La multi ani,MAMA!

Postat de Creatsa in Torturi
2 Oct 2013 | 20138 vizualizari
La multi ani,MAMA!

Am vrut un tort deosebit dar m-am agitat prea mult si nu a iesit asa cum as fi vrut eu(la aspect ma refer) desi toti invitatii au fost foarte incantati atat de gust cat si de aspect!By Laura Adamache cu mici modificari :)

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua mari (5 mai mici)
  • 150 g zahar
  • 120 g faina
  • 15 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 4 linguri apa rece
  • 4 linguri ulei
  • Sirop:
  • 120 ml apa
  • 60 g zahar
  • 30 ml Amaretto
  • Mousse de zmeura:
  • 300 g zmeura
  • 120 g zahar
  • 60 g miere
  • 10 g gelatina(1 plic)
  • 350 ml frisca lichida
  • Mousse de vanilie:
  • 4 galbenusuri
  • 100 ml lapte
  • 60 g zahar
  • 2 fiole esenta de vanilie
  • 10 g gelatina(1 plic)
  • 400 ml frisca lichida
  • Glazura/Jeleu de ciocolata:
  • 175 ml apa
  • 150 ml frisca lichida
  • 50 g cacao neagra
  • 10 g gelatina(1 plic)
  • 225 g zahar

Mod de preparare

Blat:

Mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare ,apoi adauga zaharul si mixeaza pana devine o bezea tare si lucioasa. Adauga uleiul ,apa si galbenusurile si mai mixeaza cateva secunde. Amesteca faina cu praful de copt si cacaua si adauga-le lingura cu lingura peste albusuri amestecand usor cu o spatula de sus in jos pentru a nu elimina aerul din albusuri. Tapeteaza o tava (26 cm ) unt si faina(hartie de copt) si coace blatul in cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute(testul scobitorii). Lasa blatul la racit si taie-l in 2.(aveti nevoie de 1 singura foaie)

Mousse de zmeura:

Pune pe foc zmeura cu zaharul pana se topeste complet zaharul(2-3 minute). Pune zmeura intr-un blender si paseaza pana devine un piure fin apoi strecoara bine printr-o sita pentru a elimina complet semintele. Adauga mierea si pune gelatina la hidratat in 50 ml apa rece pentru 10 minute. Adauga gelatina peste piureul fierbinte si amesteca bine pana se topeste complet. Mixeaza frisca tare apoi adauga piureul de zmeura racit  in 1-2 transe si omogenizeaza bine.

Tapeteaza o forma cu inel detasabil(20 cm am avut eu) cu folie. Pune crema de zmeura,acopera bine cu folie si baga la congelator pentru 1 ora si jumatate.

Pentru crema de vanilie amesteca galbenusurile cu laptele si zaharul si pune-le pe foc mic/baie de aburi amestecand continuu pana se ingroasa putin. Hidrateaza gelatina in 50 ml apa rece pentru 10 minute apoi adauga peste galbenusuri si amesteca bine pana se topeste complet. Mixeaza frisca bine apoi adauga crema de galbenus racita si esenta de vanilie.

Pune o foaie de pandispan pe platoul pe care vei servi tortul si insiropeaz-o in prealabil.(Fierbe apa cu zaharul 2-3 minute apoi adauga lichiorul si lasa-l la racit). Unge foaia cu 1 lingura mare de crema de vanilie. Scoate cu grija mousseul de zmeura si rastoarna-l in mijlocul foii de pandispan. Monteaza in jurul blatului un cerc detasabil de 26 cm diametru. Pune de jur imprejurul mousseului de zmeura mousse de frisca apoi acopera-l complet. Acopera tortul cu folie si baga-l la congelator pentru 2 ore.

Intre timp prepara glazura de ciocolata. Amesteca apa cu zaharul ,frisca si cacaua si pune-le pe foc pana se topeste bine zaharul. Trece amestecul printr-o sita pentru a elimina eventualele cocoloase de cacao. Hidrateaza gelatina in 2-3 linguri de apa rece apoi adauga peste glazura de ciocolata si amesteca bine pana ce este perfect topita. Lasa glazura la racit la temperatura camerei apoi bag-o la frigider pentru 30 de minute  pana devine mai densa si putem lucra cu usurinta .

Scoate tortul de la rece si pune-l pe un gratar. Toarna glazura pe intreaga suprafata a tortului si pe margini apoi indeparteaza excesul si lasa tortul la rece pentru minim 4-5 ore sau peste noapte. Decoreaza tortul dupa preferinte.

Daca ti-a placut reteta noastra "La multi ani,MAMA!" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Retete similare

Tort cu mascarpone şi fructe de pădure- La mulţi ani Mama!!!!

Postat de diaconta

Tort cu mascarpone şi fructe de pădure-  La mulţi ani Mama!!!!

Pregatim rulada: Se separa ouale.Galbenusurile se amesteca cu cele doua linguri de ulei,ca si la maioneza.Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.Cand am obtinut o spuma ferma,adaugam pe rand...

Citeste continuarea

La multi ani mama!

Postat de postavaru

La multi ani mama!

Blatul: Mixam bine galbenusurile cu zaharul pana se albesc apoi adaugam uleiul incet, ca la maioneza. Mixam bine apoi adaugam cafeaua rece si lichiorul. Batem albusurile spuma cu un praf...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.10.2013, 10:17
La multi ani,sa fie sanatoasa si sa te bucuri alaturi de ea,multi,multi ani ! Tortul stiu ca-i special,deci nu poate sa fie decat excelent...
la 02.10.2013, 10:19
Multumesc din suflet,Cleme
la 02.10.2013, 10:21
La multi ani cu sanatate maxima mamei tale sper sa ma iam placerea s-o intalnesc.
Minunat tort i-ai pregatit cunosc partea cu frustrarea,mai ales cand facem ceva pentru cineva tare drag
la 02.10.2013, 10:22
La Multi Ani mamei tale!!
la 02.10.2013, 10:23

La multi ani, mamei tale!
Cuminte si vrednica fata a adus pe lume!
Despre tort - EXCELENT!

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking