cu 4 picioare si o masa inalta. Mancarea, insa, nu ar fi pus in incurcatura pe nici un strabun. Ce am avut:

  • Scovergi,
  • Scovergi cu branza de oaie,
  • Ciorba de peste cu leustean si ardei iute,
  • Peste prajit cu mujdei de usturoi,
  • Mamaliga.

Poate Rasolul de Stiuca cu Cartofi, Morcovi si Maioneza sa fie putin frantuzit, dar mie asa imi place sa mananc stiuca :D

Am sa scriu aici reteta de la SCOVERGI, asa cum se fac ele in Lunca Dunarii

Coca se face ca la paine. Dizolva drojdia si zaharul in 100 ml apa.

Amesteca faina, apa, drojdia si sarea. Framanta pana ce coca nu se mai lipeste de maini si devine matasoasa.

Pune intr-un castron mare, Acopera cu un prosop si lasa la crescut 1 ora sau pana ce isi dubleaza volumul.

Scoate coca din castron pe o suprafata presarata usor cu faina si framanta sa scoti tot aerul din coca.

Imparte coca in 10 mingiute de marimi egale. Intinde fiecare mingiuta sub forma circulara nu foarte subtire.

Ia o scovarga si pune 1/5 din compozitie aproape de centru. Indoai-o pe mijloc si cu degetele lipeste cele doua margini. Repeta cu inca 4 scovergi.

Celor care au ramas fa-le o mica taietura in centru.

Incalzeste bine uleiul. Prajeste fiecare scovarga pe ambele parti, pana ce devine aurie.

Scovergile pot fi mancate calde, sau reci. A doua zi, insa, se intaresc si nu mai sunt la fel de bune ca atunci cand sunt proaspete.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Hai sa mancam ROMANESTE: Scovergi din Lunca Dunarii" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (20)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chec aperitiv

Postat de caroline

Chec aperitiv

Ciupercile si ardeiul se curata, se spala si se taie cuburi . Branza ( eu am folosit o branza asemanatoare la telemea ) o dam prin razatoarea cu gauri mari sau dupa preferinta o taiem cuburi...

Citeste continuarea

Clatite aperitiv cu ardei copt, crema de branza si somon

Postat de merisor67

Clatite aperitiv cu ardei copt, crema de branza si somon

Coacem mai intai ardeiul, il curatam si il lasam intr-un vas sa isi lase sucul. Ideea cu ardeiul copt mi-a venit pe moment, in timp ce ma pregateam sa fac o salata. Intr-un bol, amestecam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.07.2010, 12:10
vai ce bine arata! ce masa frumoasa!
la 19.07.2010, 12:32
florile sunt comestibile? foarte frumoase si mancarea buna,romaneasca,sa putem citi si noi
la 19.07.2010, 12:43
Brandusa,si la noi in Muntenia se fac la fel,cu o singura diferenta,eu pun praf de copt in aluat.Sunt o bunatate.Chiar mia-i facut pofta de ele.
la 19.07.2010, 13:24
la 19.07.2010, 15:00
Multumim pentru flori,as vrea vreo doua scovergi

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking